неделя, 7 февруари 2016 г.

Мини франзели с моцарела
























Правих по заявка пица и покрай нея се роди идеята за тези мини франзели с моцарела.
Продуктите са ориентировъчни: 
2 ч.ч. обикновено брашно, 3/4 ч.ч. фино смляно царевично брашно и 1/2 ч.ч. оризово брашно; 1 ч.л. суха мая с връх; 1 ч.л. сол и 1 ч.л. с връх захар, около 1 и 3/4 ч.ч. топла вода, смесена с прясно мляко; 1-2 с.л. олио, както около 100 грама настъргана моцарела;
Изпълнението е изключително простичко:
Сухите съставки се смесват и  им се добавя постепенно млякото (смесено с топлата вода), разбъркват се с лъжица, а сетне се месят на ръка да се получи хубаво еластично тесто, като с мазнината се намазват ръцете при месенето. 
Оставя се да втасва докато хубаво бухне.


Готовото тесто се разточва на голяма кора и нарязва с ножчето за рязане на пица на правоъгълници.
Примерно 12х8 см. 
По дължина се насипва от една страна от настърганата моцарела и завива на руло и се оформя като като франзелка. 
Отгоре се цепват с остър нож по дължина и леко напречно.


Така оформените минифранзелки се нареждат в тава, застелена с хартия с печене с шева отдолу, леко се се намазват с малко олио и оставят да си "починат" за 30-а минутки.
В това време фурната се загрява на 250 С.
Слагат се с тавата във фурната и се намаля температурата на 220 С.
След 10-12 минути в зависимост от фурната са готови - зачервени срамежливо, невероятно ароматни и вкусни ... 




 тука изстива на решетката
























Ва начупен вариант

За аромата на печено и моцарела няма как да се изразя ...


















Направо красота!



















Дзверска вкуснотия!


Минимум усилия - невероятен резултат.



Просто минифранзелки - трепач....
Стават за сандвичи, за хапване ей така ...

И цялото това удоволствие има няма два лева (и то заради моцарелата) ....

полезен съвет - за пухкави пържени филийки





























Ново пет- какво толкова пържени филийки. И дете от детската градина да хванеш, май ще ги направи. Да ама не - и те си имат тънкост, за да станат неповторими и да ти искат пак и пак ....
Първо: хлябът трябва да е наистина изсъхнал ...
Второ: понякога умишлено го прекарвам през тостера, но на слаба степен - колкото да получи коричка, но не и да промени цвета си и да стане печен
Трето: според количеството се разбиват яйца (поне две), слага им се 1/2 ч.ч. прясно мляко
Четвърто: в сместта от яйцата и млякото се добавя една 1/2 с.л. брашно с 1/2 ч.л. бакпулвер и толкова ванилена захар
Пето: нарязаните филийки се поставят в сместа да се "напоят" добре




Пържат се в малко мазнина.















Шесто като резултат: невероятно вкусни пържени филийки - и с пудра захар, и със сирена, и със сладка, кой както ги обича

събота, 6 февруари 2016 г.

Деликатеси от сушен свински врат


В тази публикация няма да пиша за осоляването и за предварителната подготовка на месото - достатъчно съм писал за тези неща - сушен деликатес от свински гърди, домашен салам или пък кайзерован свински врат, па и на още доста други места в блога си и технологията е ясна.

Почти ще се огранича само в показване на това, което направих :


Необходим ни е свински врат и от там нататък го приготвих в три различни варианта: и в зависимост от всеки вариант, месото бе нарязано по различен начин.











Това парче е резнато странично, за да се получи като голяма плочка, тъй като от него ще се прави руло. 















Ето го и самото руло - навито стегнато и добре овързано.















Овалва се в подправки, тегли, надписва и заминава за сушене.

Първият продукт е готов - деликатесно руло от свински врат.










По-тънките парчета, леко замразени се напълват в черво и те са готови.

Вторият вариант е готов - свински врат за сушене в черво.














Третото парче се пресова под тежест за два-три дни. Овалва в подправки и също е готово.

Третият деликатес - пресован свински врат също е готов.












 На 21.ви януари и трите варианта виснаха на терасата за сушене.

 През няколко дни бяха и старателно теглени.



















На 5-ти февруари (след 15 дни) пресованият врат е готов. Хванал е плесен отвън, тъй като по-погрешка бе напръскан с такава.














Невероятен цвят и вкус!


Дзверска вкуснотия.








 
 П.П. Допълвам и със снимки на сушения врат в черво.
 






Разкош!