сряда, 10 февруари 2016 г.

Пица три в едно


























Това е за графата "полезни съвети" : 
Просто така стана, че в къщи едновременно се поискаха няколко различни пици, а липсваше време за направията им.


 Върху хартия за печене - направо в тавата на фурната, се разточва тестото за пицата и оформя на един голям правоъгълник.
 Цялото тесто се намазва с домашен кетчуп.








 Половината се поръсва със ситно нарязани парченца шунка, другата с тънки шайбички домат.
Ръсва се тук таме с нарязани маслинки.
Една част се оставя само с доматите, в другата се нареждат резенчета пушена сьомга.
Само частта със шунката се поръсва с настъргана моцарела. Ръси се и с ригат и чубрица.




Фурната се загрява на максимална степен и като се пъхне тавата, се намаля на 230 С.

 За 15-а минутки е готова - опечена и невероятно ароматна.












Бързо, лесно и вкусно.

Нарочно не давам рецепта за тестото.

Всеки си има правилната рецепта за него.

Това е просто идеята - за няколко пици наведнъж.



"Мусака" от брюкселско зеле, ориз и кайма
























Едно изключително лесно за приготвяне ястие и при това много вкусно.

Необходими продукти: за 4-6 порции 
1 пакет замразено брюкселско зеле (400 гр.); 3/3 ч.ч.ориз, 2 моркова, 2 главички лук, 2-3 скилидки чесън - всичките нарязани на ситно; 350 гр. кайма; сол и черен пипер на вкус; риган и червен пипер по 1/2 ч.л..


Изпълнението е простичко: 

В голям тиган, който може да се ползва и за фурна,се загрява малко мазнина и последователно се запържват чесъна, лука, морковите, ориза, добавя се и натрошената кайма (при необходимост се налива малко водичка да се "разпадне" каймата", слага се червения пипер и се пущат нарязаните на четири парчета зелчици. Няколко се оставят цели - ей така за "атракция".









Доливат се 3 ч.ч. топла вода (или бульон - винаги във фризера има замразени 0,5 л бутилки с бульон) или бульон и вода.
Слагат се подправките и след като покъкри 15-а минути заминава в загрята на 200 С фурна - за 30-35 мин. (докато течността се поеме).



Ами горе долу това е - по желание може да се направи и заливка - яйца с кисело мляко и т.н.
Сервира се с кисело мляко.
П.П.  Цялото ястие има няма цели 5 лв, а става за вкусна вечеря.

понеделник, 8 февруари 2016 г.

Спаначени палачинки и с козе сирене


























 Борбата със спаначените дръжки продължава. Народонаселението упорито отказва да бъдат готвени, а аз упорито отказвам да ги изхвърлям и все им търся приложение. След бухтите със спаначени дръжки, този път много по-успешно влезнаха в едни палачинки.
 Макар че това не са класическите палачинки (нямат яйца и мляко), но в никакъв случай езика ми не се обръща да ги нарека и катми ... Па и палачинките са толкова разнообразни, че ...
 Как бяха направени:
 1 и 1/3 ч.ч. обикновено брашно, 2/3 ч.ч. оризово брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол и малко повече захар, се смесват.
 Дръжките на1 кг спанак се измиват и нарязват как да е и се слагат в купата на блендера. Добавя се и 1/4 връзка нарязан магданоз. Долива се и 1 ч.ч. топла вода. Всичко това се пасира на каша.

 
Пасираната смес се излива при брашното и се разбърква.





Постепенно се долива топла вода (около 60 С) и се бърка - да си се получи консистенцията за палачинки.


Цялата тази смес се прецежда през цедка.
Прецедената смес се прехвърля в емайлиран съд, доливат се 2-3 с.л. олио и се оставя да си почине малко (дори се появяват пуканчетата).
Тигана се загрява и започват да си пекат палачинките по познатия ни начин - кой както си е свикнал.
Половината от тестото вече е опечена.
Натрошава се една бучка козе сирене (50 -70 грама) и смесва с останалото тесто. 
Печенето на спаначените палачинки с козе сирене продължава по познатия начин. 

Готовите палачинки се намазват леко с масло и имаме фантастична закуска. 
Ако случайно останат, могат да се направят - пълнени палачинки в сос на фурна, но за това - друг път.
Дзверски вкусни палачинки - особено тези със сиренето (спанак и сирене-класика).