събота, 13 февруари 2016 г.

полезен съвет - как да направим крехки калмари


 Доста често някои от нас купуват калмари туби. Единият вариант, в който ги продават, е замразени и варени, а другият - просто замразени. Най за предпочитане са пресни (охладени) или поне замразени.
 Само че тубите на калмарите имат особеността при термична обработка да стават жилави и сетне труднички за дъвчене. И колкото повече ги вариш, толкова по`.
  Пробвал съм различни начини на варене и приготвяне - варене и със сода бикарбонат и т.н., за дълго време, и в тенджера под налягане ...
 Затова ще споделя личен опит, който дава безотказен резултат:

 Тубите калмари се измиват и почистват добре. От външната страна имат една тънка ципичка, която може с остър нож да се поотстрани. Когато се "заинати", пак с остър нож се правят много плитки напречни разрези по нея през няколко милиметра - точно толкова колкото тази ципа да бъде прекъсната.
 Докато си "играем" с тях, в тенджерка се слага вода, 1 ч.л. сол, 1-2 дафинови листа, 2-3 бахар, 10-а зърна черен пипер, карамфилче и т.н.
 Когато водата заври, тубите се пущат по една или по две максимум и се варят от всяка страна максимум по 1 минута.
 Вадят се, оцеждат се и могат да се ползват за пълнене, за печене на скара (след допълнително овкусяване и намазняване , разбира се) и т.н.

четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Лесни содени питки за закуска


























Нещо изключително лесно и вкусно за закуска. Приготвя се буквално за 5 минути и след горе долу 25-30 минути печене закуската е готова и свършила за отрицателно време.
Продуктите ги давам в кофички от кисело мляко - по 1 кофичка кисело мляко и брашно и 1/2 и малко коф. натрошено сирене; 1 ч.л. сода бикарбонат.
Изпълнението е:
Фурната се включва на 220 С да загрява.
В купа се изсипва кофичката кисело мляко, загася се в него содата (може с няколко капки оцет), добавят се брашното и сиренето и всичко се разбърква с лъжица.
Трябва да се получи гъста каша или меко лепкаво тесто.
При необходимост може да се добави още малко брашно. 
 Като се гребне с лъжицата почти да запазва формата си.
Тавата се застила с хартия за печене (не като мене - само с омазняване, че ми залепнаха), с лъжицата се сипват купчинки и заминава да се пече в загрятата фурна.
След 25-30 минути закуската е готова.
 Може леко да се ръсне с шарена сол или смлян сминдух и питките стават неустоими и за деца, и не само за тях.
 

Домашно пиле с кисело зеле в крок пот



























Поредното лесно ястие, приготвено в крок пота.
Необходими са ни едно домашно пиле (ако няма такова - може и обикновено, но времето за приготвяне е доста по-малко); една средна кисела зелка; поне 100 грама гъша мас (ако няма - свинска мас, или олио), 3-4 скилидки чесън; 15-а зрънца черен пипер; 1 с.л. червен пипер и по желание 1 ч.л. ким.
Последната подправка е малко непривична за нас, защото все я асоциираме със сладки и др.п., но си върви страхотно с киселото зеле. Имам чувството, че в Чехия и Германия не готвят кисело зеле без нея. Само че с киселото зеле наистина си върви и му дава страхотен аромат...

Приготвянето е сравнително простичко:

 
Загрява се в тигана мазнина - 3-4 с.л. мас и измитото и подсушено пиле се изпържва до леко зачервяване от всички страни.

След това се прехвърля в купата на крок пота.

Докато пилете за запържва киселата зелка зе нарязва на парченца.


 В същия тиган се слага и останалата мазнина, запържва се чесъна, сетне червения пипер и се слага киселото зеле и 1 ч.ч. от чорбата му. Запържва се до леко омекване - за 10-15 минути.
Добавят се черния пипер и кима (в случая съм добавил и малко ситно налязана зелената част на целина). 








 Зелето се прехвърля при пилето в крок пота.
 Уредчето се включва на ІІ-ра степен за 6 часа и буквално се забравя.











 Някъде след около 3 часа, пилето се обръща, тъй като наш`то беше голямко и крачетата му стърчаха и не се бяха сварили.

За по-лесно сервиране, пилето се вади, обезкостява се и месото се връща при киселото зеле като се разбърква, т.е. прави се хамур.









 Така за всеки ще има късче месо (а не на един гърди, а на друг крило).









П.П. Ако случайно остане, може да се запържи чашка ориз с малко чесън, да се смеси с останалото кисело зеле и месо, да му се долее водичка и да се запече.
 И така - от едно ястие - цели две ...