петък, 4 март 2016 г.

Телешки мозък пане




























Този деликатес е един от любимите ми. За съжаление толкова рядко се намира не само телешки, ами какъвто и да е мозък (свински, агнешки ....). Изглежда безмозъчието гони не само нас, но и животинките.
Или пък дотолкова се мъчат да ни отучат от хапването на субпродуктите, че не е истина ...
Наскоро питах един месар (има страхотна месарница) точно за мозъка, а той ми отговори - ако едно теле е 250-300 кг, десетки кила бут или гърди, едно кило хубав мозък си е направо находка.
Прав си е човека ...
Затова като попадна на пресен мозък, купувам с кила и си го съхранявам във фризера... Да ама не- от доста време и в него няма.
А на този телешки мозък (600 грама) попаднах в една верига и при това беше последна опаковка...
Затова край на приказките:
600 грама мозък, царевично брашно 4-5 с.л., 1 ч.л. сол, черен пипер, 1/4 ч.л. риган, 1-2 яйца.
Изпълнението

 Мозъкът хубаво се изкисва и измива да отпадне кръвта. Изрязват се излишни ципи и др.п. Слага се се в камерата на хладилника за 30-а минути и след това се вади и нарязва на хапки.
В това време се смесват брашното, солта, подправките, а яйцето се разбива.
Късчетата мозък се овалват в брашното, потапят в разбитото яйце.



Тиганът се загрява силно, намаля се силата на котлона на 2/3, сипват се 2-3 с.л. олио и 1-2 с.л. гъша мас и късчетата мозък се пържат от двете страни до зачервяване.
Максимум по 3-4 минути от всяка страна.








Дзверска вкуснотия.

Абе, мозък - к`во да му коментираш....

Страхотно си върви с бърбъна.

П.П. а цената? Купих го на 5,60 лв за кило... Направо не е истина, нали ?

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Пържола от бут (врат), маринована в овкусен зехтин


























Поредното ястие от групата полезен съвет или как да си сготвим вкусно.
Няма количества - просто според броя на Човеците, се вземат готови нарязани пържоли от бута (или от врата) или пък се нарязват от цяло парче месо.


Взема се овкусен зехтин - ей тука съм обяснявал как се прави, сипва се в подходяща купа (около 100 мл) и пържолите хубаво се овалват в него.
Прехвърлят се в найлонов плик, капва се още малко зехтин (1-2 с.л.) и се прибира в хладилника поне за 24 часа.






Пържолките се пекат на силно загрята скара.


Сервират се с картофено пюре, зелена салата или домати и т.н.

Стават изключително крехки и вкусни.





вторник, 23 февруари 2016 г.

Руло от скумрия


























 Скумрията е една изключително вкусна и полезна риба, но доста подценявана от нас. Не бих я сравнявал с други риби, но на мен ми е по-вкусна от ципурата и някои други "модерни" риби...
 Този път попаднах на охладена норвежка скумрия около 500 грама парчето. Една рибка е достатъчна направо за двама човека.
  Необходими са толкова скумрии, колкото порции ще се правят (ако са с по-малък грамаж, а от тези по-големите : една за двама), сол и черен пипер на вкус, сока на един лимон, кисели краставички, кашкавал, домат нарязан на тънки шайби; дивисил и др.зелентии на вкус...

 Изпълнението не е трудно:

При рязането рибата трябва да е леко замразена. С остър нож за филетиране се отстранява главата и опашката. Прави се един голям дълъг разрез по гърба на рибата и внимателно ножът се плъзга покрай костите до корема. Процедурата се повтаря и от другата страна.
По този начин се отстранява целия гръбнак и костите едновременно с вътрешностите.






 
  Получава се една ей такава цяла голяма "пържола", която леко се опиперява, осолява и напръсква с лимонов сок и оставя да си почине около час в хладилника.










Върху така оформеното филе се нареждат резенчетата домат, кашкавала и краставичките нарязани на ивички. Посипва се със зелентиите...









 Филето се увива на руло като се стремим да запазим формата на рибката и старателно се овързва с памучна връфка.
(вижда се ясно как)













 Така оформените рула рибок последователно се запържват в малко зехтин от двете страни, връщат се в тигана, долива им се една идея бяло вино (около пръст на дъното на съдината) и заминават в предварително загрята фурна на 180 С за около 25 минути.








 След фурната е желателно да се оставят да се охладят 10-15 минути минути, конеца се отстранява внимателно и се сервират целички. Режат се с остър нож да кръгчета. Върви си с карфотено пюре с целина и хубаво питие.
(Тази нямаше кой да я чака да изстива и при рязането се вижда, че разреза не е перфектен).




Па на когото му се вижда сложно изпълнението, просто си я филетира, овкусява както е казано, полива с малко зехтин и си я пече на скарата.

Също става дзверски вкусна...