петък, 11 март 2016 г.

Вълча "баница" с телешко печено

























  Нещо съвсем просто, обикновено и лесно за изпълнение. В същото време се явява нещо като "да оползотворим останалото" .... От телешкото печено остана доста и не ми се искаше да го готвя отново с каквото и да е... Та се сетих за моите пурички с кайма или пуешки бюрек, та с малкото случайно намерени кори за баница направих тази изключително вкусна баница с телешко печено.
  Продуктите - останало телешко печено (поне 300 грама), по 2 стръка пресен чесън и лук; кори за баница (в случая 1/2 пакет), едно яйце за намазване.
 Изпълнението е лесничко.





 Месото се накъсва (нарязва) на ситно, смесва със ситно нарязаните зелен чесън и лук и му се добавя малко от соса от печенето (около 2-3 с.л.)










 Корите се нарязват като големи квадрати приблизително 20х20 см. От едната страна се поставят 2 с.л. от плънката и се навива на руло.
Нареждат се една до друга в тавичка застлана с хартия за печене.
 Намазват се обилно с разбитото яйце.







 Остава малко от яйцето и то се разбива с малко прясно мляко и с тази течност се заливат корите.
 Пекат се на 180 С за около 40 минути във фурната (до хубаво зачервяване).
 Страхотно хапване или пък мезе към питието.




сряда, 9 март 2016 г.

Кюфтенца от лапад
























 Хванахме се вече за "зелено" - на пазара има изобилие от разни зелентии, но сякаш за пръв път видях преди няколко дни лапад и накупих цели пет връзки. Едната отиде за сготвяне с ориз, а от останалите 4-ри реших да направя кюфтенца. Така по-лесно мога да преглътна "зелентията" като ядене ...
  Всъщност всичко е много простичко:
  Необходими са: четири връзки лапад, поне по 2 стръка пресен лук и пресен чесън; 1 голямо или 2 две по-малки яйца; 1-2 с.л. царевично брашно, сол и черен пипер на вкус.
 Изпълнението е лесничко:
 Лапада се измива и бланшира за 4-5 минути във вряла леко подсолена вода. Оцежда се добре (дори е желателно да се изстиска с ръце) от водата и се нарязва на ситно. По същия начин се нарязват пресния лук и чесън. В купа се смесват зелентиите с яйцето и царевичното брашно. Доосолява се и опиперява. Трябва да се получи доста гъста маса.




В тиган се загрява малко мазнина, намаля се силата на котлона и с намазнени ръце се взема от подготвената "кайма", оформя се като кюфтенце и се пържи от двете страни до зачервяване.
 Може да се оформят и с голяма лъжица като се гребва от сместта...




 
 
 Могат да се сервират с млечно-чеснов сос или с каквато и да е гарнитура.

 Много много вкусни.
 Е ако имаха и малко каймица, щях да кажа Дзверски вкусни ...

"Майонеза" от печени червени чушки

























Много простичка за изпълнение разядка, но невероятно вкусна и особено подходяща за намазване върху филийката.
Просто са ни необходими 2-3 печени чушки, 2-3 скилидки чесън, малко сол и черен пипер на вкус, и около 150-180 мл олио.
Печените чушки, чесъна и подправките се слагат в купата на пасатора и като се налива по малко олио се пасират до сгъстяване на сместа.

Нека престои час-два в хладилника и е готово за мазане.



Върху филийка с резенчета сирене е направо разкош ....















След като се пасира, може да се добави сирене по желание и пак да се пасира.

Става още по-вкусно! 

Писал съм вече за това, но се приготвя по друг начин, а тука е още по-лесно...