събота, 12 март 2016 г.

Картофи на фурна без олио

























Заедно с поздравленията за Баба Марта, получих от братовчед ми Наско препоръка за този начин на приготвяне на картофи.
Публикувам написаното от него без редакция:

рецепта за пържени картофи без олио

5 –7 по едри картофа
            2  белтъка
            Миризми по желание (чубрица, червен пипер, сол .......)

Картофите обелваме и нарязваме.
От белтъците правим пяна и прибавяме миризмите.
Картофите поливаме с белтъците така, че да се намокрят от всички страни.
Фурната нагряваме на 200-220 градуса. Картофите слагаме в тавичка върху хартия за печене и печеме 10 мин. След това махаме хартията и печеме до позлатяване.

  Доколкото схванах, рецептата е доста популярна в Чехия. 
  И без бой си признавам, че ме заинтригува (досега не съм правил картофи без грам мазнина) и почти веднага я пробвах. Само че имах червени хубави картофи и реших да не ги беля.
Снимките са моето изпълнение по рецептата на Наско:


разбитите белтъци на пяна

след това в тях - сол, черен пипер, риган, мащерка, щипка индийско орехче.
другия път - повече подправки. 




нарязаните картофи и добре оваляни в белтъка
(направо ги пуснах в купата с белтъците и с ръце размесих добре) 



Разнесени върху хартията за печене и във фурната на 220 С за 15 минути.
След махането на хартията се пекоха още 15 минути на 180 С.
 Понеже се разсеях, от едната страна се препекоха малко повече. Просто малко по-рано трябваше да ги разбъркам.
Получиха се много вкусни.
Наско, благодаря за рецептата и наздраве - вървят си страхотно с бирата. В твоя чест една чешка бира.

петък, 11 март 2016 г.

Вълча "баница" с телешко печено

























  Нещо съвсем просто, обикновено и лесно за изпълнение. В същото време се явява нещо като "да оползотворим останалото" .... От телешкото печено остана доста и не ми се искаше да го готвя отново с каквото и да е... Та се сетих за моите пурички с кайма или пуешки бюрек, та с малкото случайно намерени кори за баница направих тази изключително вкусна баница с телешко печено.
  Продуктите - останало телешко печено (поне 300 грама), по 2 стръка пресен чесън и лук; кори за баница (в случая 1/2 пакет), едно яйце за намазване.
 Изпълнението е лесничко.





 Месото се накъсва (нарязва) на ситно, смесва със ситно нарязаните зелен чесън и лук и му се добавя малко от соса от печенето (около 2-3 с.л.)










 Корите се нарязват като големи квадрати приблизително 20х20 см. От едната страна се поставят 2 с.л. от плънката и се навива на руло.
Нареждат се една до друга в тавичка застлана с хартия за печене.
 Намазват се обилно с разбитото яйце.







 Остава малко от яйцето и то се разбива с малко прясно мляко и с тази течност се заливат корите.
 Пекат се на 180 С за около 40 минути във фурната (до хубаво зачервяване).
 Страхотно хапване или пък мезе към питието.




сряда, 9 март 2016 г.

Кюфтенца от лапад
























 Хванахме се вече за "зелено" - на пазара има изобилие от разни зелентии, но сякаш за пръв път видях преди няколко дни лапад и накупих цели пет връзки. Едната отиде за сготвяне с ориз, а от останалите 4-ри реших да направя кюфтенца. Така по-лесно мога да преглътна "зелентията" като ядене ...
  Всъщност всичко е много простичко:
  Необходими са: четири връзки лапад, поне по 2 стръка пресен лук и пресен чесън; 1 голямо или 2 две по-малки яйца; 1-2 с.л. царевично брашно, сол и черен пипер на вкус.
 Изпълнението е лесничко:
 Лапада се измива и бланшира за 4-5 минути във вряла леко подсолена вода. Оцежда се добре (дори е желателно да се изстиска с ръце) от водата и се нарязва на ситно. По същия начин се нарязват пресния лук и чесън. В купа се смесват зелентиите с яйцето и царевичното брашно. Доосолява се и опиперява. Трябва да се получи доста гъста маса.




В тиган се загрява малко мазнина, намаля се силата на котлона и с намазнени ръце се взема от подготвената "кайма", оформя се като кюфтенце и се пържи от двете страни до зачервяване.
 Може да се оформят и с голяма лъжица като се гребва от сместта...




 
 
 Могат да се сервират с млечно-чеснов сос или с каквато и да е гарнитура.

 Много много вкусни.
 Е ако имаха и малко каймица, щях да кажа Дзверски вкусни ...