неделя, 13 март 2016 г.

Неделна закуска - пухкави пържени филийки и галушки


























Неделята (също като съботата) е специален ден - време за успиване, време за специална закуска, време на безвремие - в иначе забързаното ни ежедневие.
Старият хляб не се изхвърля - грехота е. Затова винаги намирам начин за оползотворяването му.
Този път предварително си бях решил в неделя да сме на филийки, но не обикновени пържени, а на пълнени пържени филийки.



Предварително смесих малко конфитюр от сини сливи с намачкано сирене.
С тази смес намазах една филийка и захлупих с друга.
Друга-намазах само със сладкото и пак захлупих.
Трета- намазах със сирене и пак отгоре- друга.
Притиснах ги леко и ги оставих през нощта да престоят.








Две яйца с три препълнени суп.лъжици кисело мляко, в което е добавена 1/2 ч.л. сода, се разбъркват добре. Сместа е доста гъста.









Филийките се потапят в нея, оставят се хубаво да се напоят и се пържат в много мазнина - поне 2 пръста. Тясна дълбока касерола е най-подходяща, макар че се пържат една по една до хубаво зачервяване. След първоначалното загряване силата на котлона задължително се намаля с 1/3.



Моите слепени филийки бяха само 3, та затова артиса доста от сместта яйце и кисело мляко. Няма да се изхвърля я - добавих 1 ч.л. захар, малко ванилия, 1/2 ч.л. бакпулвер и брашно - до получаване на гъсто лепкаво тесто (като за бухти).


 С чаена лъжичка се гребва от сместа и се пуща в загрятото олио.
 Пържат се до зачервяване.

  Така се получиха и галушките.












Поднесени с пудра захар и конфитюр са страхотни.











А за пълнените филийки няма да говоря - бяха дзверски вкусни.

Истинска неделна закуска.

събота, 12 март 2016 г.

Сушено руло от свински гърди в черво



























Поредният домашен деликатес от свински гърди.
Нарочно не давам количества, защото всичко зависи от това колко ще се прави.
Особеното е, че свинските гърди леко се замразяват и се нарязват на на по-тънки ивици - около 6-7 см широчина и дебелина около 1 см. Дължината не е толкова важна, но приблизително 20-а см.
Осоляването им правих по рецептата за сушен деликатес от свински гърди, но вместо да престояват десет дни в солта и подправките им са достатъчни 5 дни.

 След осоляването и измиването се подсушават и слагат във фризера за около 30-а минути, а в това време червото се накисва добре. 
Ползват се черва с диаметър 60 мм или 80 мм, зависи от дебелината на месото.






След охлаждането, месото се навива на руло по дължина и напъхва в червото.











 Червото се връзва стегнато - като се стремим да не остане въздух в него - при нужда се надупчва с игла.
   Може преди това всяко парче хубаво да се оваля в черен пипер (като лявото парче на снимката).
  Претегля се, надписва се и заминава да съхне на терасата.




  От снимката се вижда- правено е на 6-ти февруари, на 29-ти е загубило около 30 % от теглото си, а това парче е от 9-ти март и е останало наполовина и е напълно готово.
 Дори малко пресъхнало (трябвало е да бъде прибрано преди поне 2-3 дни).


 





Готово и нарязано - един месец след поставянето да се ветролее.












Порция.
Дзверска вкуснотия.

Внимание - опасна е...
Издържа на много пиене ... 













По случай първа пролет резнах последното парче... 

Още по` 

Картофи на фурна без олио

























Заедно с поздравленията за Баба Марта, получих от братовчед ми Наско препоръка за този начин на приготвяне на картофи.
Публикувам написаното от него без редакция:

рецепта за пържени картофи без олио

5 –7 по едри картофа
            2  белтъка
            Миризми по желание (чубрица, червен пипер, сол .......)

Картофите обелваме и нарязваме.
От белтъците правим пяна и прибавяме миризмите.
Картофите поливаме с белтъците така, че да се намокрят от всички страни.
Фурната нагряваме на 200-220 градуса. Картофите слагаме в тавичка върху хартия за печене и печеме 10 мин. След това махаме хартията и печеме до позлатяване.

  Доколкото схванах, рецептата е доста популярна в Чехия. 
  И без бой си признавам, че ме заинтригува (досега не съм правил картофи без грам мазнина) и почти веднага я пробвах. Само че имах червени хубави картофи и реших да не ги беля.
Снимките са моето изпълнение по рецептата на Наско:


разбитите белтъци на пяна

след това в тях - сол, черен пипер, риган, мащерка, щипка индийско орехче.
другия път - повече подправки. 




нарязаните картофи и добре оваляни в белтъка
(направо ги пуснах в купата с белтъците и с ръце размесих добре) 



Разнесени върху хартията за печене и във фурната на 220 С за 15 минути.
След махането на хартията се пекоха още 15 минути на 180 С.
 Понеже се разсеях, от едната страна се препекоха малко повече. Просто малко по-рано трябваше да ги разбъркам.
Получиха се много вкусни.
Наско, благодаря за рецептата и наздраве - вървят си страхотно с бирата. В твоя чест една чешка бира.