вторник, 15 март 2016 г.

Патешки бутчета на фурна



























Патешкото месо е за предпочитане пред пилешкото (особено магазинското - от промишлените бройлери).
Този път попаднах на патешки бутчета в една верига - прясно охладени във вакум опаковка - при това точно по 500 гр. двечките. Произход Унгария и като ги гледох ми се видяха точно като от някаква такава бройлерна порода, но все пак купих за проба. Иначе за да си купя патешки бутчета трябва да пропътувам поне 10-а километра и ако не уцеля, ще трябва да взема замразени. Но тези се оказаха много добри и си накупих няколко опаковки.
Това е първото ястие, което приготвих с тях (след печените, разбира се).

Необходими са за 4 порции - по едно бутче на човек; сол, червен и черен пипер на вкус, около 500 грама спанак и поне 200 мл сметана за готвене. По желание, поне 50-70 гр. твърд кашкавал.

Изпълнението е много простичко:





 Бутчетата се цепват от вътрешната страна, както е на снимката, за да се разтворят като пеперуда и се опиперяват.
 Оставят се на хладно поне за час- два.










 Тигана се загрява добре и бутчетата се поставят в него с кожата надолу за няколко минути - докато се запържат добре и си пуснат мазнината.
След това се обръщат от другата страна буквално за 3-4 минути.











След това в тигана се налива горе долу 3/4 ч.ч. вода и се похлупва с капак като се намаля силата на котлона на половина и се оставя да покъкри поне 15-а.



В това време фурната се загрява на 180 С, а спанака измива и нарязва на едро.
Бутчетата се вадят от тигана, слага се спанака и се връщат отгоре му. Налива се и сметаната и тигана заминава във фурната за 20-а минути.










След тези 20-а минути, се вади тигана, бутчетата се обръщат и се наръсват с настъргания кашкавал.












Дозапичат се до зачервяване на кашкавала.












Сервират се - по едно бутче на човек, с част от спанака и соса.
При желание за по-гъст сос може да се намали течността или да се сгъсти с малко нишесте.

Дзверска вкуснотия.

неделя, 13 март 2016 г.

Неделна закуска - пухкави пържени филийки и галушки


























Неделята (също като съботата) е специален ден - време за успиване, време за специална закуска, време на безвремие - в иначе забързаното ни ежедневие.
Старият хляб не се изхвърля - грехота е. Затова винаги намирам начин за оползотворяването му.
Този път предварително си бях решил в неделя да сме на филийки, но не обикновени пържени, а на пълнени пържени филийки.



Предварително смесих малко конфитюр от сини сливи с намачкано сирене.
С тази смес намазах една филийка и захлупих с друга.
Друга-намазах само със сладкото и пак захлупих.
Трета- намазах със сирене и пак отгоре- друга.
Притиснах ги леко и ги оставих през нощта да престоят.








Две яйца с три препълнени суп.лъжици кисело мляко, в което е добавена 1/2 ч.л. сода, се разбъркват добре. Сместа е доста гъста.









Филийките се потапят в нея, оставят се хубаво да се напоят и се пържат в много мазнина - поне 2 пръста. Тясна дълбока касерола е най-подходяща, макар че се пържат една по една до хубаво зачервяване. След първоначалното загряване силата на котлона задължително се намаля с 1/3.



Моите слепени филийки бяха само 3, та затова артиса доста от сместта яйце и кисело мляко. Няма да се изхвърля я - добавих 1 ч.л. захар, малко ванилия, 1/2 ч.л. бакпулвер и брашно - до получаване на гъсто лепкаво тесто (като за бухти).


 С чаена лъжичка се гребва от сместа и се пуща в загрятото олио.
 Пържат се до зачервяване.

  Така се получиха и галушките.












Поднесени с пудра захар и конфитюр са страхотни.











А за пълнените филийки няма да говоря - бяха дзверски вкусни.

Истинска неделна закуска.

събота, 12 март 2016 г.

Сушено руло от свински гърди в черво



























Поредният домашен деликатес от свински гърди.
Нарочно не давам количества, защото всичко зависи от това колко ще се прави.
Особеното е, че свинските гърди леко се замразяват и се нарязват на на по-тънки ивици - около 6-7 см широчина и дебелина около 1 см. Дължината не е толкова важна, но приблизително 20-а см.
Осоляването им правих по рецептата за сушен деликатес от свински гърди, но вместо да престояват десет дни в солта и подправките им са достатъчни 5 дни.

 След осоляването и измиването се подсушават и слагат във фризера за около 30-а минути, а в това време червото се накисва добре. 
Ползват се черва с диаметър 60 мм или 80 мм, зависи от дебелината на месото.






След охлаждането, месото се навива на руло по дължина и напъхва в червото.











 Червото се връзва стегнато - като се стремим да не остане въздух в него - при нужда се надупчва с игла.
   Може преди това всяко парче хубаво да се оваля в черен пипер (като лявото парче на снимката).
  Претегля се, надписва се и заминава да съхне на терасата.




  От снимката се вижда- правено е на 6-ти февруари, на 29-ти е загубило около 30 % от теглото си, а това парче е от 9-ти март и е останало наполовина и е напълно готово.
 Дори малко пресъхнало (трябвало е да бъде прибрано преди поне 2-3 дни).


 





Готово и нарязано - един месец след поставянето да се ветролее.












Порция.
Дзверска вкуснотия.

Внимание - опасна е...
Издържа на много пиене ... 













По случай първа пролет резнах последното парче... 

Още по`