петък, 25 март 2016 г.

Патешко (бутчета) в сос бри

























 Е, започвам поредното патешко с малко нефотогенична снимка, но какво да се прави (това излезе...)
 Тези патешки бутчета направо са ме очаровали, па и са за предпочитане са пред всякакво пилешко или каквото и да е друго месо от разни хвърковати, отглеждани промишлено и кой знае какви хормони за растеж и т.н.... 
 Вече писах за патешкото с ориз със спанак, което беше дзверски вкусно, а сега е ред на още едно уникално по вкус ястие ...

Необходими са за около 4 порции - две патешки бутчета - общо 500 грама, едно "капълче" сирене бри - 125 грама, 1 ч. чаша сметана за готвене (или прясно мляко и 1 ч.л. размито в него царевично нишесте), 1-2 сушени доматчета (с вкус на опушено, нарязани на ситно и накиснати примерно в бяло вино), 1-2 скилидки чесън, нарязан на ситно, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. риган.
Е, носи и други подправки, но все пак вкуса на сиренето трябва да се усеща максимално.

Изпълнението е страшно лесно (както често се случва при мене за готвенето):



Бутчетата се обръщат с кожата надолу и цепват по цялата дължина покрай две кости, а ставата се прекъсва с ножа (сетне лесно може да се отделят две порции от едно бутче) и се накисват в прясно мляко - за около час два в хладилника.
Подсушават се върху домакинска хартия.





 

 Подсушените бутчета се поставят с силно загрят тиган (без мазнина) с кожата надолу и се запържват до хубаво зачервяване от двете страни - не повече общо от 8-10 минути.

По някое време в мазнинката се пущат и сетно нарязаните чесънчета.






В това време "калъпчето" бри се нарязва на ситно. От опит - по-добре леко да се замрази във фризера и да се настърже на едро ренде. Така по-лесно се разтапя при термичната обработка.






 

От тука нататък е лесно - сиренето се пуща при бутчетата, налива се сметаната, овкусява се с църното пиперче и риганчето. Евентуално малко солчица....
И се оставя да покъкри на котлона за 15-20 минути ..

Страхотно вкусно, но неподходящо за снимане - което впрочем за вкуса е без значение ...

четвъртък, 24 март 2016 г.

Зарзаватен гювеч

Това е едно ястие, което направо влиза в графата "полезни съвети" и което като типичен зарзаватен (зеленчуков) гювеч може да се приготви от наличните продукти в къщи.
По-скоро бих го нарекъл ястие "почисти щайгите", както има такива от типа - "почисти хладилника".
Отнема 10-15 минути за подготовката и около 40-45 минути за печене във фурната, а резултатът е потресающ...

Необходими са каквито зарзавати се намират под ръка, но все пак - 4-5 скилидки чесън, 2-3 глави лук (ако червен и от него поне 1-2 глави); по шепа грах и царевица; тиквичка; патладжан, чушка (или 1-2 чушки), 1 -2 картофа, глава цвекло, няколко гъбки и т.н. (включително и една две люти чушчици) и изобщо каквото има ...
За подправяне - сол, черен пипер, риган, може и сушени зеленчуци, и задължително поне 4-5 с.п. олио (зехтин и т.н.)

За изпълнението направо нямам какво да пиша: всички зарзавати се нарязват тип джаста праста и се слагат в голяма купа и подправят с подправките и заливат с мазнината. 
Прехвърлят се в тава и заминават в предварително загрята на 180С фурна за около 40-а минути. Единствената грижа за цялото време е да се погледне да не остане съвсем без течност и в края на печенето се включва вентилатора за поне 5-7 минути колкото зарзавата да получи зачервена "коричка" ...

 




Страхотно си върви с червеното вино.










Зарзаватен гювеч - друг вариант


























За този зарзаватен гювеч отидоха 3 домата, 3 големи глави лук, 1 глава червен лук,3 моркова, 4 картофа, 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. сушени зеленчуци, 1/2 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. риган, сол на вкус и 3-4 с.л. олио (в случая поравно гъша мас и олио).
Доматите се нарязват на половинки, сетне на четвъртинки и ако са големи - още веднъж на осминки и се слагат в йенската тавичка, която е леко омазнена. С главите лук се постъпва по същия начин и нареждат върху доматите. Следват морковите нарязани на колелца и се завършва с картофите, нарязани както и доматите. Отгоре се ръсват подправките, затваря се с капака и заминава във фурната на 200С за 40-45 минути.  В края на печенето капака се маха и се допича до хващане на златист загар.

П.П. излишно е да продължавам - вариациите са множество, но резултатът е винаги страхотно вкусен, а ако се напъхат в тавата няколко наденички или кюфтенца - става Дзверски вкусен.

сряда, 23 март 2016 г.

полезен съвет - за хрупкава пържена риба

Какво толкова пържени рибки - надали има някой, който да не знае как да я изпържи, но все пак има една-две хитринки, които искам да споделя.
Не че са нещо ново и неизвестно, но все може да влезнат на някого в употреба.
1.
 Почистените рибки (цаца, гопа, сафрид,кефалчета и др.п.) и измити рибки се подсушават с домакинска хартия.
 В найлонов плик се слага царевично брашно смесено със сол, идея черен пипер и сух дивисил. 
 В торбата се пущат и рибките, връзва се горния край и енергично се разтръсква така че брашното хубаво да полепне по тях. 
По този начин се избягва цапането на куп съдове, хвърченето на бмрашно из цялата кухня и т.н.
Просто като свърших с пърженето изхвърляме непотребния плик с останките в него.
2.

 Рибките се хващат една по една за опашката, добре се изтръсква от брашното (както си се намира в плика) и се пущат в силно загрято олио, чието количество малко по дъното на тигана.
 Ако олиото е повече, не стават толкова хрупкави.
(Друг е въпроса за пържене във фритюрник, но нямам такъв).
3.
Изпържените до хубаво зачервяване рибки се вадят и слагат в чиния, в която е сложена метална скаричка и върху нея домакинска хартия и редят като на като кибритени клечки...
Резултатът за хрупкава пържена рибка е гарантиран...