събота, 26 март 2016 г.

полезен съвет - как да спестим от скъпото сьомга филе


 Доста пъти в т.нар. полезни съвети или пък някои рецепти пояснявам как може да се поевтини дадено ястие и да спестим пари и то немалко. Всички пазаруваме и знаем колко средства се дават за храна, а и в много семейства доста храна се изхвърля, което си е цяло разхищение. 
Баба, Бог да я прости, беше умна жена и казваше, че да хвърляш Хляба е голям грях. 
И в тази връзка се сещам за един мой "учител", който казваше "не е важно колко печелиш, важно е колко спестяваш!".
 
Затова гледам винаги каквото остане да му вдъхна нов живот в ново ястие.
Много често има и храни, които купуваме на нереално високи цени и не си струват. Писал съм за пуешките бутчета, които се купуват по 5,50 лв/кг и след обезкостявяне стават пуешки пържоли, които иначе струват над 15 лв. 
Писал съм за пуешките маншони, които все още струват 2,80 лв/кг, а след обезкостяване се получава много хубаво пуешко за готвене, което струва около 10 лв/кг.
Примерите са доста и затова тук просто ще споделям някои такива хитринки, с които може да се спестят доста пари.
Започвам тази поредица и се надявам, че я поддържам с идеята да съм полезен все на някого (поне на Чедата, с които контактуваме в Интернет по-често отколкото на живо).

Като за начало започвам със сьомгата:
Всички обичаме да си купуваме филе от сьомга - няма да описвам колко е вкусно и колко здравословно.
Да, ама цената на сьомга филе - особено откъм опашната част е между 25,00 и 30,00 лв/кг
От време на време може и да се купи малко по-евтино "на промоция", но ...
Е, не е е  така:
Във (поне) всеки рибен магазин се продава прясна сьомга - цената й е около 13,00 - 14,00 лв за кг. Поне в нашия рибен магазин е така. Продават я почистена и на котлети на цена 16,00 лв/кг. Пред тебе я режат на котлети- само че артисват опашки и тях ги продават на цена 12,00 лв/кг.
Е, купих три опашки по 12,00 лв/кг - излезнаха 1,150 грама  - за около 13,70 лв.





 Ето ги трите опашки.
С остър нож за филетиране се отделят филета от коста и резултатът е потресающ.











Шест филета с кожа откъм опашната част (най- вкусната от рибока), които на снимката са вече леко осолени и мариновани с лимонов сок, три оглозгани костички - вдясно и вляво горе около 100 грама тънки изрезки от сьомгата. Чисто тегло 970 грама - за 13,80 лв. Или налице страхотно филе с кожа от сьомга за около 14,30 лв.
Е, някой нещо да каже?




Изрезките - около 100 грама се овкусяват със сол, бял пипер и многооо лимонов сок и се оставят в хладилника за около 4-5 часа и са готови за консумация без всякаква друга обработка-само да не се забрави малко прясно копърче.
Страхотно мезе за водката - леко охладено.





А на първата снимка се вижда опечената в трил тигана сьомга.
Е,  какво да обяснявам повече: купуваме си сьомга, филетираме си я - имаме достатъчно хубаво филе, изрезките отиват за мезе, отделените кости за варене за супа и бульон.
Вместо един кг филетирана сьомга сме купили 2 кг риба, от която имаме почти повече от кило и четвърт филе сьомга, без да броим страничния ефект и сме спестили поне 25 лв.
Е, защо днес да работя като спестих един надник? 
Всеки може да си го пресметне - необходим ни е само остър нож за филетиране и малко търпение.
Дзверска вкуснотия.

полезен съвет - Да оползотворим патешки фенер

Айде сега, тоя си няма друга работа, та ще обяснява за патешките фенери. Че и кой ли ги готви и дали изобщо може нещо да се сготви с тях? 

 Определено не съм съгласен с подобен въпрос. Няма да навлизам в подробности за ползата от патешкото, за ползата от патешката мас или за качествата на един истински вкусен домашен бульон.
 Просто ще споделя колко ми е полезен на мен патешкия фенер и за колко неща може да послужи. 
 Не на последно място е цената - кг/лв, т.е. едно кило за едно левче. Е и малко труд... Съжалявам, че снимката е толкова неясна (друга нямах под ръка), но цената се вижда добре.
 Та да се върна на фенера:


 Фенерът се измива добре и почиства.
 С остро ножче се отделя патешката мас от него и всички тлъстинки, които ще отидат за приготвяне на мас.
  Самият фенер се нарязва на части и се слага в тенджера с поне 2 л студена вода. Могат да се добавят по няколко зрънца бахар и черен пипер, карамфилче, дафинов лист, една-две цели малки глави лук и 5-6 скилидки чесън. 
 Вари се поне 2 часа на слаб котлон (понеже го правя в мултитенджерата - включвам на "яхния" за 1,5 часа).
 В края на варенето се пущат и един два обелени и цели моркова и леко осолява.



Месото се вади от съдината с решетъчна лъжица и малко като поизстине се обезкостява.От бульона се изваждат морковите и се оставя леко да се охлади. Така мазнината се отделя отгоре. После всичко се прецежда през голяма цедка, в която е сложена домакинска хартия. По този начин се отделят подправките и излишната мазнина.






Изрязаните тлъстинки се нарязват на не много ситни парчета и се стапят в тенджера, за да се получи мас.
Описвал съм как се прави гъша мас и няма да се повтарям. 







Остава да обобщя: поне 2 л хубав истински ароматен бульон, който става дори доста силен и носи разреждане (подходящ за всякакви ястия, супи, ориз и т.н.), купичка обезкостено месо (също за супичка или вкарано в ориз ), поне 200-250 грама мас и шепичка пръжки. 

Да не говорим и за наличните сварени моркови и кокълчета за кучето.

Всичко това за едно левче,ама то май подправките и морковите са по-скъпи.

петък, 25 март 2016 г.

Патешко (бутчета) в сос бри

























 Е, започвам поредното патешко с малко нефотогенична снимка, но какво да се прави (това излезе...)
 Тези патешки бутчета направо са ме очаровали, па и са за предпочитане са пред всякакво пилешко или каквото и да е друго месо от разни хвърковати, отглеждани промишлено и кой знае какви хормони за растеж и т.н.... 
 Вече писах за патешкото с ориз със спанак, което беше дзверски вкусно, а сега е ред на още едно уникално по вкус ястие ...

Необходими са за около 4 порции - две патешки бутчета - общо 500 грама, едно "капълче" сирене бри - 125 грама, 1 ч. чаша сметана за готвене (или прясно мляко и 1 ч.л. размито в него царевично нишесте), 1-2 сушени доматчета (с вкус на опушено, нарязани на ситно и накиснати примерно в бяло вино), 1-2 скилидки чесън, нарязан на ситно, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. риган.
Е, носи и други подправки, но все пак вкуса на сиренето трябва да се усеща максимално.

Изпълнението е страшно лесно (както често се случва при мене за готвенето):



Бутчетата се обръщат с кожата надолу и цепват по цялата дължина покрай две кости, а ставата се прекъсва с ножа (сетне лесно може да се отделят две порции от едно бутче) и се накисват в прясно мляко - за около час два в хладилника.
Подсушават се върху домакинска хартия.





 

 Подсушените бутчета се поставят с силно загрят тиган (без мазнина) с кожата надолу и се запържват до хубаво зачервяване от двете страни - не повече общо от 8-10 минути.

По някое време в мазнинката се пущат и сетно нарязаните чесънчета.






В това време "калъпчето" бри се нарязва на ситно. От опит - по-добре леко да се замрази във фризера и да се настърже на едро ренде. Така по-лесно се разтапя при термичната обработка.






 

От тука нататък е лесно - сиренето се пуща при бутчетата, налива се сметаната, овкусява се с църното пиперче и риганчето. Евентуално малко солчица....
И се оставя да покъкри на котлона за 15-20 минути ..

Страхотно вкусно, но неподходящо за снимане - което впрочем за вкуса е без значение ...