петък, 1 април 2016 г.

Лесен джолан на фурна (по Чедото)


Е, доживях да показвам нещо сготвено от Чедото, макар и под моето "вещо" наставление, а Чедото изобщо да не ме послуша и да си направи Джоланчето по собствен вкус.

За сметка на това, много, ама наистина много добре...

Изяло се е на Ура ...

С нейно съгласие, правя тази публикация. 




Необходими продукти за 2 порции:
1 джолан с кожа (от Татето, домъкнат от Румъния), 4-5 картофа (обелени и нарязани на кубчета), 1-2 моркова (същото); сол и черен пипер на вкус, риган около 1 ч.л., червен пипер - 1 ч.л.; червено вино (нека да от от Татето)- около 1/2 ч.ч., зехтин около 2 с.л.



Изпълнението наистина е лесно. Джоланчето се овкусява със солта, черния и червения пипер, риганчето, намазва се със зехтина обилно и се оставя да си почине малко.

След това се слага в тавичка, залива се с 1 ч.ч. смес от вода и червено вино поравно.

Тавичката се завива с фолио и заминава във фурната за 50-60 минути на 180 С. 
 В това време се подготвят картофите и морковите, които леко се овкусяват със сол и риган. 
След час печене, тавичката се вади и се слагат картофите.


Пече се още 40 минути под фолио, след това още 10-15 минути на вентилатор - след  махане на фолиото.


Месото се е разкапало, а картофите са невероятни вкусни.

Е, и я не мога да го измисля толкова лесно.


Дзверска Вкуснотия, приготвена от Чедото, без да чете наставленията на Таткото.

Браво!

сряда, 30 март 2016 г.

Свински пържоли на грил във фурната


























Не знам дали изобщо да обяснявам, че това не е рецепта, а един доста позабравен начин да си опечем вкусни пържоли във фурната. Изгледал съм Един дявол знае колко кулинарни сайтове и предавания в последните години, изчел съм планина рецепти (от които в главата ми е пълна каша маша), но почти не съм срещал начин за печене на месо по този начин.
Спокойно може да ми повярвате, че резултатът е Дзверски вкусен, макар че последиците за този, който ще мие не са от най-приятните...
И така да си дойдем на думата.

Необходими са поне по една пържола на човек, подправки (абсолютно необходими черен пипер, червен пипер, кимион, риган,) за овкусяване на месото, малко мазнина (ползвам гъша мас) и май това е ...

Изпълнението е елементарно:
Свинските пържоли се изкисват в чиста вода поне за 2-3 часа. Впрочем това е най-удачният начин за "мариноване" на месо, в резултат на което то става изключително крехко.
След изкисването на месото се прехвърля в голяма купа, обилно се посипва с подправките (за 4 пържоли по 1/2 ч.л. ) - черен пипер, кимион, червен пипер, риган, поне 2 с.л. гъша разтопена мас (или олио) и добре се обърква с ръце.
В това време фурната се включва на 250 С хубаво да загрее.
В плитката тавичка от фурната се налива вода и слага в ниската част на фурната. Пържолите се нареждат върху скарата на фурната и слагат на средната решетка.



Как се слагат - на снимката добре се вижда.


Температурата на фурната се намаля на 180 С и се включва вентилатора.

При печенето евентуалната мазнина пада в тавичката, а парата окрехкотява месото.







За 20-а минути са готови.
Може на 10-15 минута да се обърнат - все пак зависи от самата фурна.
И в тавичката да се налее още малко водичка или бира, ако вземе да се изпарява...










Сосът от тавичката може да се сгъсти в тенджерка с малко масло или нишесте.

Сервират се със салата и със соса.

Топлата домашна питка е задължителна.

Крехки и Дзверски пържоли, които носят на много много питие ...

понеделник, 28 март 2016 г.

Телешка опашка на фурна - друг вид

 Този месец ми се случва да готвя за втори път опашка, но сега телешка от млечно теленце до 6 месеца (имало и такива) докато предишната беше говежда.


Та ето ги двете опашки от млечно теленце - донесе ги приятел с идеята да бъдат сготвени и изядени заедно.

Оказаха се общо 1,2 кг и ми се видяха доста малко за евентуалните Дзверове. 

Па и доста им се зачудих как да ги приготвя, защото максимално ми се искаше да запазя вкуса. Много подправки, зеленчуци, вино и т.н. все щяха да го променят.


Затова бидоха приготвени по начин, по който досега не съм ги правил.

И така необходими са ни за 6 (или малко повече порции) 2 телешки опашки (в случая 1,2 кг) и 0,8 кг телешки врат, 1-2 дафинови листчета, 1 карамфилче, 4-5 зърна бахар и 10 зрънца черен пипер; 2-3 скилидки чесън- на ситно (може и повече), сол на вкус, (а за любителите на лютичкото - смелено чили), както и мазнина за пържене - 2-3 с.л. 
За гарнитура - поне 1,5 кг картофи.

Изпълнението е много лесно:



Опашките се срязват през хрущялите на парчета.

Месото се нарязва на произволни кубчета но не по-големи от 3х3 см.
 
Последователно в загрятата мазнина се запържват опашките и месото за 10-на минути, колкото да променят цвета си (като всяка запържена партида се прехвърля в друга съдина). Сетне всичко се връща в тигана, слагат се подправките (без солта), налива се около 0,5 л вода и под капак се оставя за 30-40 мин. да покъкри. (Вижда се, че на този етап как да се снима).


  Докато месото къкри, картофите се обелват, нарязват на едри парчета, овкусяват по любим начин и слагат в тава.
 После всичкото месо се прехвърля в тавичката за печене като се оставя съвсем малко течност, а останалата се долива при картофите. Тавичката с месото се завива с фолио и двете тави заминават във фурната на 200 С.





След около час печене картофите са готови и тавата с тях се вади, а на другата тава с месото се маха фолиото и дозапича до зачервяване на вентилатор за 10-15 минути (на 180С).
По желание и картофите могат да се запекат на вентилатор.







Месото е готово - невероятно крехко и Дзверски вкусно.










  




Наздраве!