неделя, 3 април 2016 г.

Фасулени кюфтета


























Това са поредните кюфтета, които се оказаха дзверски вкусни, а иначе са резултат на оползотворяването на изостанал от вчера варен фасул за салата.
Необходими са 1 ч.ч. сварен фасул (както си е с подправките, с морковчето, лука и т.н.) и 1 ч.ч. мляно месо (кайма), 1 ч.л. черен пипер, идея сол, 1 с.л. нарязан на ситно пресен джоджен, перата на 2-3 стръка пресен зелен лук, а за любителите и на лютичкото - 1/2 или цяла ч.л. чили.

Изпълнението е като при всички кюфтета - лесничко:





Свареният и оцеден фасул се слага в подходяща купа и се намачква на пюре с оная джаджа дето правим картофеното пюре.













Към фасуленото пюре се добавят подправките и каймата. 
Омесва се хубаво и се оставя да си почине за малко - на хладно.




 





От готовата смес с леко намазнени ръце се оформят големи кюфтета.
От посоченото количество се получават 8 броя кюфтета. 












Пържат се в малко мазнина, на умерена температура (т.е. на 6-та степен от 9) до хубаво зачервяване.











Кюфтетата са готови и докато леко се охлаждат, си нарязваме марулената салатка или пък си правим млечно майонезено чесново сосче.
Въпрос на вкус.










Наздраве!














П.П. желателно е в каймата да се добави едно яйце (не сложих поради липса на такова в момента), защото така приготвена се пържат малко по-трудно и трябва да се внимава да не се разпаднат. При мене само на едно му се случи подобно нещо... А не ми се искаше да слагам брашно вместо яйце.

П.П. Може да се направи и с готов фасул от консерва, и т.н.
Няма да коментирам цената, защото буквално за 3,00 лв могат да си хапнат 3-4 човека.

петък, 1 април 2016 г.

Лесен джолан на фурна (по Чедото)


Е, доживях да показвам нещо сготвено от Чедото, макар и под моето "вещо" наставление, а Чедото изобщо да не ме послуша и да си направи Джоланчето по собствен вкус.

За сметка на това, много, ама наистина много добре...

Изяло се е на Ура ...

С нейно съгласие, правя тази публикация. 




Необходими продукти за 2 порции:
1 джолан с кожа (от Татето, домъкнат от Румъния), 4-5 картофа (обелени и нарязани на кубчета), 1-2 моркова (същото); сол и черен пипер на вкус, риган около 1 ч.л., червен пипер - 1 ч.л.; червено вино (нека да от от Татето)- около 1/2 ч.ч., зехтин около 2 с.л.



Изпълнението наистина е лесно. Джоланчето се овкусява със солта, черния и червения пипер, риганчето, намазва се със зехтина обилно и се оставя да си почине малко.

След това се слага в тавичка, залива се с 1 ч.ч. смес от вода и червено вино поравно.

Тавичката се завива с фолио и заминава във фурната за 50-60 минути на 180 С. 
 В това време се подготвят картофите и морковите, които леко се овкусяват със сол и риган. 
След час печене, тавичката се вади и се слагат картофите.


Пече се още 40 минути под фолио, след това още 10-15 минути на вентилатор - след  махане на фолиото.


Месото се е разкапало, а картофите са невероятни вкусни.

Е, и я не мога да го измисля толкова лесно.


Дзверска Вкуснотия, приготвена от Чедото, без да чете наставленията на Таткото.

Браво!

сряда, 30 март 2016 г.

Свински пържоли на грил във фурната


























Не знам дали изобщо да обяснявам, че това не е рецепта, а един доста позабравен начин да си опечем вкусни пържоли във фурната. Изгледал съм Един дявол знае колко кулинарни сайтове и предавания в последните години, изчел съм планина рецепти (от които в главата ми е пълна каша маша), но почти не съм срещал начин за печене на месо по този начин.
Спокойно може да ми повярвате, че резултатът е Дзверски вкусен, макар че последиците за този, който ще мие не са от най-приятните...
И така да си дойдем на думата.

Необходими са поне по една пържола на човек, подправки (абсолютно необходими черен пипер, червен пипер, кимион, риган,) за овкусяване на месото, малко мазнина (ползвам гъша мас) и май това е ...

Изпълнението е елементарно:
Свинските пържоли се изкисват в чиста вода поне за 2-3 часа. Впрочем това е най-удачният начин за "мариноване" на месо, в резултат на което то става изключително крехко.
След изкисването на месото се прехвърля в голяма купа, обилно се посипва с подправките (за 4 пържоли по 1/2 ч.л. ) - черен пипер, кимион, червен пипер, риган, поне 2 с.л. гъша разтопена мас (или олио) и добре се обърква с ръце.
В това време фурната се включва на 250 С хубаво да загрее.
В плитката тавичка от фурната се налива вода и слага в ниската част на фурната. Пържолите се нареждат върху скарата на фурната и слагат на средната решетка.



Как се слагат - на снимката добре се вижда.


Температурата на фурната се намаля на 180 С и се включва вентилатора.

При печенето евентуалната мазнина пада в тавичката, а парата окрехкотява месото.







За 20-а минути са готови.
Може на 10-15 минута да се обърнат - все пак зависи от самата фурна.
И в тавичката да се налее още малко водичка или бира, ако вземе да се изпарява...










Сосът от тавичката може да се сгъсти в тенджерка с малко масло или нишесте.

Сервират се със салата и със соса.

Топлата домашна питка е задължителна.

Крехки и Дзверски пържоли, които носят на много много питие ...