сряда, 6 април 2016 г.

"Родопски" сач от телешка глава, език и други вкуснотии



























Този сач се появи съвсем случайно: при поредната "ревизия" на фризера (нали и в него трябва да се гледа какво има?) открих няколко старателно опаковани пакетчета с надпис - варен език, месо от телешка глава, телешки дроб. До тука добре, ама от всичко по-малко. Е няма по-лесно от това да се комбинират в едно ястие и да стане хубаво печено и при това на сача.
А защо "родопски"? Ами много просто, защото самите родопчани твърдят, че техния сач се различава от останалите по това, че в него има много месо и много малко други добавки.

И така за 4 порции са необходими: около 400 грама месо от сварена телешка глава (ама нищо не пречи и от телешко, което предварително трябва да се подготви), около 250 грама сварен телешки език, около 300 грама телешки дроб; 5-6, че и повече печурки, няколко скилидки чесън 5-6 поне (колкото повече толкова по-добре); 1 к.ч. вино, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган (или мащерка), на върха на лъжичката млян джинджифил и розмарин; носи и щипка кимион. Необходими са още малко масло или олио, както и 60-70 грама настърган кашкавал за поръсване.

Изпълнението е лесничко: 
Свареното месо от главата накъсва на едри парчета; езика и гъбите се нарязват произволно на парчета.
По-голяма играчка е с дроба: нарязва се на парченца, слага се в купа и се залива с вряла вода за 10-а минути, като процедурата се повтаря поне два пъти.
В тиган се загрява мазнината: пущат се първо парчетата дроб и след 3-4 минути месото от главата и езика; след 3-4 минути се слагат гъбките, чесъна и подправките, личва му се 1 к.ч. червено вино (може и без него, или пък бяло вино, бира - въпрос на предпочитание). Цялата процедура е максимално за 8-10 минути. Всичко се прехвърля в леко загрятия чугунен сач и заминава във фурната за максимум 20-30 минути. За да не се получи издънка със сача фурната я включвам като сложа сача вътре - направо на 230 С.
След тези 20-25-30 минутки (зависи от фурната все пак), сачът се вади, наръсва с настъргания кашкавал и си връща обратно за кратко колкото кашкавала да се разтопи. Е, ако човек иска може и да го запече повечко. Въпрос на предпочитание.
Може да се сервира в добавка с един зеленчуков сач. Ще е страхно ястие за куп народ.

Ех, ако имаше във фризерЯ и малко шкембе, щеше да стане направо трепач.
Но и така си беше Дзверска вкуснотия.

П.П. Цялата процедура вместо в тиган може  да се направи и в самия сач на котлона, но понеже бордовете му са ниски, а количеството повечко, предпочетох варианта да не омацвам печката.

П.П. Съжалявам за лошата снимка - от теле-то е...

неделя, 3 април 2016 г.

Лесен сладкиш с банан (по Чедото)
































Това е един невероятно лесен и мързелив сладкиш, който се прави само с три продукта и е творение на Чедото.
Невероятно попадение, което си заслужава поздравленията.

Необходими са една опаковка охладено бутер тесто, няколко с.л. нутела и 2-3 банана.

Изпълнението е простичко и може да се види от самите снимки:






Фурната се включва на 180С да загрява.
Бутертестото се разстила на цял лист и се намазва с нутелата.















Бананите се нарязват на кръгчета и нареждат върху нутелата - как то се вижда.













 Тестото се навива на руло като двата му края се прищипват, прехвърля се върху тавичката за печене, застлана с хартия за печене. 
Рулото отгоре се цепва на няколко място произволно и заминава да се пече във фурната - до хубаво зачервяване.
Може и да се намаже с разбито яйце преди печенето.
След изваждането може да се поръси с пудра захар. 

Бърз и лесен, изключително всусен десерт или закуска.

Фасулени кюфтета


























Това са поредните кюфтета, които се оказаха дзверски вкусни, а иначе са резултат на оползотворяването на изостанал от вчера варен фасул за салата.
Необходими са 1 ч.ч. сварен фасул (както си е с подправките, с морковчето, лука и т.н.) и 1 ч.ч. мляно месо (кайма), 1 ч.л. черен пипер, идея сол, 1 с.л. нарязан на ситно пресен джоджен, перата на 2-3 стръка пресен зелен лук, а за любителите и на лютичкото - 1/2 или цяла ч.л. чили.

Изпълнението е като при всички кюфтета - лесничко:





Свареният и оцеден фасул се слага в подходяща купа и се намачква на пюре с оная джаджа дето правим картофеното пюре.













Към фасуленото пюре се добавят подправките и каймата. 
Омесва се хубаво и се оставя да си почине за малко - на хладно.




 





От готовата смес с леко намазнени ръце се оформят големи кюфтета.
От посоченото количество се получават 8 броя кюфтета. 












Пържат се в малко мазнина, на умерена температура (т.е. на 6-та степен от 9) до хубаво зачервяване.











Кюфтетата са готови и докато леко се охлаждат, си нарязваме марулената салатка или пък си правим млечно майонезено чесново сосче.
Въпрос на вкус.










Наздраве!














П.П. желателно е в каймата да се добави едно яйце (не сложих поради липса на такова в момента), защото така приготвена се пържат малко по-трудно и трябва да се внимава да не се разпаднат. При мене само на едно му се случи подобно нещо... А не ми се искаше да слагам брашно вместо яйце.

П.П. Може да се направи и с готов фасул от консерва, и т.н.
Няма да коментирам цената, защото буквално за 3,00 лв могат да си хапнат 3-4 човека.