вторник, 12 април 2016 г.

полезен съвет за Палачинки от бутилка



























Споко, няма да обяснявам как се правят палачинки, ама ще споделя, че направията им винаги е свързана с миене на куп купи, паници, бъркалки, черпаци и какво ли не още.
За тази събота бях решил да правя едни понички, дет видях в блога на една дружка.
Да ама не - младежта поиска от любимите палачинки и пак ме хвърлиха в потрес заради купищата съдини и кавгата за миенето.


Та се сетих за един стар и изпитан трик, който не съм правил от години: правенето на палачинковото тесто в бутилка:
Необходима е една бутилка и фуния.
През фунията пълним в бутилката солта, захарта, яйцата и част от млякото.
От хартия се свива фуния и се слага брашното и сетне се долива останалото мляко.




 Бутилката се затваря с капачката и енергично започва да тръска.

   Става перфектна смес - ни бучки, ни дявол.

   Не са необходими нито купи, нито бъркалки ....

    Оставя се до си почине малко и сетне след стръскване сме готови за печене.

  Другият трик е маслото, с което ще мажем палачинките да е набучено на вилица и да се държи в хладилника.




  Загретия тиган грабваме с лявата ръка, с дясната изливаме в него от бутилката, разклащаме тигана и хоп на котлона.
  Като свърши тестото, бутилката се смачква и 
заминава в кошчето за пластмаси (демек разделяме боклука).

 Нищо за миене, всичко е чисто.
 Е с нито една купа не можем да постъпим така...







Ето ги и готовите палачинки....












Поднесени с токущо направено сладко от череши.

Как ли? Ами със замразени череши със захар от фризера...

Дзверски вкусна закуска.

И най-важното без всякакво цапане ...



неделя, 10 април 2016 г.

полезен съвет - варени яйца "по студентски"

 Варене на яйца - какъв полезен съвет за варените яйца?
 Ха сега да се представим, че няма котлон, няма и тенджера или изобщо подходяща съдина?! 
 Спасението е в бързоварната кана.

 Яйцата се слагат в каната. Заливат се в вода два пръста над яйцата.
Каната се включва да заври и сетне се самоизключва. 

Един цикъл - за рохки яйца.
Повторно включване - нормално твърдо сварени яйца.
Изливаш топлата вода, пълниш със студена и воаля - перфектно сварени яйца.
Бързо и лесно.
Няма опасност да ги забравиш ...
Идеята и редовното изпълнение са на Чедото!
Браво!

петък, 8 април 2016 г.

Елда яхния

Няма да обяснявам за ползите от елдата (писал съм в полезни съвети за нея, как се прави брашно от елда и т.н.) но просто искам да споделя, че всичко сготвено с елда става страхотно апетитно, особено тази яхния, приготвена малко нетрадиционно.

Необходими са ни за 4 порции: 1 ч.ч. елда, 1-2 моркова; 3-4 скилидки чесън; 3-4 стръка пресен лук и 1 стрък пресен чесън (ако няма пресен лук- поне 1 глава стар лук); 1 среден картоф, 1 обелен домат, сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. риган, както и малко мазнина за запържване. За разкош добавих и 2-3 парчетата сушен домат, накиснат предварително в зехтин.
 Носи и още подправки, но не обичам да прекалявам с тях (например щипка чубрица и щипка чили са много подходящи).
Изпълнението е толкова лесно, че просто няма какво да се обяснява.
Елдата се измива в сито.




Загряваме мазнината в тенджера и последователно се запържват за 10-а минути ситно нарязаните чесън, лук, моркови, картоф, сушен домат и пресен домат.









  При поомекналите зеленчуци се добавя измитата елда и се наливат 5 ч.ч. топла вода или зеленчуков (или друг бульон).
 Силата на котлона се намаля на половина и се оставя да къкри около 30-а минути.
 Подправките се добавят накрая- 5 минути преди готовността на ястието.
 То си се вижда кога се е сгъстило.





Вкусно, апетитно и полезно.

Става за основно ястие - като може да се сервира  и лъжица сметана, кисело мляко - въпрос на вкус.








За някои си беше основно ястие, а за мене като гарнитура към домашните ми кебапчетата.


П.П. яхнията бе приготвена в мултитенджурата: за 10 минути на режим "пържене" и сетне за 30 минути на режим "яхния".

 П.П. И тук няма да описвам за цената - цялата яхния я набере 3 - 3,50 лв.