събота, 16 април 2016 г.

Питки от пълнозърнестно ръжено брашно без месене


























Дзверски вкусни питки от пълнозърнесто ръжено брашно с примес на маково семе и извара - страхотна съботна закуска.
Пак е събота и пак се прави традиционната съботна закуска за Фамилията.
Този път се засилих да правя харесваните в къщи палачинки от пълнозърнесто ръжено брашно, но настроението ми не беше за висЯне пред тигана и направих нещо мързеливо.
 За 10-а броя са необходими 2 ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно (моето  е и с маково семе), 3/4 до 1 ч.ч. обикновено брашно, по 1 ч.л. захар и сол; ! ч.л. с връх суха мая; 1 яйце; 1 - 1,5 ч.ч. прясно мляко (може и размесено с вода, но в случая бе суроватка от домашното сирене);почти 1 ч.ч. извара, както и 2-3 с.л. олио.
Изпълнението е като за мързеливци:
 В голяма купа се смесват всички сухи продукти, чуква се яйцето,слага се изварата. Грабва се една голяма лъжица и първоначално се сипва 1 ч.ч. от млякото като се бърка с лъжицата; Сетне се долива по още малко течност и пак се разбърква. Целта е да се получи много гъсто тесто. Не се меси - само се разбърква с лъжицата.
 Цялата процедура отнема максимум 2-3 минути.
Фурната се включва на 50С и купата се оставя за 20-а мин.в нея.


 Върху решетката на фурната се поставя хартия за печене и със силно омазнени ръце се късат топки от тестото, оформят се на фитили и се връзват, или се оформят произволно питки.
 Отгоре се намазват с олио.
 Скарата с питките се връща във фурната за още 20-а минути.
След това просто температурата на фурната се увеличава на 200С и се пекат за около 30-а минути.
Малко ги забравих и леко се попрекоха тези, които бяха малко по-малки от другите.
 






Дзверски вкусна съботна закуска.

Впрочем става и за друго хапване...

четвъртък, 14 април 2016 г.

Бухти от стар хляб - полезен съвет


























Това не е рецепта, а начин да се оползотвори стар и пресъхнал хляб (стига вече да не е мухлясал) и да се приготви невероятно вкусна закуска за събота или неделя.
Необходими са :
- стар хляб, на който се изрязват корите и се нарязва на произволни кубчета.
- кисело мляко, в което е загасена 1 ч.л. сода
- поне 2 яйца
В голяма купа се смесват всички продукти и се остави хляба да попие течностите. Разбърква се. Трябва да се получи гъсто тесто.
В полученото тесто може да се добави натрошено сирене, извара или настърган кашкавал.
Гребва се с лъжица и се пържи в загрята мазнина по познатия начин.

"Сарми" от свински врат в листа от цвекло

























Разните кореноплоди са особено подходящи към мръФката.

 Този път попаднах на пазара на абсолютно прясно червено цвекло - със стъблата и листата - 1,20 лв бройката.
Отделно се продава и само листа - връзка за 1,40 лв.
Е купих си едно голямо цвекло и се позачудих малко как да го оползотворя цялото.
Листата са много крехки и вкусни, и ми мина идеята за сарми - но истинските, каквито признавам за правилните :)


Необходими продукти за 4 порции: две пържоли от свински врат по 200-250 грама, които се разделят на по две парчета; 3-4 парчета сушен домат, нарязани на ситно; 4 резена кашкавал; сол, черен пипер - на вкус; една глава цвекло; листа от цвекло; малко мазнина.

Изпълнението е простичко:




Месото се нарязва на четири равни парчета, овкусява се и се оставя да си почине малко на хладно.







Листата цвекло се измиват, попарват се с вряла вода за малко, дебелата жилка по средата се изрязва и са готови за "пълнене".









Вземат се по две листа за една сарма (просто парчето месо е голямо - иначе за по-малки парчета е достатъчно едно листо).
Върху листото се слагат нарязаните сушени домати, парчето врат и отгоре резена кашкавал. 






Листата се завиват на една голяма сарма и се нареждат в леко намаслена йенска тавичка.
Желателно е тавичката да е капак, а ако няма се ползва алуминиево фолио за завиване. 


 




 Цвеклото се нарязва на дебели кръгове, обелва се и се реже на едри парчета.
 За да не се оплескотим (яко цапа), се ползва найлонова торбичка, в която се пъха ръката.
 Може и с найлонови ръкавици, но с торбичката е по-практично.





 Между сармите се пахът парчетата червено цвекло, които се осоляват и опиперяват леко.
 Капва се отгоре по малко мазнина, затваря се с капака (или фолиото) и заминава във фурната, която се включва на 180С след като се затвори.








 Пече се около час и половина до час и 3/4, но си зависи от фурната.



Сервираме...
Страхотно крехки вратни сарми, с невероятно месо и вкусно червено цвекло и сосче.

Дзверска вкуснотия!