вторник, 19 април 2016 г.

Кюфтета от стар фасул




















Намерих малко време за стария тефтер и си приписвам една рецепта за кюфтета от стар фасул.
Необходими са: 3 ч.ч. (500 гр.) зрял фасул, 2 глави кромид лук, 150 гр. сирене, 2 яйца, 1 вр. магданоз, няколко стръка джоджен или 1 ч.л. сух, олио за пържене и брашно за овалване.
Изпълнението е лесно:
Фасулът се накисва в студена вода за една нощ. Сварява се до пълна готовност (без сол), оцежда се и се смила (т.е. може да се намачка). Смесва се с нарязаните лук и магданоз, сиренето и   едното яйце и подправките.
От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и другото разбито яйце и се пържат до хубаво зачервяване.
Това са си чисто фасулени кюфтета, а не като моите фасулени.

събота, 16 април 2016 г.

Питки от пълнозърнестно ръжено брашно без месене


























Дзверски вкусни питки от пълнозърнесто ръжено брашно с примес на маково семе и извара - страхотна съботна закуска.
Пак е събота и пак се прави традиционната съботна закуска за Фамилията.
Този път се засилих да правя харесваните в къщи палачинки от пълнозърнесто ръжено брашно, но настроението ми не беше за висЯне пред тигана и направих нещо мързеливо.
 За 10-а броя са необходими 2 ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно (моето  е и с маково семе), 3/4 до 1 ч.ч. обикновено брашно, по 1 ч.л. захар и сол; ! ч.л. с връх суха мая; 1 яйце; 1 - 1,5 ч.ч. прясно мляко (може и размесено с вода, но в случая бе суроватка от домашното сирене);почти 1 ч.ч. извара, както и 2-3 с.л. олио.
Изпълнението е като за мързеливци:
 В голяма купа се смесват всички сухи продукти, чуква се яйцето,слага се изварата. Грабва се една голяма лъжица и първоначално се сипва 1 ч.ч. от млякото като се бърка с лъжицата; Сетне се долива по още малко течност и пак се разбърква. Целта е да се получи много гъсто тесто. Не се меси - само се разбърква с лъжицата.
 Цялата процедура отнема максимум 2-3 минути.
Фурната се включва на 50С и купата се оставя за 20-а мин.в нея.


 Върху решетката на фурната се поставя хартия за печене и със силно омазнени ръце се късат топки от тестото, оформят се на фитили и се връзват, или се оформят произволно питки.
 Отгоре се намазват с олио.
 Скарата с питките се връща във фурната за още 20-а минути.
След това просто температурата на фурната се увеличава на 200С и се пекат за около 30-а минути.
Малко ги забравих и леко се попрекоха тези, които бяха малко по-малки от другите.
 






Дзверски вкусна съботна закуска.

Впрочем става и за друго хапване...

четвъртък, 14 април 2016 г.

Бухти от стар хляб - полезен съвет


























Това не е рецепта, а начин да се оползотвори стар и пресъхнал хляб (стига вече да не е мухлясал) и да се приготви невероятно вкусна закуска за събота или неделя.
Необходими са :
- стар хляб, на който се изрязват корите и се нарязва на произволни кубчета.
- кисело мляко, в което е загасена 1 ч.л. сода
- поне 2 яйца
В голяма купа се смесват всички продукти и се остави хляба да попие течностите. Разбърква се. Трябва да се получи гъсто тесто.
В полученото тесто може да се добави натрошено сирене, извара или настърган кашкавал.
Гребва се с лъжица и се пържи в загрята мазнина по познатия начин.