петък, 22 април 2016 г.

Фасулени колачета




















Тези фасулени колачета са от стария тефтер и са правени през месец май 2010 год.
Необходими са: 300 грама сварен фасул, 150 гр брашно, 2 яйца, 50 мл прясно мляко, по 1 ч.л. сол, захар и суха мая.
В купа брашното се смесва със солта, захарта и маята, добавят се пасирания фасул, прясното мляко и яйцата. Така всички продукти се омесват на тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва докато удвои обема си.
С намазнени ръце се оформят колачета, които се пържат до зачервяване.
Готовите и топли колачета се сервират като обикновените - със сирене, с пудра захар или сладко. Въпрос на вкус. 

П.П. от такова тесто съм правил и хляб, но като го направя отново - тогава повече.

сряда, 20 април 2016 г.

Ориз и кюфтета с тиквички на фурна


























За това невероятно леко и Дзверски вкусно ястие са необходими за около 6 порции: 1 ч.ч. обикновен ориз; 1 голяма тиквичка и 1 малка; 500 грама кайма; 1 голяма глава лук; шепа нарязани гъби (печурки, но в случая малко манатарки); 1 домат, почистен и нарязана само месестата част; 2-3 стръкчета пресен джоджен (или 1 ч.л. сух); сол и черен пипер; може и 1 ч.п. куркума - за промяна цвета на ястието;
за овкусяването на каймата - сол и черен пипер и малко млян кориандър (+ щипка чили);
Изпълнението е пак лесно:




 В тавата, в която ще се пече ястието, се сипват 2-3 с.л. зехтин и се слагат манатарките.
 Лука, чесъна и малката тиквичка се нарязват на много ситно.









Заедно с нарязаните домати, нарязания джоджен, солта и черния пипер се слагат в тавата.













Сипва и измития и попарен ориз, долива се вода (или бульон) - поне 3 ч.ч. и половина. 









Голямата тиквичка се настъргва, изцежда и смесва в някаква купа с каймата и подправките.

Омесва се добре и се оформят кюфтета.

 От това количество излизат 12-13 кюфтета в зависимост от големината.







Така оформените кюфтета се слагат в тавата и всичко заминава във фурната на 180 С за около 1 час - час и половина (зависи от фурната).

Е, поне един-два пъти тавата се вади и се разбърква, когато оризът започне да попива течността.





Когато оризът поеме течността и кюфтенцата се зачервят ястието е готово. 













Порция - обилно поръсена с черен пипер и със задължителното питие.


Приготвя се изключително бързо, никакво пържене, никакви врътни - за 10-а минути подготовка и Дзверски резултат - ястие дори и за гости. 

вторник, 19 април 2016 г.

Сач със свинско и зеленчуци за четирима


























Нещо много лесно и бързо за изпълнение - Дзверски вкусно и при това с неустоими аромати, което може да се приготви буквално за минутки и да стане страхотна вечеря.
Само за да стане, е необходим или глинен или чугунен сач - особено удобни са тези с дървената поставка.
Необходими са около 400 грама свинско (за предпочитане от врата), нарязано като за шишчета; подправки за овкусяване на месото - сол, черен и червен пипер, млян кориандър; 1-2 тиквички, 2-3 чушки (червена, зелена); 1-2 главички кромид; 5-6 скилидки чесън; 1-2 моркова; може и един патладжан, 1-2 картофа (които е хубаво да се заварят леко предварително) и за овкусяване сол, черен пипер, риган, малко мазнина.

Пак писах повече време, отколкото е необходимото време за приготвяне:




Сачът се намазнява, слага се месото, посипва с подправките и леко разбърква.
 Добавя се и 1 с.л. гъша мас, ако има такава налична, ако няма - малко повече мазнина.









Сачът заминава във фурната на 230 С за около 20-а минути като фурната се включва едновременно с поставянето му.

В това се подготвят всички зеленчуци.




 


В тенджера се нарязват всички зеленчуци - тиквичките на кръгчета, лука - на полумесеци, моркова - под диагонал и т.н. Опиперяват се, осоляват се, слага се ригана и малко олио и хубаво се разбъркват. С ръка е най-удобно.






Сачът се вади, нареждат се зеленчуците отгоре върху месото - хубаво да го покрият и заминава във фурната да се опекат зеленчуците до готовност. 

Като се извади, още топъл се наръсва с настърган кашкавал и заминава на масата.
Дзверска вкуснотия.

Наздраве!




Втора рецепта за сач със зеленчуци и пуешко:

Всичко е като по-горе, но само изпълнението е малко по-различно:
Пуешкото се нарязва на късчета, смесва със зеленчуците.
Всичко се овкусява, както е казано по-горе и заминава със сача във фурната на 230 С.

 Това бе опечено в глинения сач и не е поръсвано с кашкавал - поради липса на такъв.