вторник, 3 май 2016 г.

Пилешка дроб сърма с кладница

























Дроб сарма - какво толкова?! Надали някой не е правил, но пък тази е доста по-различна и затова й отделям внимание.
За 6 порции (че и малко повече) са необходими: 300 грама пилешки дробчета, 200-300 гр. сварено пилешко; поне 350-400 гр. кладница; 1 голяма глава кромид лук; 3-4 скилидки чесън; около 1 ч.ч. ориз; праз - зелената част около 20 см (може и зелен лук); 50-100 грама бекон (пушен още по-добре); сол, черен пипер, риган;
За заливката: около 1 кофичка кисело мляко, поне 2 яйца и 2-3 с.л. брашно, както 1/2 - 1 ч.л. сода;

Изпълнението е простичко: 


 Бекона, празът и лук се нарязват на ситно. В силно загрят тиган се слага съвсем малко мазнина и се пуща първо бекона - да се запържи и пусне мазнинката. След това се добавят празът, лука и чесъна и се оставя на по-бавен огън.
В това време бързоварната кана кипва с вода.










 Кладницата се измива, залива с вряла вода за няколко минути и се накъсва на парченца.












Дробчетата се почистват, слагат в цедка и в купа се заливат с вряла вода на три четири пъти.
 След това се нарязват на кубчета.

 Свареното пилешко месо също се накъсва на произволни парчета.






При позапържените заленчуци, се пущат нарязаните дробчета и се изсипва ориза. Разбърква се няколко пъти и се пържи докато оризът леко промени цвета си.
В тигана се наливат поне 3 - 3 и половина чаши топла вода (или бульон).


 



Слагат се и гъбите.
Опиперява се и осолява. Слага се и ригана.

Всичко се оставя да покъкри максимум 10 мин. на половината сила на котлона.








Сместа се прехвърля в тавата за печене и заминава на 180 С във фурната - поне за 30-а минути или малко повече.
В това време се подготвя заливката като се разбиват яйцата, киселото мляко (в което се "загася" 1 ч.л. сода), брашното - като им добавя идея сол и черен пипер.





Ястието се допича до хубаво зачервяване на заливката.

По желание в заливката може да се добави настърган кашкавал (ама поради липса на такъв - няма).









Ястието е готово и може да се сервира.
Върви си с кисело мляко  или млечно-чесново сосче, или някаква салата.
Въпрос на вкус ....













Моята порцийка бе гарнирана обилно с черен пипер и лютивичко, както и с любимия бърбън.

Наздраве!

Сиренено руло в омлет



















Поради липса на време за отчитане на Великденското агне, минавам с една рецепта от стар тефтер, която като си я прочетох, направо си спомних вкуса му и реших да я споделя:

4 яйца се разбиват с 200 мл майонеза, добавя им се 1/2 ч.л. сол и 2 с.л. брашно.
Цялата тази смес се изсипва върху хартия за печене в тавата на фурната като се разстила така, че да заеме квадратна форма.
Пече се на 180 С за 10-а минути. Готово е като се зачерви леко.
В това време около 200 грама топено се намачкват, настъргват се 100-а  грама кашкавал и се смесват с 1 пакетче крема сирене 125 гр.
Блата се намазва със сместа от сирена и се навива на руло.
Стяга се с фолио за опаковане и заминава в хладилника поне за нощ.
На следващия ден е готово. Реже се леко под диагонал.
Страхотно предястие  ...

П.П. Може да се наредят и тънкофайски резенчета шунка и т.н. Носи всякакви "полети" на фантазията ...

четвъртък, 28 април 2016 г.

Фудули де Куркан или пуешки момици
























Признавам си, че съм любител на всякакви дреболии, но точно пуешки момици не бях ял и то единствено, защото не са ми попадали. А по нашите магазини не съм виждал да се продават. ..

Пуешки момици на фурна:



На тези налетяхме съвсем случайно в един магазин на другия бряг на Дунава.
 Купих два пакета - продават си ги хората по 7,50 леи/кг или в наши пари за 3,50.

Позачудих се как да ги приготвя, вездесъщият Гугльо се оказа доста мълчалив по темата, а във ФБ един симпатяга ме посъветва - на фурна.

 Та реших така да ги направя.
 За 3-4 човека като предястие са необходими не повече от 400 грама.











Размразяват се, изкисват се за 3-4 часа във вода, но вместо оцет, сложих сока на 1/2 лимон.

 След това се подсушават добре.







Слагат се в гювечето, бухва им се една бучка масло - 30-а грама; сипва се на око около 30 мл уиски (или водка), сол и черен пипер и заминават за 25 - 30-а минути във фурната на 220 С.

Дзверска вкуснотия и си върви с питието. Па и доста сосче се получи - за отопване с препеченото хлебче.
Наздраве!





Пуешки момици в масло:






 Слагат се момиците в подходяща купа и се заливат с по 1 ч.л. соев сос, сос уорчестър и балсамико. 

 Ръсва им се малко смлян бял пипер и се оставят да си починат в хладилника поне за час два.







В тигана се загрява малко масло и момиците се пържат буквално за 3-4 минути, колкото да променят цвета си.
Вадят се и в маслото се излиза частта от маринатата, 1 малка главичка нарязан на ситно лук и 1-2 скилидки чесън и един настърган домат. Сосът се вари до сгъстяване.

Наздраве!