Продуктите са обикновени, а в резултат - много вкусно ястие, в което присъства незаслужено пренебрегваната от нас бакла. Имам чувството, че вече е започнала трайно да изчезва от трапезите ни, а не бива ... Па и като че ли доста хора се плашат от готвенето й, а няма нищо сложно - просто малко повече време отколкото за зелен боб.
За 4 порции са необходими поне 600 грама прясна бакла, по 1 бутче на човек; 1 голяма глава кромид и 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно; 1-2 домата настъргани; магданоз за наръсване; сол и черен пипер на вкус, поне 1 ч.л. червен пипер и горе долу толкова или малко повече брашно; 3-4 с.л. олио.
Изпълнението е толкова лесно, че направо няма какво да описвам:
Баклата се почиства, нарязва на парчета по около 2- 2,5 см и в подходяща куха се попарва с вряла вода от бързонагряващата кана.
В мазнината се запържват от двете страни бутчетата до зачервяване и се прехвърлят в друга съдина. В същата мазнина се запържват лука, чесъна, червения пипер и брашното (бързичко да не загорят), слага се баклата и се долива вода (най-добре е бульон) да покрие баклата. Връщат се бутчетата, сипват се и доматите.
Съдината се покрива с капак, силата на котлона се намаля наполовина и се оставя да къкри между 30 и 40 мин. или до омекване на баклата.
При сервиране ръсим с магданоз.
Простичко и вкусно ястие.
Струва си готвенето.
По същия начин може да се направи и със свинско и т.н.
G
M
T
Text-to-speech function is limited to 100 characters
Дроб сарма - какво толкова?! Надали някой не е правил, но пък тази е доста по-различна и затова й отделям внимание. За 6 порции (че и малко повече) са необходими: 300 грама пилешки дробчета, 200-300 гр. сварено пилешко; поне 350-400 гр. кладница; 1 голяма глава кромид лук; 3-4 скилидки чесън; около 1 ч.ч. ориз; праз - зелената част около 20 см (може и зелен лук); 50-100 грама бекон (пушен още по-добре); сол, черен пипер, риган; За заливката: около 1 кофичка кисело мляко, поне 2 яйца и 2-3 с.л. брашно, както 1/2 - 1 ч.л. сода;
Изпълнението е простичко:
Бекона, празът и лук се нарязват на ситно. В силно загрят тиган се слага съвсем малко мазнина и се пуща първо бекона - да се запържи и пусне мазнинката. След това се добавят празът, лука и чесъна и се оставя на по-бавен огън. В това време бързоварната кана кипва с вода.
Кладницата се измива, залива с вряла вода за няколко минути и се накъсва на парченца.
Дробчетата се почистват, слагат в цедка и в купа се заливат с вряла вода на три четири пъти. След това се нарязват на кубчета. Свареното пилешко месо също се накъсва на произволни парчета.
При позапържените заленчуци, се пущат нарязаните дробчета и се изсипва ориза. Разбърква се няколко пъти и се пържи докато оризът леко промени цвета си. В тигана се наливат поне 3 - 3 и половина чаши топла вода (или бульон).
Слагат се и гъбите. Опиперява се и осолява. Слага се и ригана.
Всичко се оставя да покъкри максимум 10 мин. на половината сила на котлона.
Сместасе прехвърля в тавата за печене и заминава на 180 С във фурната - поне за 30-а минути или малко повече. В това време се подготвя заливката като се разбиват яйцата, киселото мляко (в което се "загася" 1 ч.л. сода), брашното - като им добавя идея сол и черен пипер.
Ястието се допича до хубаво зачервяване на заливката.
По желание в заливката може да се добави настърган кашкавал (ама поради липса на такъв - няма).
Ястието е готово и може да се сервира. Върви си с кисело мляко или млечно-чесново сосче, или някаква салата. Въпрос на вкус ....
Моята порцийка бе гарнирана обилно с черен пипер и лютивичко, както и с любимия бърбън.
Наздраве!
G
M
T
Text-to-speech function is limited to 100 characters
Поради липса на време за отчитане на Великденското агне, минавам с една рецепта от стар тефтер, която като си я прочетох, направо си спомних вкуса му и реших да я споделя:
4 яйца се разбиват с 200 мл майонеза, добавя им се 1/2 ч.л. сол и 2 с.л. брашно. Цялата тази смес се изсипва върху хартия за печене в тавата на фурната като се разстила така, че да заеме квадратна форма. Пече се на 180 С за 10-а минути. Готово е като се зачерви леко. В това време около 200 грама топено се намачкват, настъргват се 100-а грама кашкавал и се смесват с 1 пакетче крема сирене 125 гр. Блата се намазва със сместа от сирена и се навива на руло. Стяга се с фолио за опаковане и заминава в хладилника поне за нощ. На следващия ден е готово. Реже се леко под диагонал. Страхотно предястие ... П.П. Може да се наредят и тънкофайски резенчета шунка и т.н. Носи всякакви "полети" на фантазията ...