четвъртък, 5 май 2016 г.

Салати с варени яйца и не само

Салата витаминозна бомба с варени яйца

Една фантастична салата, която е истинска витаминозна бомба, па се и оползотворяват изостаналите варени яйца.
За нея са необходими поне две връзки пресен зелен лук, по една връзка пресен зелен чесън и копър, пресен джоджен (като носи и други зелентии, но имах това под ръка), една кофичка цедено кисело мляко и половин кофичка заквасена сметана (т.е. - поне 100 мл); както и 3-4 варени яйца, които са настъргани, сол и черен пипер на вкус, както и по 1 ч.л. лимонов сок.
Изпълнението е простичко:




Всички зелении се нарязват на ситно, яйцата се смесват с цеденото мляк, сметаната и се объркват добре. Овкусяват се и салатата е готова - нека си престои в хладилника известно време.
Истинска витаминозна бомба.
Хубавото е, че носи и други продукти - е репички, и спанак, и натрошено сирене и т.н.
Па и издържа на добро пиене ....


Салата варени яйца, домати и краставици




























По Великден няма начин да не останат варени яйца, които не вървят да се хапват само така, а за оползотворяването му са най-подходящи различни салати. Ще се опитам да споделя няколко различни варианта за такива.
Това е първият от тях:
Необходими са за 4-ма човека: една обелена и нарязана на кубчета краставица; два домата - обелени, почистени от семената и нарязани; поне 2-3 яйца, обелени и нарязани на кубчета и плочка сирене (80-100 грама), също нарязано на кубчета. За овкусяване - черен пипер, ситно нарязан пресен копър - около 1 с.л., както и 5-6 с.л. домашна майонеза или пък майонеза, приготвена с варено яйце.
Всички продукти се слагат в една голяма купа, омесват се добре и нека да си престоят в хладилника малко за да се смесят вкусовете.
Много е подходяща за хубавото питие...

 Салата варени яйца и варени картофи

Необходими са за 4-ма човека: 3-4 сварени, обелени и нарязани на кубчета яйца; 4-5 картофа (около 0,5 кг) - също сварени, обелени и нарязани на малки кубчета; по 1/2 ч.л. индийско орехче и черен пипер, сол на вкус, както и 5-6 с.л. домашна майонеза.
Всички продукти се слагат в една голяма купа, омесват се добре и нека да си престоят в хладилника малко за да се смесят вкусовете. Може да се гарнира със ситно нарязан магданоз или пък перата на зелен лук...


 Салата варени яйца, картофи и колбаси

 Същата като предишната, но се добавят и поне 150 грама колбас (шунка, салам и т.н.), нарязани на кубчета.

 Салата варени пълнени яйца І вид

  Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, крема сирене, кашкавал.
 Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица, и смесват с настъргания кашкавал. Добавя им се малко черен пипер, ситно нарязан копър или и друга подправка.
 С тази смес се пълнят половинките белтъци и поднасят върху парчета накъсана зелена салата.
 Така пълнените яйца могат и да се запекат за 2-3 минути под грила и стават съвсем различно ястие. 


  Салата варени пълнени яйца ІІ вид

  Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, бекон, 3-4 с.л. домашна майонеза и 1 ч.л. горчица.

  Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица.
   Бекона се нарязва на кубчета и запържва до златисто.
  В подходяща съдена се смесват намачканите жълтъци и сирене, запържения бекон, майонезата и горчицата. Опиперява се на вкус. При нужда може да се осоли малко. Разбърква се добре. Сместа се пълни в  яйчените половинки и поръсва с червен пипер (за пикантен вкус - може и лютив). Поднася се след кратък престой в хладилника.
   
Салата варени пълнени яйца ІІІ-ти вид
калорийна бомба

  Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около 100 гр. масло.За овкусяване черен пипер, както по една маслинка за всяка половинка яйце. А също е зелена салата (маруля) - 3-4 листа.
  Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците.
  Жълтъците заедно с маслото и черния пипер се разбиват на "пяна" с пасатора. С получената смес се пълнят белтъците, украсяват с маслинка и сервират върху зелената салата.


 Салата варени пълнени яйца ІV-ти вид

  Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, 3-4 с.л. домашна майонеза и 1 ч.л. горчица, както по една маслинка за всяка половинка яйце. А също е зелена салата (маруля). За овкусяване черен пипер.

  




Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците.












Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица. Добавя се майонезата и горчицата, слага се черен пипер на вкус и хубаво се размесва.












С получената смес се пълнят половинките яйца. 















Ако от сместа артиса малко, няма страшно - с още малко подправки - яйчен пастет - самостоятелно мезе.











В платото се слагат листа маруля, нареждат се яйцата, бучва се им по една маслинка или пък се украсяват с фантазия и след час в хладилника - фантастично мезе.


Наздраве!





 Зелена салата с варени яйца 

  Прави се обикновена зелена салата от маруля, айсберг и т.т. Овкусява се и отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета варени яйца и поръсват с черен пипер и малко сол.
 Върху някои от яйцата може да се сложи по малко зелена домашна майонеза.
 Зелената домашна майонеза се прави като обикновената, но се добавят и няколко пера зелен лук....

 


Майонеза с варено яйце и каперси

 По Великден все остават варени яйца - правят се салата, пастети и т.н.
А защо не и вкусна домашна майонеза.
 Необходими са: едно обелено сварено яйце, по 50 мл марна вода и прясно мляко, 300 мл олио, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. каперси (от бурканче заедно със соса им), на върха но ч.л. черен пипер. Ако каперсите не са много кисели, и 1 ч.л. лимонов сок.
Ако липсват каперси, могат да се заменят с една нарязана кисела краставичка.
Всичко се слага в купата на пасатора в указаната последователност и се пасира - за 30-а сек. е готова.
Нека да си почине в хладилника за час-два: става по-вкусна.
Може да се ползва за мазане, а за салата с варени яйца е страхотна.

сряда, 4 май 2016 г.

Бакла с пилешки бутчета



























Продуктите са обикновени, а в резултат - много вкусно ястие, в което присъства незаслужено пренебрегваната от нас бакла. Имам чувството, че вече е започнала трайно да изчезва от трапезите ни, а не бива ... Па и като че ли доста хора се плашат от готвенето й, а няма нищо сложно - просто малко повече време отколкото за зелен боб.
За 4 порции са необходими поне 600 грама прясна бакла, по 1 бутче на човек; 1 голяма глава кромид и 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно; 1-2 домата настъргани; магданоз за наръсване; сол и черен пипер на вкус, поне 1 ч.л. червен пипер и горе долу толкова или малко повече брашно; 3-4 с.л. олио.

Изпълнението е толкова лесно, че направо няма какво да описвам:




 Баклата се почиства, нарязва на парчета по около 2- 2,5 см и в подходяща куха се попарва с вряла вода от бързонагряващата кана.








В мазнината се запържват от двете страни бутчетата до зачервяване и се прехвърлят в друга съдина. В същата мазнина се запържват лука, чесъна, червения пипер и брашното (бързичко да не загорят), слага се баклата и се долива вода (най-добре е бульон) да покрие  баклата. Връщат се бутчетата, сипват се и доматите.

Съдината се покрива с капак, силата на котлона се намаля наполовина и се оставя да къкри между 30 и 40 мин. или до омекване на баклата.
При сервиране ръсим с магданоз.
Простичко и вкусно ястие.
Струва си готвенето.
По същия начин може да се направи и със свинско и т.н.