събота, 14 май 2016 г.

Яйчени кюфтета и не само
























Това ястие се "роди" с цел употреба на последните Великденски яйца. Цели пет се бяха скрили най-отдолу в хладилника и по разбираеми причини това там е трудно достъпно място. Все пак бяха спипани и измислено някакво приложение - а защо не и кюфтета ...(за да се сетя за тях, все някъде съм ги видял сигурно).

Необходими са 5 твърдо сварени яйца, едно сурово яйце, по 50 грама сирене и кашкавал, зелената част на 5-6 стръка зелен лук, една скилидка пресован чесън (или 1/2 ч.л. сушен), едно-две стръкчета пресен копър; сол и черен пипер на вкус.

Изпълнението е елементарно:








В подходяща купа се настъргват на едро ренде сварените яйца.














Лука и копъра се наситняват, настъргват се кашкавала и сиренето.
  






 






Всичко се смесва в купата, чуква се яйцето, овкусява се със солта и черния пипер и с вилица се разбърква добре. 









Като стане еднородно, "каймата" е готова.

Желателно е да престои в хладилника поне половин  час, но може да се приготвя и веднага.












С добре намазнени ръце се оформят кюфтета- намазнени, а не мокри ...

За тези по белите вляво малко по-надолу ....в П.П.












Пържат се на средна сила на котлона в малко мазнина - до хубаво зачервяване. 











Обръщат се внимателно с лопатка. 
След изпържването нека постоят върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина.













Готови са.

















Сервират се с чесново-млечен сос, в който е нарязан и малко пресен копър. 






Сега малко обяснения:
От това количество продукти се получават 12-14 кюфтета в зависимост от големината.
Подготвените кюфтета може да бъдат оваляни и в царевично брашно, но тогава стават някак си по-плътни (вижда се от снимката) и им се губи малко от "очарованието".

П.П. за тези по-белите: нямаше да съм аз, ако не бях експериментирал: 
Отделих 1/3 от готовата смес, добавих 1/2 настъргана и изцедена тиквичка и около 200 грама извара, допълнително осолих, сложих черен пипер и малко риган и изпържих.
Е стана рецепта за две различни ястия с невероятно и Дзверски вкусни кюфтета.

четвъртък, 12 май 2016 г.

Хамур от разни мръФки на фурна


























Това е едно невероятно вкусно ястие, което просто си няма рецепта и име и по съществото си представлява някаква компилация от какво ли не, както и се появи самото то - плод на поредната фризерна ревизия.
Нарочно няма да пиша и количествата, но месото общо е над кг и е достатъчно за куп народ.
При ревизията на фризера бидоха открити: варено свинско месо, пуешко месо - от бута и от маншона; телешко; 1/2 свински варен език; едно парче домашна наденица; парче свински врат;
От шкафа - буркан мариновани манатарки, а от касетката - стръкове пресен чесън и лук, 1 глава червен лук, 4-5 скилидки чесън, както и един поизостанал патладжан, както и около кг картофи.
Изпълнението е като за човек, дет не е готвил в живота си- лесничко, ама колкото си искаш:


  Гъбите се нарязват на сравнително едри кубчета, свареното месо се накъсва произволно, а езика се нарязва също на произволни парчета.
 Останалите меса се нарязват на кубчета.
 Картофите се слагат в мултитенджерата да се сварят.







В голям тиган се запържват (задушават) телешкото - поне за 10-а минутки, след него и останалите месца - свинското и пуешкото. Добавят и нарязаните лукове, патладжана.

Налива се бульон и се добавят свареното месо и гъбите и се оставят да покъкрят на котлона около 20-а минути.
В това време картофите са сварени - обелват се, докато са топли, леко се осоляват и опиперяват (Индийското орехче е много подходящо към тях) и с малко сос от къкрещите месца се намачкват на пюре.




Месата в тигана се осоляват, опиперяват и им се добавя малко риган и малко чили (въпрос на желание) и се прехвълят в тавичката, в което ще се пекат. 
Отгоре им се прави един плътен слой от картофеното пюре, който може "за красота" да се набразди с вилицата.





Така подготвената тава заминава в загрятата на 200С фурна за около 40-50 минути - докато картофеният слой отгоре хубаво се зачерви.
 В картофеното пюре може да се настържи и кашкавал и да се добавят куп други неща ....








Поднася се с разни салати.
На снимката се вижда моята порция -обилно осолена и опиперева, че ми дойдоха в малко.

Страхотно ястие и мезе към питието.






П.П. защо "хамур" ? - ами защото значи - смесвам, както и тука - смес от куп мръФки по малко... 

понеделник, 9 май 2016 г.

Копривена чорба (супа)

Рядко пиша за супи, тъй като рядко се правят, пък и когато се правят какво толкова има в тях ...
Но тази копривена чорба няма да я подмина, защото е доста по-нестандартна от тези, с които сме свикнали. Впрочем и за първи път я правя по този начин и съм доволен от резултата... 
И само да не забравя - тази година що е сготвено с коприва е благодарение на Баджанака.

Необходими са ни - една торбичка прясно набрана коприва (около 300-350 грама), 1 картоф, 1 морков, 2-3 парченца сушен домат (в зехтин, ако не е такъв-се накисва за малко да омекне); 1-2 ск. чесън или поне 2 стръка пресен, 1 връзка пресен зелен лук, 1 ч.л. брашно, щипка риган или мащерка (предпочитам ригана); сол и черен пипер на вкус.

Изпълнението е лесно:

В тенджерката се сипва малко олио и последователно се запържват чесъна, ситно нарязания лук, ситно нарязания (или настъргания морков), нарязаните сушени домати и картофи.
Докато те се запържват, копривата се измива, попарва с вряла вода, изцежда и нарязва произволно.
При задушените вече зеленчуци се добавя лъжичката брашно, слага се нарязаната коприва и залива с поне 1,5 л топла вода.
Силата на котлона се намалява наполовина и оставя да къкри за 15-а минути. Добавят се солта и черния пипер и една бучка масло и се оставя на котлона поне още 10-а минути.

Ами това е:


Сервира се с лъжичка заквасена сметана, малко лимонов сок.

Ако няма сметана, просто кисело мляко.

Лесно и вкусно.






П.П. Това е нещо като отговор на Русиана - на нейната копривена чорба.
Впрочем досега все съм я правил с ориз, но се оказа, че с картофи също е много вкусна и апетитна. И не съжалявам за това "отклонение от канона". Впрочем, ако се остави малко по-гъста, си става направо основно ястие - яхния от коприва....