петък, 20 май 2016 г.

Пикантни кюфтета от риба тон


























В крайна сметка тези Дзверски вкусни кюфтенца от риба тон се появиха съвсем случайно на трапезата ни...
Рибното магазинче на пазара ни ми е любимо място за отбиване след работа - някой да не си помисли, че е кой знае какъв магазин - именно магазинче - има няма 10-а кв.м., включително с щанда, фризерите и т.н. Като влезе един човек като мене и за втори вече няма място... А какви са наличностите от риба се ориентираш единствено по голямата табила пред вратата на входа.
Та този път гледам и надпис "риба тон - 7,00 лв". Гледам и не вярвам на очите си - хем риба тон, хем на цена дет` да нЬ повярваш. Е, хубавите неща свършват бързо. Няма проблем - утре ще докарат прясна прясна от Гърция и продавачката ще ми запази.




Рибока се оказа прекрасен - малко над 2 кг, пресен пресен.

И наистина риба тон... 







Биде старателно филетиран с острия специален нож.
Филетата, овкусени с черен пипер и обилно заляти с прясно изцеден лимонов сок, заминаха на хладна почивка в хладилника.
При филетирането и почистването на месцето около гръбнака се отделиха горе долу 250- 300 грама прекрасни късчета месце.




 На тях отредих съдбата да бъдат направени на савиче - малко сол, повечко черен пипер, прясно настъргана лимонова кора, лимонов сок, 1/2 ситно нарязана лютива чушка (без семките), 1 пресована скилидка чесън.
Да ама не - никой нямало да яде сурова риба па било то и риба тон.
Е щом е така, ядно я накълцах и се замислих какво да я правя?


Щом я искат термично обработена, ще стане на кюфтета.

Необходими са за 15-а броя около 300 грама накълцано месце от риба тон, сол на вкус, 1/2 ч.л. черен пипер, прясно настъргана лимонова кора, лимонов сок - поне 2 с.л., 1/2 ситно нарязана лютива чушка (без семките), 1 пресована скилидка чесън, малко зелентии - пресен копър и дивисил, както и поне един огромен сварен картоф, настърган на ситно.

Изпълнението е простичко:





Рибното месце, заедно с подправките и настъргания картоф се омесват добре и се оставят поне 20-а минути на мира.














С намазнени ръце се оформят кюфтенца - първоначално на топчета, а сетне леко се сплескват...











В тигана се хвърля една бучка овкусено с копър и чесън масло и като се разтопи, се долива малко олио ...
Като загрее силата на котлона се намаля с 1/3 - от 9-та на 6-та степен









При силно загрятата мазнина се хвърлят една-две скилидки чесън и другата половинка от почистената лютива чушка и разбира се кюфтетата, които се пържат от двете страни до зачервяване.
Готовите се оцеждат върху домакинска хартия, но в интерес на истината не поемат много мазнина.



 Сервират се със салати според сезона - доматена, картофена и т.н. 

 Дзерска вкуснотия - моята порция е и Дзверски голяма, че и питието ми бе в повече.

 А какво се случи на филетата е въпрос на друг разказ.

Същото може да се направи и друга риба - не задължително риба тон.

Наздраве!

неделя, 15 май 2016 г.

Сушен пълнен джолан
























Този джолан е резултат на една хрумка, когато подхванах да правя сушените свински гърди в черво за пореден път в началото на април. И без това бях решил да попроменя технологията на осоляването, както и сушенето да се прави в хладилника. 
Та джоланчето си седеше самотно, прецених, че за печено е малко, особено след като много умно го обезкостих. Затова просто реших да го осоля заедно с гърдите, но след като го напълня.
Нека не звучи като рецепта, а просто като начин за правене, защото за любителите на подобни домашни деликатеси може да се окаже интересен. А че резултатът е Дзверски вкусен е излишно да обяснявам ...
Необходим е един свински заден джолан (за предпочитане и при това с кожата, макар че в случая бе преден), около 100-а грама гърди и толкова свински бузи. Останалото са сол и подправки....






С остър нож джоланът се обезкостява като целта е да се запази целостта му.













Гърдите и бузите се нарязват на продълговати ивици и обилно се посоляват и овкусяват с черен пипер и малко лютив червен пипер.
В отвора на джолана също се слага малко сол и подправки.









Изрезките от гърдите и бузите внимателно се напъхват в отвора на джолана, затваря се и долната му страна с парче от кожата и се увива с домакински конец внимателно като "бебче". 







Така подгответния джолан (в случая заедно с нарязаните гърди) заминава в подходяща съдина заедно с голямо количество морска сол, смесена с 2 с.л. захар, черен пипер, лютив пипер, натрошени зърна хвойна,натрошен дафинов лист.







На втория третия ден солта е извлякла соковете и заложените месца започват да "плуват" в собствен солен и ароматен сос.

Това солено пътешествие продължава точно 10 дни.









На 10-я ден джоланът се вади от соления басеин и заминава на обезсоляване във вана с хубаво бяло вино - поне за 4-5 часа.

Мехурът, в който ще се пълни се накисва в марна вода да омекне.









След подсушаването, както си е като пакетче овързан, се овъргалва в смес от счукан черен пипер и чили (люспи лютив пипер), напъхва се в мехура и овързва още един път като му се прави клуп - да има на какво да висне.














В този вид вися на терасата цели два дни - за късмет бяха хем хладни, хем духаше яко.

След това - за цели 30 дни в хладилника като се обръща от кълка на кълка, когато се сетим за него. 












 Както си седи етикетиран, от време на време се тегли - като олекне с 30 и повече % , значи е почти готов за хапване.
















Е, ни издържаха нервите да го чакам безкрайно - и днес го "нападнах".













Нападението се изразяваше в нарязване, в отделяне на няколко парченца "за  проба" .....










А останалото биде вакумирано и ще си отлежи още малко - ако оцелее за отлежаване....

Дзверска вкуснотия, повярвайте ми.

Освен "Наздраве" нямам какво друго да допълня ...
Да ни е вкусно.

Полезен съвет - за джаджата за чистене на чушки

Счупи ми се специалното ножче за дълбаене на тиквички, за изрязване на плодове и други подобни. (Впрочем доста скъпичко).
Познатият начин е с чаена лъжичка, но при опита се оказа трудна работа.
И докато рових в чекмеджето с ножове, попаднах ей на тая джаджа- за почистване на чушки.
Стои си неупотребявана доста години.
И хоп - оказа се страхотно подходяща за издълбаване на тиквичките. 

 

Подходяща е и за издълбаване на патладжани.
Впрочем става и за почистване на ябълки.
Направо с универсално приложение.