четвъртък, 26 май 2016 г.

Лесна яхния от пресни картофи



























Едно изключително лесно, простичко и вкусно ястие при това с лек привкус на далечното детство ...
Отдавна, от години не се бях сещал за това просто селско ястие, но преди дни някъде мернах, че някой е правил картофена яхния, та ...
Необходими са за 4 порции 1 кг пресни картофи, 2-3 с.л. мазнина (излишно е да се повтарям - гъша или патешка мас), сол и черен пипер на вкус, поне 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер (може и една ч.л. лютив за тези, които предпочитат по-пикантно), 1/2 ч.л. риган, както около 500-600 мл бульон и малко магданоз за наръсване.

Изпълнението е простичко:
Картофите се измиват с гъба (без да се белят), нарязват на едри парчета- един картоф на три и се подсушават.
В тиган, който може да се ползва и във фурната, се загрява мазнината и се пущат картофите да се запържват като се разбъркват. Когато започнат да променят цвета си, се слагат червения пипер и брашното. Разбъркват се и се налива бульона. Следват солта и подправките. Разбърква се за последно и тигана заминава във фурната на 180 С. Пече се около 40 минути - до хубаво зачервяване на картофите. В процеса на печенето може да се разбъркат един два пъти.
Сервира се обилно поръсено с магданоз.
При днешната цена на пресните картофи - цялото ястие излиза я има, я няма 1,50 лв.

П.П.
Ако го бях оставил изцяло постно, нямаше да съм си Я.
Признавам си без бой, че го подобрих - преди да замине във фурната му добавих и около 300 грама изостанало варено телешко.
Дзверски вкусен резултат.

Хубавото е, че може да се добави някакъв колбас, я сурова наденица, я ... каквото месесто има и да стане суперско и различно ястие.
Може и да се направи картофена яхния - като първо се позапържат кюфтетата, извадят и се процедира както е писано. Преди пъхането във фурната се връщат кюфтетата.

НАЗДРАВЕ!

вторник, 24 май 2016 г.

Пълнено с гъби руло на скара или тракийско руло


























Дзверска вкуснотия, приготвена на скарата, за която дори не успях да измисля име...
Количествата са ориентировъчни и все пак - необходими са 
-за плънката: 2 главички лук, няколко скилидки чесън, шепа гъби печурки, две три парчета сушен домат, 1 с.л. сушени зеленчуци, както и сол и черен пипер на вкус.
-за каймата: поне 1 кг кайма по избор ( моята е домашно мляно свинско и телешко почти поравно), сол и черен пипер на вкус, по 1/2 ч.л. кимион, млян кориандър и лютив червен пипер. Като от това количество се получават 5-6 броя - в зависимост от избраната големина.

Изпълнението е простичко:
Каймата се омесва с подправките и оставя на студено в хладилника да си почива.



Всички зеленчуци се нарязват на ситно и в загрята мазнина се запържват (задушават) - първо лука и чесъна, сетне гъбите и сушените домати, подправките ...
Някъде 10-а минутки са им напълно достатъчни да станат готови.
Плънката се оставя да изстине добре.







Двете съдини се поставят една до друга, взема се една дъска за рязане - по-голямка и при необходимост се ползва домакинско фолио за завиване на рулата.
 Може и да се ползва - зависи колко е стегнала каймата и от сръчността.









От каймата се отделя едно парче поне 150 грама и се разстила като голяма плоска питка.











По средата се поставят 1-2 с.л. от плънката и внимателно се оформя като руло... 

По същия начин се правят и останалите - до свършване на продуктите.











Могат да се оформят и като големи кюфтета...
-въпрос на предпочитание

След оформянето се намазняват, за да не залепват на скарата. 

Добре да постоят малко в камерата на хладилника - да "стегнат".






Пекат се на силно загрята скара - до готовност.
Рулата се пекат като кебапчета - като се изтъркалват леко странично...












Готови са .









Могат да се сервират със салата, с варени картофи, с картофено пюре и дори така както са - гарнитурата си е вътре в тях.

Дзверски вкусни и носят много на пиенето...

Наздраве!

неделя, 22 май 2016 г.

Пържоли на тиган и вкусна салата


Това не е рецепта, а нещо от сорта на полезен съвет как да се приготвят Дзверски вкусни пържоли на тиган и да се поднесат с една много вкусна салата.
Необходими са по една пържола на човек, едно яйце, поне 2 с.л. зехтин, по малко черен и червен пипер, както и други подправки на вкус, но тези са напълно достатъчно.
Пържолите съвсем леко се начукват.
Яйцето се разбива с вилицата със зехтина и подправките като в получената смес се потапят пържолите. Поставят се в плик и заливат с остатъка от сместа. Нека да си престоят в хладилника - от 2-3 часа до 24 часа (нищо не му става на яйцето за толкова време).



След това се пекат в тиган с дебело дъно, добре нагрят, без мазнина. За по 3-4 минути от всяка страна са готови. За подобряване на вкуса, може да им сложи след първоначалното обръщане по малка бучка масло с подправки (моето с копър и чесън).





За вкусната салата-гарнитура са необходими 1 голям обелен домат, едно авокадо, поне 1/2 маруля (айсберг), 100-а грама моцарела; няколко стръка пресен лук и маслинки без костилките, а за дресинга - 1 голяма ч.л. лимонов сок, 3 ч.л. зехтин, сол и няколко листенца пресен босилек. 



Домата, авокадото и сиренето се нарязват на кубчета, марулята на ситно и се смесват добре с маслинките и заливат с приготвения дресинг.

Пържолите стават изключително вкусни по Дзверски, а салатата идеално си им приляга.