събота, 18 юни 2016 г.

Палачинки - не съвсем обикновени




























 Палачинки!? Какво толкова? - една бърза и винаги посрещана на Ура закуска. За нея всеки си има собствена изпитана и най-добрата рецепта. Всеки ги прави по собствен "уникален" начин. Други пък ги правят по точни рецепти, с точни мерки и теглилки. 
 Определено не съм от тези последните. Правя ги често и кажи речи всеки път нещо е различно - било с прясно мляко, било със суроватка, било с кисело мляко и т.н., различен е и броят на яйцата...
 Този път имах повечко време за закуската - нещо не ме ловеше сън и ги подхванах доста рано...
 Е, край на приказките:
 Необходими са 3 яйца, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, по 1 ч.ч. прясно мляко и вода, както и 1 ч.ч. брашно или малко повече (зависи от брашното).
 Особеното е в изпълнението: 
 Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци (и белтъците заминават в хладилника, докато правим сместа). 
 Жълтъците се разбиват със смесените мляко и вода, захар и сол. Като се бърка непрекъснато се добавя и брашното на порции. Бърка се с телената бъркалка.
 Отделените белтъци с щипка сол се разбиват с миксера до втвърдяване и с шпатула се смесват с палачинковото тесто.




  Пекат се като обикновени палачинки.

  За пръв път ги правя по този начин и съм направо очарован.

  Сториха ми се невероятно вкусни.

 Може би и затова ги споделям...

петък, 17 юни 2016 г.

Рошави пуешки "бухти"



























Това е поредното лесно и дзверски вкусно мезенце, особено подходящо за питието към футболните мачове. Хем се приготвя лесно и бързо, хем издържа на питието и в същото време сигурно дава по-голямо удоволствие от тях.
Необходими са поне 500 грама пуешко месо (без значение от кои части), 1 яйце, 1-2 с.л. брашно, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. червен пипер, по 1/4 ч.л. смлян кориандър и кимион, а за любителите на пикантното и чили на вкус.Носи и други подправки на вкус, но тези са достатъчно...
За евентуална гарнитура - пресни картофчета, в количество по желание и според броя на хапващите...

Изпълнението е простичко - точно като за футболно мезе.



 Пуешкото месо се нарязва съвсем произволно на късчета с различна големина и се прехвърля в подходяща купа.
 Слагат се подправките, брашното, сипва се и яйцето и с лъжица се разбърква.
 Трябва да се получи като гъста каша.
 Нека си почине малко, докато мазнината за пържене се загрява.





 В голям тиган се загрява мазнина (за предпочитане гъша мас, каквато имам).
 С лъжица се гребва от сместа и се пуща в загрятата мазнина и пак с лъжицата лекичко се притиска  отгоре. Всяка "бухтичка" става различна по големина, с различна форма и различно рошава.
 Пържат се от двете страни на средна степен на котлона - до хубаво зачервяване.





Изпържените бухтички се вадят и слагат върху домакинска хартия - да поеме излишната мазнина.
 Впрочем може и да не се прави, тъй като такава на практика няма.







За повече разкош, когато всички са изпържени, могат да се върнат в тигана, да им се личне 1/2 ч.ч. бира (за предпочитане тъмна или някоя плодова) и да се оставят за няколко минути да се задушат под капак - докато се изпари течността и пак останат на мазнина.

Вече бухтичките са извадени от тигана и е време за гарнитурата.



 Пресните картофчета се разрязват на половинки и се хвърлят в тигана в загрятата мазнина.

 Разбъркват се за кратко.










  В тигана се сипва малко водичка, смесена поравно с бира колкото да покрие картофките.
 Котлона се намаля и се оставя да си къкри, а човек се мести пред ТВ с чашка в ръка и се настройва за гледане на мача.
 Къкренето продължава докато картофките останат отново на мазнина. Овкусяват се със сол, черен пипер, риган и т.н.




  Готови сме .. 
 Може спокойно да се засяда пред телевизора и да се наслаждаваме на вкусно хапване и питие...
  
 А дали мачът ще е толкова интересен вече е без значение ...

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Шишчета от черноморски сафрид или хрупкав пържен сафрид

 Европа е футбол и ще бъде такава поне още месец. Не че всички сме върли запалянковци, но в него има някакво очарование - съвместното споделяне на гледането, хубавата компания, хубавото питие и всичко това би било безсмислено без хубавите мезета. Те могат да бъдат всякакви, но едно от тях е добре изпържената хрупкава рибка, която се хапва като солетки и е подходяща както за студената изпотена биричка, така и за водката, а защо не и за бърбънчето с хрустящи бучки лед.
 Като се замисли човек какво по-хубаво от приятната компания и хубавото приятелско изживяване? 
 Като болшинството мъже и аз съм се отдал с пълни сили на това удоволствие, защото покрай него изключвам тотално от ежедневните проблеми и неуредици, от лудницата, в която сме принудени да се въртим като катерички на колело и да се борим кой знае за какво несъществено (както се оказва винаги в последствие).
 Поради това гледам всеки ден за набързо да подготвя някакво вкусно мезе, нали си имам оправдание, че няма време за готвене ...
 Е този път попаднах в нашия рибарски магазин на истински черноморски ситен сафрид - 3,50 лв/килото. Е, вярно, че е замразен, но какво от това?
 С толкова сафрид могат да се изгледат поне няколко мача ... 
 Няма да сравнявам ситното черноморско сафридче с класическата цаца - просто то е в пъти по-вкусно, ако е хрупкаво и добре изпържено.
 И така необходим е един пакет черноморски замразен ситен сафрид - 0,500 кг (за цели 1,75 лв), 2 -3 с.л. пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. сол, малко черен пипер и дивисил и 2-3 с.л. соев сос. Трябват и дървени шишчета.
 Изпълнението е простичко:

Сафридчето се размразява, измива много добре и подсушава с домакинска хартия.
Прехвърля се с найлонов голям плик (вляво горе на снимката) и се залива със соевия сос. Нека си преседи така поне 20-а минути.
Брашното, солта, подправките се смесват и сипват в плика и всичко добре се разтръсква- така че рибките добре да се овалят.



 





След още 20-а минути рибочетата се нанизват на дървените шишчета и се оставят за още малко - колкото добре да поемат ...










  В тигана се загрява мазнина за пържене (олио, олио и зехтин или масло, или и гъша мас) и шишчетата се пържат до получаване на хубав златист загар от двете страни.
   Необходими са им буквално по 3-4 минути.










 Изпържените шишчета се вадят и поставят върху домакинска хартия, която да е поеме излишната мазнина.

Сервират се с гарнитура варени картофи и добре изстудено питие...

 Досега все съм пържил рибката с царевично брашно, но и пълнозърнестото се оказа много добро попадение и придаде някак си особен вкус...






   
  Красота!


 Наздраве и приятно хапване и пийване и гледане на мача, който и да е ...