вторник, 21 юни 2016 г.

Гъши (патешки) дроб със сини сливи
























Поредната глезотийка за душата с малко гъши (или патешки) дроб, която се приготвя буквално за отрицателно кратко време и не изисква кой знае какви усилия...
Необходими са около 200 грама дроб, 7-9 сушени сливи без костилки, чаена лъжичка сусам, 2-3 скилидки чесън, сол и черен (за предпочитане бял) пипер.
Сливите се накисват за около 30-а минути в марна вода, а за предпочитане е в малко ароматен алкохол (коняк, уиски, бърбън, ром - въпрос на желание или имане).
Дробът се нарязва на филийки и направо се пуща в силно загрят тиган (разбира се без мазнина), добавят се скилидките чесън и сливите. Дробът се пържи максимум по 2-3 минути от всяка страна, колкото леко да промени цвета си и се зачерви. Поръсва се със сусама и е готов за сервиране.

Съчетанието гъши дроб, ароматни сини сливи и сусам се оказва Дзверски вкусно. 

Наздраве! Мезето си е направо футболно - с вяколко филийки препечен на скарата хлебец.

П.П. Това количество е напълно достатъчно като мезе за 2-3 човека. Все пак с гъши дроб човек не трябва да прекалява.

понеделник, 20 юни 2016 г.

Лека майонеза с яйце и горчица


























За разлика от предишната майонеза с горчица, която беше плод на неволна грешка, тази е съвсем съзнателен експеримент и при това стана фантастична.
 Така и така щях да правя поредната майонеза, когато установих, че в бурканчето има съвсем малко горчица. Е и какво от това? Долях му 50 мл вода, затворих и добре разтръсках - та чак се и изми.
 Течността изсипах в купата на пасатора, добавих едно цяло яйце, 1/2 ч.л. сол, щипка бял смлян пипер, около 300 мл олио и 1 с.л. лимонов сок.
 От там нататък по познатия начин и след 30-а секунди пасиране в резултат се получи невероятна лека и пикантна майонеза.

неделя, 19 юни 2016 г.

Палачинки от стар хляб

























  Като се подхванах да експериментирам с палачинките, че направо нямам спиране...
  Тези са резултат на една хрумка, от която не очаквах резултат и направо си остана без снимки.
  Излишно е да споменавам, че изхвърлянето на хляб е грехота и че поради тази причина все се мъча да му измисля някакво ново приложение.
  Вчера сухият хляб бе направен на пухкави пържени филийки, но в неделя - пак филийки? Е не върви съвсем ... Па беше останал доста сух хляб - при това пълнозърнест. Преди години бях правил бухти от стар хляб, но не и пълнозърнест и затова първоначално се насочих да правя бухти, но промених идеята и се подхванах с направата на палачинки от стар пълнозърнест хляб.
  И така:
  4 филии пълнозърнест стар и сух хляб, 3 яйца, около 1 ч.ч. прясно мляко;  1 с.л. олио, 1 п. ванилин (или 1/2 к.л. ванилена захар), както и 1-2 с.л. обикновено брашно.
  Изпълнението е лесно: 
  Хлябът се начупва на парченца и се слага в подходяща купа;
  Залива се с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да постои малко, колкото водата да се поеме и да омекне добре. Прехвърля се в купата на пасатора, долива се още 1/2 чаша вода и се пасира до получаването на консистенция на каша. При необходимост може и да се прецеди, но при добро пасиране не се налага.

 
Получената каша се прехвърля в купа, добавят се яйцата, прясното мляко, олиото, ванилията и с телена бъркалка се разбива. При необходимост се добавя и малко брашно - все пак трябва да се получи консистенцията на боза (т.е. на обикновено палачинково тесто).
 Оставя се да си почене 10-а минутки.
 Пекат се като обикновени палачинки.
 Поднасят се със сладко, сирене и т.н.
 Хем се оползотвори стария хляб, хем Дзверски вкусни палачинки ...