неделя, 26 юни 2016 г.

Лесен и лек хумус



























 ХУМУС - известен и популярен пастет (дип) от нахут, сусамов тахан и още няколко съставки, но този път няма да говоря за него, а за един мой вариант, при който се получава невероятно вкусен и лек.
 Необходими са 1 буркан сварен нахут с късчета моркови и малко грах (нето остават 400 грама), 1 - 2 с.л. сусамов тахан, 1 ск. чесън, сол и черен пипер на вкус, 2-3 с.л. цедено (или много гъсто) кисело мляко и няколко листенца пресен босилек.

Изпълнението е лесничко. Съдържанието на буркана се изсипва в цедка, сплаква се под струя течаща вода и се оставя да се отцеди добре.
Всички съставки (без 2 с.л. мляко) се слагат в блендера и се пасират до готовност. В зависимост от желаната гъстота, се добавя още от киселото мляко.
Получава се невероятен и естествено много лек хумус, защото не се слага каквато и да е мазнина. 

То това си е за графата полезен съвет - когато правите хумус, заменете зехтина с кисело мляко.

"Дзверска" бобена салата





























 Тази условно казано "бобена салата" е резултат на голямо бързане да се приготви мезето и да се засяда пред ТВ за поредния късен мач. Всъщност не е рецепта, а импровизация ...
 Затова само ще изброя съставките: 1 консерва варен боб в подлютен доматен сос; 1/2 консерва варен нахут с грах; 3 големи домата - обелени и нарязани на кубчета; 2-3 сварени и нарязани на кубчета моркови; по 100-а грама колбас и кашкавал, нарязани на кубчета; както и малко изостанало свинско печено, накъсано на ситни парчета. За подправяне - черен пипер и листенца пресен джоджен и босилек.
 Всичко се смесва, оставя се да престои в хладилника 20-30 минути и се сервира. 
 Направо си е едно сериозно ястие, а не само мезе ... 
 Хубавото е, че може да се направи с всякакви подръчни продукти.
 Наздраве!

петък, 24 юни 2016 г.

Пуешки пържоли (пълнени) с наденица


























 Всъщност това изобщо не са пуешки пържоли, а са пуешки маншони, добре обезкостени и във формата на пържоли. Така приготвени стават като рулца и едно такова е напълно достатъчно да засити човек - е в краен случай най-много две.
 С оглед на това за една порция са необходими по един пуешки маншон и по половин парче сурова дебела наденица. Разбира се и малко сол и черен пипер.Може и по едно резенче кашкавал. Както и конци за връзване и поне чаша бира...
 Изпълнението е много лесничко.





Пуешките "пържолки" се овкусяват с малко сол и черен пипер,в единия край се слагат половинката дебела наденица и резенчето кашкавал.












 


  Навива се старателно на руло. Вижда се от снимката.












 Овързва се с конец да се получи хубаво стегнато руло.


















 Така се процедира с всички парчета.




В тиган с дебело дъно и незалепващо покритие, добре загрят и без мазнина, рулата се запържват до хубаво зачервяване.










 Тавичката, в която ще се пекат рулцата, се застила с хартия за печене като й е даден достатъчно голям аванс, за да може след слагането на им да се върже отгоре като пакетче.
   Поставят се рулцата, личва се и чашата бира, а ако има място, може да се сложат още наденички, картофи или нещо подобно ....






 Пекат се на 180С около 40 мин. (все пак зависи от фурната).

 След това хартията внимателно се отваря и се допичат 10-а минути до хубаво зачервяване (или пък на вентилатор на 160С за по-кратко).

  Отделеният при печменето сос може да се сгъсти малко с масло или нишесте и да се сервира отделно.



 
 Срязват се по средата, внимателно се премахват конците и се сервират със соса и гарнитура по желание:
 - Може прясна салата, домати, варени картофи и т.н. въпрос на предпочитание.

 Дзверска вкуснотия!


 Наздраве!