събота, 23 юли 2016 г.

Вегетарианска пица на сач

 

























Този път на дневен е една лесна и бърза вегетарианска пица.
Това не е от нещата, които често се правят в къщи (имам предвид липсата на месо), но все пак се случва понякога - особено като се понатрупат повечко зеленчуци.

На първо място е необходимо тесто за пица - нека да е от тестото с тиквички или пък универсалното ми лесно тесто.

Нужни са 2 домата (обелени и нарязани на шайби); 1 глава лук - половината нарязана на ситно, другата- на шайби; 1 тиквичка -на тънки кръгчета; по една червена и зелена чушка, почистени и нарязани на кръгчета; сол, зехтин, риган и чубрица -на вкус, както и 100-а грама моцарела, кашкавал или сирене (само сирене имах).







 Сачът се поставя във фурната, която се включва на 230С.
 Докато фурната загрява върху хартия за печене се разстила тестото - с размерите и формата на сача и пицата започва да се "монтира". 







Първо се нареждат кръгчетата домати като леко се притискат с ръка.

(нарочно не ползвах  кетчуп или доматено пюре).









 Следват и останалите зеленчуци.

  Нареждат се произволно, но по желание и повече време, могат и да се подредят по определен начин.






Наредените зеленчуци леко се осоляват, слагат се ригана и чубрицата и лекичко се поливат със зехтина (или олиото).

Най-отгоре се слага натрошеното сирене. 
(Все пак за предпочитане е кашкавал или моцарела - ама кат` нямах, това е ...)






Докато пицата се подрежда, фурната е загряла. Сачът се вади с ръкавица и внимателно върху него се прехвърля пицата.
(ако има затруднение, се слага направо с хартията за печене).
 Сетне се пече около 20-а минути - до готовност (хубаво зачервяване).
 Времето може и да е различно (зависи от фурната).







 Сервираме на масата върху подложка направо както си е сача. 










Реже се на парчета и се пристъпва към хапването. Върви си чудесно с изстуденото питие.

Получава се с леко хрупкав блат от долу и от страни.

Невероятно вкусна вегетарианска пица.

Хубавото й е, че продуктите могат да варират според вкуса и все да е различна...
 

петък, 22 юли 2016 г.

Картофена салата "Епопея"



























Обикновено не пиша за салати и рядко ги показвам. Салатите, дори и най-обикновената си имат толкова вариации, че просто ще си говорим до утре за едната само шопска салата.
Но тази е много идейна и може да се окаже просто базова за куп варианти и затова ще я споделя накратко.
Няма и да давам количества освен примерните конкретно в тази: 5-6 сварени, обелени и намачкани произволни картофа; 100-а грама натрошено сирене (краве, овче, каквото е налично); 3-4 сварени твърдо яйца и настъргани на едро ренде; сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. риган, 2-3 с.л. овкусен зехтин (писал съм за него в От всякъде по нещо), 1-2 с.л. ябълков оцет.



 Всички продукти се смесват в една купа без червения пипер, с който се наръсва салата накрая.

  Така смесената салата се слага в хладилника - нека си престои на хладко поне час.

 Страхотна!

 Да не казвам, че е адски издържелива на пиене. Аз не мога толкова.


А защо салата "Епопея"? Ами защото количествата могат да се променят, може да се сложи майонеза, кубчета колбас, нарязана кисела краставичка, каперси и каквото има още .... да не изброявам, че наистина ще стане цяла Епопея...

сряда, 20 юли 2016 г.

Пуешко в чушка и в саханче

Това изобщо не е рецепта, а е просто начин да се оползотвори останалото от вчера месце - да му се вдъхне нов живот и да се приготви нещо вкусно отново.
Затова няма и да давам количества, то от описанието ще стане ясно какво е необходимо. А и изобщо не е необходимо да бъде пуешко месото, а може и с каквото и да е друго.
Този път ми беше останало малко пуешка печена пържола (един брой) - па втори път не ни се ядеше в този й вид. За хвърляне и дума да не става - просто трябваше да приготвя нещо от нея. Мярнах червените чушки и се подсетих, че преди време правих кюфтета в чушки
Е защо да не направя пуешко в чушка?




 За двама две чушки са достатъчни. 
  С остър нож се разцепват по средата по дължина на две половинки, почистват се и се поставят в намазнено саханче.










Печената пуешка пържола се нарязва на ситни парченца.
Нарязват се на ситни кубчета 100-а грама кашкавал.
Настъргва се един домат и всичко се омесва.
Плънката е готова.
Не е необходимо допълнително овкусяване.







С лъжичка внимателно се пълнят чушките.
Докато се пълнят, фурната се загрява на 180 С.
 Отстрани се слагат по 1-2 лютиви чушлета.

И заминават да се пекат - необходими са им максимум 15-а минутки. 








След тези 15-а минути се вадят, отгоре им се нареждат по 2-3 резенчета моцарела (ако няма, тънко нарязано кашкавалче) и се връщат във фурната за кратко - докато се разтопи моцарелата.






  Докато ястието се запича, на бърза ръка се спрва едно бешамелово-чесното сосче - което ще рече, че първо се запърват 2-3 ситно нарязани скилидки чесън и сетне се процедира както обичайно се прави бешамела.
 Сервират се със саханчетата или в чиния със салата и обилно поляти със соса.


П.П. Така хем се ополотворява изостаналото месо, хем може да се приготви с каквито продукти има, но резултатът е невероятен - дзверска вкуснотия, която си върви с питието.