събота, 6 август 2016 г.

Варена телешка опашка


























 Телешките опашки, а и свинските ми са любими. Намирам ги за особен деликатес, който не трябва да се пропуща.
 Много пъти съм казвал, че който не е ял телешка опашка, все едно, че нищо не е ял...Така преди години ядох ластовичи гнезда и разни други неща, но това е друга история, на която не и е тука мястото...
 Правил съм телешки опашки по много различни начини - на фурна в един или друг вариант, в комбинация с език и манатарки, както и по различни други начини.
 Единственият проблем на опашките е, че много трудно се намират и са рядкост по магазините, а и доста често цената им е убийствена.
 Изненадващо в кварталната месарница попаднах на телешки опашки - за първи път им доставяли, и то на "безумната" цена от 7,50 лв/кг. Купих всичко, което беше останало, а то не беше много - три броя малко над 2 кг.
 За четирима са достатъчни 2 броя опашки, по няколко моркова (3-4) и картофа (пак толкова).
 Този път реших да направя нещо като телешко варено с телешките опашки. За овкусяването при варенето са необходими - 2-3 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 10-на зрънца черен пипер, 5-6 зрънца бахар, 2-3 листчета дафинов лист, 1-2 карамфилчета, да не забравих и солта, разбира се. (Лично на мене ми харесва и нещо лютивко - или едно люто чушле в края на варенето или малко чили).
 Изпълнението е много лесно:







  Опашките се измиват и леко подсушават.



 








Опашките се нарязват с остър нож през хрущялите като най-тънката част се оставя цяла. 








Парчетата заминават в тенджера със студена вода, слагат се подправките, целите глави лук и чесън и солта (без морковите и картофите). Нека водата да е поне два пръста над месото - за повече бульон.
Може да се вари в тенджера под налягане, може в обикновена тенджера - докато месото започне да се отделя от костите и омекне напълно.



Варих в мултикукъра - почти 2 часа и половина на програмата за яхния- до състояние, в което месото с лекота се отделя от костите.

20- а минути преди края на варенето се слагат обелените моркови и картофи.

Сварените моркови се глазират в малко масло и кафява захар.

Сервира се като телешко варено с малко от бульона, с картофките и морковчетата.




В къщи се сервира по домашному - прехвърлени в тавата и кой колкото си иска да си слага.












По-тънките парчета от опашката се обезкостяват и с малко масло се запичат във фурната. 

Стават страхотно мезе.

Е, от едни опашки две ястия.

Наздраве! 

петък, 5 август 2016 г.

Свинско контрафиле а ла варена шунка




























 Невероятна вкуснотия, която се приготвя много лесно, но изисква съвсем малко търпение.
 За приготвянето са необходими едно парче свинско контрафиле около 1 кг, но може и повече или по-малко - в зависимост от желанието.
 За мариноването трябват 3-4 с.л. соев сос, около 50 мл уиски или водка, 1 ч.л. сол, 2-3 листчета дафинов лист, 3-4 с.л. кетчуп (домашен), 3-4 зрънца бахар и 7-8 зрънца черен пипер - просто натрошени, по 1/2 ч.л. кимион и кориандър, и 1 с.л. куркума, както и 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно.

 Изпълнението е простичко:

 



подготвя се месото като се подсушава с домакинска хартия.





Отрязва се необходимото ни парче и започва да се почиства от тлъстини, ципи и други подобни, които се отстраняват с остър нож.






за да се получи едно ей такова парче - старателно почистено. 






В емайлирана купа (или друга подходяща) се смесват всички подправки за мариноването на месото. 





Месото се овалва в маринатата и с две вилици се набожда на доста места.
Така ще стане още по-крехко и ще поеме от маринатата.


Следва малък трик - за удобство:
В подходяща купа се поставя найлонов плик, който се разтваря и в него се прехвърля месото и излива маринатата.






Пликът се завързва и заедно с купата заминава в хладилника минимум за 24 часа.
 
След това месото се вади, овързва се като бебче с конец - за да запази формата си и се слага в подходяща тенджера с капак.
Сипва се маринатата и се долива вода (бяло вино) поне до 3/4 от височината на месото и се вари на бавен огън на 4-та степен от 9-те на котлона. Само да къкри и то в продължение на поне два  часа. В това време се обръща поне два три пъти.



Оставя се хубаво да изстине.
Конците се отстраняват и се реже на тънки парчета.
Сосът от варенето се прецежда и се връща на котлона да се вари отново докато се редуцира наполовина.
Може да се сгъсти и с малко царевично нишесте и бучка масло.
 Сервира се леко полято със сгъстения сос.
Страхотно е като престои поне една нощ в хладилника.
 Освен като мезе, вече е подходящо за сандвичи и т.н. и т.н.
Направо си е сочно като варена шунка... 
Струва си труда.
Е поради липсата на консерванти стои леко сиво, но това е разбираемо.









Тука е поднесено само като мезенце - направо на "голо"











Тука е на сандвич.

Просто уникално стана.

Наздраве!

четвъртък, 4 август 2016 г.

Кюфтета от пуешко с картофи


























Кюфтетата са нещо универсално за хапване - в общи линии стават бързо и спасяват положението доста често - за бързо хапване или за посрещане на непретенциозни изненадващи гости.
Този път искам да споделя едни много, ама много здравословни пуешки кюфтета с картофи... Правят се лесно и резултатът е перфектен.

Необходими са за две порции - 7-8 кюфтета, около 350 грама пуешко, два средни картофа, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. риган, перата на 3-4 стръка пресен лук или 1/2 главичка лук, нарязан на ситно.Опция - 1 с.л. кисело мляко, в което се загасява 1 ч.л. сода. По желание носят и магданоз...

Изпълнението, както в повечето неща, които показвам е повече от лесно и елементарно.
Първо за пуешкото - винаги ползвам изрезки от пуешките бутчета, които обезкостявам. Тези изрезки просто се накълцват на ситно с ножа и не е необходимо да се връткаме, да правим пуешка кайма и т.н. За несръчните с ножа, може пуешкото да се смели в блендера и пак да стане.
Картофите се обелват и настъргват на ситно ренде.Леко се оцеждат. Смесват се в подходяща купа с месото и подправките.





От получената "кайма" се оформят кюфтета с желаната големина.

Слагат се за 30-а минути в хладилника - нека си поемат ароматите. 









Пържат се в тясна касерола с повечко олио - поне да стига до средата на кюфтета.
Това им е трика на пърженето.

Вторият трик е да се пържат на по-ниска температура. След като олиото е загряло силата на котлона се намаля горе долу наполовина.








Изпържените до хубаво зачервяване кюфтета се слагат върху домакинска хартия - да поеме излишната им мазнина. 










Готовите кюфтета се поднасят с подходяща салата.
Е, към моите - имаше и една пуешка пържола.

Дзверски вкусни, здравословни, евтини ...

И издържащи на доста хубаво питие.

Наздраве!