понеделник, 8 август 2016 г.

Сладко от патладжан




























Е, какво пък толкова - щом може да се сготви по най-различни начини, защо пък да не може и да стане на сладко?!
Към този експеримент ме подбутна Пепи Стоева в групата Готви, обичай, усмихни се! със седмичната си задача. 
Обичам такива предизвикателства ... па и в момента имах малко свободно време и патладжан на разположение.
Описвам какво и как направих:
хубави месести патладжани се обелват, само месестата част (без семките) се нарязва на кубчета 1х1 см. Количеството - 500 грама.
Патладжана се накисва в студена вода като отгоре се притиска с чиния дза не плува и се оставя така около 30-а минути. Сетне водата се сменя и процедурата се повтаря.
Варих в мултикукъра и затова за него, но почти същото е и тенджера, но в кукъра става доста по-бързо.
С вода, колкото да покрие патладжаните, се варят 10-а минути. Водата се изхвърля като патладжаните се оставят да се пооцедят малко и се почистват тук таме появилите се семенца.
Слагат се 300 грама захар и се включва на режим варене за 10 минути. След 10-те минути се слага щипка лимонтузу, разбърква се и се слага в бурканче.

 




Хубави прозрачни парчета патладжан, бистър и добре сгъстен сироп.





 







От това количество излезна едно бурканче и това в купичката.

Чудих се за някакъв аромат, но и така ми хареса.


Страхотно сладко, колкото и да е необичайно.

неделя, 7 август 2016 г.

Вкусни шишчета на тиган


























Едно простичко и много популярно ястие - поне преди години беше хит по ресторанти и кръчми и всяка си имаше свой секрет на готвача. 
Приготвено, както трябва, е неустоимо.
Количествата са ориентировъчни - като за 4 порции.

Необходими са:
Поне 600-700 грама хубаво свинско от врата (като най-сочен), но става и от плешката и от бута. Правил съм и от гърдите и дори бих казал, че са за предпочитане.
2-3 чушки - зелени, но може и чорбаджийски, ако са леко люти - още по-добре
2-3 главички лук и 3-4 скилидки чесън
2-3 с.л. олио (предпочитам мас или гъша мас)
1 чаша бяло вино, или бира, или поравно разредени с вода, или и няколко с.л. уиски (водка)
За овкусяването - сол и черен пипер, 1 ч.л. риган, по 1/2 ч.л. кимион и кориандър, 1 ч.л. червен пипер. Носи и други подправки, но по моему тези са достатъчни.

Изпълнението е лесничко:



Месото се нарязва на кубчета (като за шишчета), овкусява се с подправките и в плик пренощува в хладилника.
След това се нанизва на шишчета като се редуват месце, парче чушка и т.н.









В тигана се загрява мазнината и шишчетата се запържват от двете си страни по 3-4 минути, колкото да променят цвета си.
Слагат се ситно нарязаният лук и чесън.







Налива се течността и твърдия алкохол (вино или бира или просто топла вода - въпрос на предпочитание - при мене - бяло вино), похлупва се с капак и се намаля силата на котлона почти наполовина.
Поне един два пъти се обръщат шишчетата.






Нека си покъкри така поне 20-30 минути- докато остане на мазнина.
Това ми е критерият за готовност.
Обръщат се един два пъти - буквално за по минутка.










 Сервират се в чиния като карамелизираният лук се слага отстрани и се заливат с мазнинката от тиганЯ.








Дзверски вкусно и при това издържат на яко пиене.

Наздраве!

Патешки (гъши) дроб с пастис





























 Става дума за един по-различен начин да се приготви патешки (гъши) дроб, който пробвах на два пъти и определено ми хареса.
 Дробът се реже на филийки докато още е леко замразен - това е най-удачният и лесният начин за рязането му. Нарязаните филийки се слагат в подходяща съдина, леко се осоляват и опиперяват (желателно с бял пипер) и заливат с 2-3 с.л. пастис. Нека си постои така, докато се отпусне съвсем.
(Е Пастисът е френско анасоново питие почти, но не съвсем като нашата мастика).
Тиган с незалепващо покритие се загрява и в него се пущат парчетата дроб, личват се още една две с.л. пастис и от двете страни се запържва до лека промяна на цвета (не повече от по 2-3 мин.).
В същата мазнина в тигана може да се пуснат плочки кашкавал и да се запържат и те до зачервяване.
Не знам кое ми харесва повече, ако съм честен...
Наздраве!