четвъртък, 11 август 2016 г.

"Специални" картофени кюфтета


 Тези фантастични картофени кюфтета ми се получиха съвсем случайно, но изобщо не съжалявам за експеримента.
 Докато правих пържените си тиквички "изненада", ми остана голямо количество от плънката - намачкани тиквички, сирене и кашкавал с яйце, на които добавих 4 сварени средни картофа, малко подправки и т.н. и направих невероятни специални картофени кюфтета.
 Сега ще дам  необходимите продукти за 12-14 броя (които са достатъчни за 4-ма човека) - в зависимост от големината:
 1/2 тиквичка, средна, настъргана и намачкана (като течността й се отцежда)
 100 грама сирене натрошено
   50 грама кашкавал настърган на ситно
    4 средни картофа, сварени и намачкани добре
    2 яйца
    сол и черен пипер на вкус
    1 с.л. пресен и нарязан на ситно копър (или 1 ч.л. сушен)
    1 ч.л. риган, щипка индийско орехче
При необходимост и малко брашно. Разбира се и доста олио за пържене ...
Изпълнението е простичко:




 Всички продукти и подправки се смесват в подходяща купа като добре се намачкват.
  Трябва да се получи гъста и леко лепкава маса.
  При нужда може да се добави малко брашно. Опитва се на вкус и при необходимост се добавя сол (все пак въпрос на вкус). 





 В тясна касерола се загряват поне три пръста олио - да стига малко повече от средата на кюфтето.

 С добре намазнени ръце се оформят кюфтета и се пържат до хубаво зачервяване от двете страни.
 След като олиото е загряло, е препоръчително да се намали силата на котлона от максимална с 1/3-та .

Изпържените кюфтета се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.
Не е необходимо да се овалват преди пърженето в брашно и т.н. - достатъчно е да се оформят с намазнените ръце.
Мазнината от пърженето не се замърсява и след прецеждане може да се ползва поне още веднъж - за пържене на тиквички примерно или картофи....







Вече са готови и могат да се сервират.
Впрочем нека поизстинат малко.
Дори като престоят един ден - студени са още по-вкусни.






Сервират се с някаква лятна салата.
От снимката се вижда каква е консистенцията - направо си приличат на истински кюфтета.


Страхотно вкусни!

Заслужава си направията.










Моята порция...

Страхотно мезе в тези жеги, пости и т.н., но си върви с добре изстудено питие - кой каквото си пие...

Наздраве!

сряда, 10 август 2016 г.

за по-крехко пържено свинско филе - полезен съвет



























Много ми допадаха в началото на 90-те ресторантските "болярски" хапки от свинско (дори в едно заведение имах собствена рецепта). И досега често си правя подобни.




на горната снимка са по-големи парчета, а тука са точно за една хапка. 










В зависимост от желанието свинското контрафиле се нарязва на големи соломони (тънки и големи парчета) или на хапки 3х3 см, около 0,5-0,7 см дебелина.
Месото се овкусява с подправките (черен пипер, червен пипер, кимион, кориандър и т.н.) и нека да си престои така в хладилника.




След овкусяването, се подготвят и зеленчуците за гарнитурата.













И се достига до най-важния момент:
В подходяща купа с малко сол с бъркалката или миксера се разбиват два белтъка до сгъстяването им.



  
В купата с белтъците се пуща месото и добре се разбърква.
Няма никакво значение, че белтъка се втечнява.

Оставя се да престои така поне от 20-а минутки до 2 часа в хладилника.










 От тука нататък се пристъпва към запържването на месото в съвсем малко мазнина в тиган със сила на котлона 2/3 от мощността му.

 В същата мазнина се запържват и зеленчуците за гарнитурата.





Всъщност, целият секрет е в "мариноването" на  месото в разбитите белтъци - колкото повече време, толкова по-добре.

Впрочем, дори и още по-добър резултат се получава, ако месото се "маринова" в разбито с 1 с.л. вода (бяло вино) яйце.

Два съвета в едно, но все и струва да се опита. 

вторник, 9 август 2016 г.

Сок и мармалад от арония




























 Аронията е много интересен и със здравословен ефект плод, но сега изобщо няма да споменавам за ползите от него. Досега все съм си купувал готов сок, че дори и червено вино с добавка на арония.
 Онзи ден видях на пазара да продават арония с цена 4,50 лв/кг и реших да направя експериментално сок. 
 Попрочетох тук таме и в общи линии нямаше много варианти - намачкват се плодчетата арония, засипват се със захар (0,75 кг на кг плод), оставят се 24 часа и сетне се изцежда плода и полученият сок се стерилизира в бутилки и другият: с варене и същата процедура.
 Та нещо не ме вдъхновиха и затова ще опиша какво направих:


Плодчетата се измиват и сипват в подходяща съдина.
След това се разбиват - доста са твърди и не става с мачкане.
Най-лесно се разбиват с пасатора или на порции в блендера.









На един кг плод се слага поне 1 кг захар, разбърква се и заминава да си "отдъхва" в хладилника поне за 12 часа.
Отделя се сок, който се прецежда през едра цедка, сетне през по-ситна.
 Удачно може да се ползва и пресата за картофено пюре.








тука е през по-ситната цедка.

Всичко отделено се слага в друга съдина - няма да се изхвърля я.









  Следва и финното прецеждане - през домакинска хартия.
 Става малко по-бавно, но какво от това - в същото време могат да се отпретнат едни кюфтета, напр.
 Каквото остава по хартията внимателно се отстранява с лъжичка и заминава в другата купа.
  След всяка партида хартията се сменя.
 Може да се ползва и сгъната марля, но става само за хвърляне сетне.

 Прецеденият сок е много изчистен и е готов за пълнене в бутилчета.
 Трябва да се опита на сладост - при мене се оказа, че е твърде стипчив и затова добавих още 200 грама захар, която се разбърква до пълно разтапяне.
 Тука вариантите са няколко: напълнените бутилки да се стерилизират за по няколко минути, който вариант не ми допада; Другият - да се добави лимонтузу (не съм го пробвал). Последният - консервиране с натриев бензоат. Ползвал съм такъв за други плодови сокове и действа безотказно.
Задължително се премерва количеството получен сок - при мене 0,750 л, което означава около 1 гр. (Нормата е до 1,5 гр на литър плодов сок). Разтваря се в лъжичка вода и се разбърква с сока. Затварят се бутилките и започват да чакат зимата.


Всичко отделено при изцеждането и прецеждането, както си е събрано в купата, се пасира много добре - на няколко пъти.
Плодчетата имат едни доста неприятни семенца и си заслужава играчката да се прецеди, за да се отстранят.
На който не са му проблем, може да си остане само с хубавото пасиране.
 Тази смес се опитва на вкус и при необходимост се добавя малко захар.
Всичко се вари, както обикновен мармалад като в края се добавя малко лимонтузу.
Пълни се както е врящо в бурканчета, които се обръщат до пълното им изстиване с капачките надолу.
От цялото това количество - 1 кг арония, 1,3 кг захар се получиха 3 бутилки по 250 мл сок, както и 4 бурканчета мармалад. Впрочем сокът е доста гъст и носи яко разреждане...



Мармаладът е невероятен и едното бурканче се омете за отрицателно време с палачинки и кашкавалено-сиренени бухти.

По моя преценка, струва си усилията.

Ще направя поне още 2 кг арония, докато я има на пазара. 




П.П. 11.VІІІ.2016 год.

Подхванах се с втората доза с доста по-голямо количество плод - цели 3 кг.
Оказа се, че не е като с 1 кг. Първо пасаторът не може да издържи на такова количество - или меленето с него трябва да продължи страшно много време, за да не стане зЯн уредчето.
Започнах с ръчна машинка за мелене:




Оказа се зорна работа. Трудно се мели, а от задния край откъм дръжката олива навън и всичко по плота стана боб бок.







   Смених ръчната с електрическата мелачка. С нея съм смелил тон месо, но и тя се озори. Трябва да й се дава почивка и от време на време да се ползва ревърс хода, че вътре аронията направо се бетонира и трябва да се слага малко по малко, без да се натиска с буталката, а просто машинката да си поема плода. Удачно е вече смленият плод да се смели още веднъж на ситната решетка.
Все пак с електрическата става ....

Получената маса от меленето е най-добре да се прецеди през марля.
По-добре е да се прежали една марля, която може да се изпере, отколкото цял ден да се прецежда през домакинска хартия.
Чистият сок се смесва със захарта и се разбърква  до разтваряне на захарта, слага се натриевият бензоат и се пълни в бутилки. 


Гъстата смес се отделя, слага се захар и се прави мармалад по следния начин:


Гъстата се прехвърля в тенджера, налива се малко вода - 2 ч.ч., колкото да стане като каша и се вари около 20-а минути.

След това метална цедка се поставя над купа и с лъжица се започва изцеждане на плода и претриването му през нея.
В купата попадат сок и месестата част на плода.



   


 Получава се гъста маса, в която се слага захарта и се разбърква - да се разтвори захарта.
 На литър течност - ориентировъчно 1 кг захар, но затова разтворих предварително, за да преценя сладостта, защото зависи много от плода.
 Може и по-малко или повече захар - в зависимост от желаната сладост.   




Вари се до сгъстяване като се пробва по изпитания начин - с капване върху студена чинийка. Щом капката не се разтича, значи е готов нашият мармалад.
Слага му се лимонтузу с разчет 1 ч.л. на кг захар.
Топло се пълни в бурканчета, които се затварят и оставят с капачките надолу до пълното изстиване.




   

 Получи се разкошен мармалад.
  Просто нямам думи да опиша вкуса - леко стипчив и сладък.
  Този мармалад е много по-добър от онзи, който съм описал в началото - само с пасиране на плодовете, защото са отстранени всички семки и др.п.  
Струва си труда. Истински мармалад.



П.П.
По-лесният начин е като плодът се свари в тенджера с вода, която само да го покрива. Тогава омеква и много по-лесно се мели и т.н. Но все пак исках сокът да не е варен, а да е прясно изцеден.

Ето и каква листовка предлагат продавачите на арония: