понеделник, 15 август 2016 г.

Питки с овесени ядки

 
Този път предлагам едни невероятни питки, които се появиха съвсем случайно в неделната утрин. Няма да описвам едни там перипетии дет станаха, защото ще се превърне в една история с кулинарни смешки, а направо ще престъпя към 
необходимите продукти
по 1 ч.ч. кисело и прясно мляко
по 1 ч.л. сода и суха мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
500 грама (или още малко) брашно
2 яйца (за тестото 1 яйце и един белтък и единият жълтък за намазване) - може и само с едно яйце - белтъка в тестото, жълтъка за намазване
5 с.л. овесени ядки (количеството може и повече и по-малко, въпрос на вкус, но на нас ни допаднаха с толкова)
около 50 -70 мл олио
 
Изпълнението не е сложно:





 В стъклена или друга подходяща купа се слагат овесените ядки и се заливат с 1/2 ч.ч. леко затоплено прясно мляко.
 Нека си стоят така и да си набъбват.







В друга съдина се слагат ч.л. мая, 2 ч.л. захар, 4-5 с.л. брашно и се излива останалото прясно мляко.
Нека да си постои така малко докато започне да шупва - те пуканчетата по повърхността стават видими.
В това време в друга съдина се слага киселото мляко, добавя се содата, която се гаси с капка две оцет, добавя се солта и яйцето и се разбива добре.


След това в купата със закваската се прехвърлят набъбналите овесени ядки, разбитото кисело мляко и малко по малко започва да се добавя брашното като отначало се бърка с дървена лъжица, а сетне с добре намазнени ръце се доомесва докато стане еластично и нелепнещо.
Покрива се с дом.фолио и се оставя на топло да втасва - поне двойно да увеличи обема си- в тия жеги е готово за час...

Тавата се застила с намаслена хартия за печене.
Олиото се слага в чинийка, ръцете се намасляват и се оформят питки (всяка с тегло около 80 гр.), които се намазват добре с олиото и се подреждат в тавата.
С остър нож се цепват тук тяме и се оставят на топло пак за 30-а минути.
В това време фурната се загрява на 200 С като в нея се слага метална съдина с вода - на дъното й.

Питките се намазват добре с жълтъка и заминават във фурната.

Металната съдинка с вода се вади, ако се е изпарила в това време, ако има още вода - нека си стои там - нищо няма да й стане.






Още с поставянето на тавата във фурната температурата й се намаля на 180С.
За около 35- 40 минути са готови - добре зачервени и добре изпечени.
Вижда се при печенето колко са бухнали, почти са се слепили като цяла питка. Те затова и се нареждат по-далечко една от друга и затова се овалват след оформянето им в мазнина-да се отделят по-лесно.



 Готовите питки се вадят от тавата и се нареждат върху метална скара и се завиват с кърпа.

 Нека да поизстинат малко по този начин.











Получават се разкошни и невероятно вкусни питки.

Пухкави и се запазват пресни доста време, без да изсъхват.

На другия ден дори са по-вкусни.

Съхраняват се в хартиена торба.








Много добре си вървят към хапването вместо хляб...
















Стават и за сандвичи.














Тези нарочно ги оставих да "пренощуват" по този начин - начупената не беше изсъхнала, а си се беше запазила почти в същия вид. За цялата да не говорим.

Невероятно вкусни питки с овесени ядки.




неделя, 14 август 2016 г.

Невероятно крехки калмари на тиган


























Този път в кварталния рибен магазин попаднах на съвсем пресни калмари - токущо доставени. Нямаше как да не купя... че в последните години все караме на замразени, почистени и понякога дори сварени. Нямат нищо общо с пресния калмар.
Как се правят замразени калмари на грил съм показал тук. Само се сещам, че е можело да се допълни слагане в маринатата на 1/2 ч.л. сода.
Само че с пресните калмари има един проблем - почистването. Та затова първо ще покажа как трябва да стане това:





Целите калмари се измиват много добре под течаща вода.










 Лекичко се избутват пипалата настрани и в процепа се пъхва показалеца до достигане края на вътрешностите, които се зацепват леко с нокът и внимателно се издърпват навън - да не се разкъсат червата, че става голяма цапория и трябва ново миене.
 Като се извадят, на дъска се отрязват пипалата, а оЧото и клюнчето се изрязват и изхвърлят заедно с вътрешностите.



Следва същинското почистване на тубата.
Внимателно тубата се захваща и с пръсти се обръща наобратно - все едно че се запрята чорап.
Обръща се цялата туба и първо с пръсти се отделя нещо като хрущял (кост) - по цялата дължина на тубата - тям където са били прикрепени вътрешностите. 





На тази снимка много добре се вижда този израстък дето трябва да се отстрани. 










 След отделянето на този израстък, с остър нож се изтъргват всякакви цепи и др.п.
 Опипва се тубата и ако някъде има нещо твърдо, се изрязва.
 Така почистената туба се цепва с острия нож на няколко места, без да се прорязва тубата.


 Тубите се измиват под течаща вода и се обръщат обратно - в първоначалния си вид.

 Отрязаните пипала също се измиват добре и се инсталират в купата при тубите.








Както са си вече измити, се заливат със соев сос - на пет калмара - 4-5 с.л., както се опиперяват с бял пипер и се добавя 1 с.л. водка или уиски.

Съдината се покрива с фолио и заминава в хладилника за 24 часа.

Е може и по-малко, но все пак поне 12 часа. 

 Грил тиган (или тиган с дебело дъно) се загрява и преди печенето се намалява с 1/3 силата на котлона.
 Както калмарите са си в купата, се излива цялата течност и хубаво се омазняват 2-3 с.л. олио или зехтин.
 Пекат се от двете страни буквално за по 2-3 минути.







Готови са и може да бъдат  сервирани.

Подходящи са със салата, варени картофи, някаква паста.

 

В общи линии никаква философия, става лесно, а резултатът е перфектни и крехки калмари на тиган.

Единствената врътка е чистенето и ако има кой друг да го направи, служава да бъде почерпен.

Няма да обяснявам как си вървят със студеното питие...








И със салатка, разбира се.




Наздраве!
 

събота, 13 август 2016 г.

полезен съвет - от изостаналата пържена риба - рибни кюфтета

























Пържили сте риба и са останали няколко парчета - какво да правим с нея? Претоплена не е вкусна, а престояла от вечерта за другия дън - също.
Е няма да я хвърляме я - просто ще си направим набързо невероятно вкусни рибни кюфтенца...





Просто изостаналата риба се смила с машинката за мелене на месо (или в блендера). Смила се (или намачква) един сварен картоф. 









Към тази смес се добавя едно яйце, малко черен пипер, индийско орехче, 1 ч.л. дивисил или риган.

Сол се слага при необходимост. 

Става още -добре, ако се нарежат и няколко стръка пресен магданоз и копър - като в случая.

Омесва се кайма.






 С намазнени ръце се откъсват от каймата топчета по-големи от орех и се оформят кюфтенца.











Пържат се в малко мазнина на средно силен котлон - до хубаво зачервяване. 











Готови са. Могат да се поднесат със салата или гарнитура по желание.

Стават като основно хапване и като добавка на вече нещо приготвено.










Икономията е налице - вместо да се изхвърли, само с добавката на един, два варени картофа, едно яйце и малко подправки - положението е спасено и на трапезата са сервирани изключително вкусни рибни кюфтенца ... 






П.П. Впрочем по същия начин се правят и кюфтета от сурова риба - бяла риба, херинга, мерлуза - че и от такива с кости след отстраняване на гръбначната кост и по - едрите такива и смилане поне два пъти.