четвъртък, 18 август 2016 г.

Сиренени шницелчета


























Нещо бързо, елементарно, но за сметка на това страхотно мезе и може да "спаси" положението.
Необходими са 300 грама натрошено сирене, 2-3 пера зелен лук, няколко стръка магданоз, 1 яйце, идея черен пипер и 1 ч.л. куркума (която променя цвета). За пикантност може да се добави и малко лютив пипер.
Разбира се, количествата са ориентировъчни. Може да се добави и малко настърган кашкавал и/или други сирена.
Изпълнението е елементарно:
Натрошеното сирене се смесва с зелентиите, яйцето и подправките. Разбърква се. Ако е много течно, може да се добави лъжичка брашно.

 Със суп.лъжица се гребва от сместа и се разтила в тигана.
 Пържат се в малко мазнина на не много силен котлон - до хубаво зачервяване.
  Обръщат се със шпатула. 

  За 5-10 минути страхотно мезе.
  Поднасят се леко поизстинали с доматена салата.
 Невероятни към студена бира или бяло вино.
Точно за жегите.

вторник, 16 август 2016 г.

Сач със зеленчуци и пилешко магданозлия



























 Просто невероятен и дзверски вкусен сач със зеленчуци и пилешко магданозлия...
 Готвеното на глинен сач  е просто неповторимо и винаги има вкуса на истински домашно приготвено и направено в къщи си е направо неустоимо.
 При това не изисква никакъв майсторлък, може да се направи и от неизкушения и неопитния, въпреки всички приказки за секретите при приготвянето на сач.
 Сачът ми е бая големичък - d=35 см и висок борд - около 1 см, та затова хваща доста продукти и затова просто ще ги дам ориентировъчно по долу заедно с начина на изпълнение:

В голяма купа се слагат зеленчуците, които измити се нарязват произволно: 2-3 глави лук, 5-6 и повече скилидки чесън, по една червена и зелена чушка, 1 патладжан и 1-2 по-малки тиквички; същото така и 1-2 моркова, които се белачката се настъргват на ивички по дължина. Овкусяват със сол и черен пипер, с поне 1 ч.л. риган, поне 2-3 с.л. олио или зехтин.Намачкват се с ръка леко и се оставят в купата, докато се подготвя месото.

 В друга съдина около 300 грама пилешко от бутчетото се нарязва на късчета. Също се осолява и опиперява и се смесва 1 почти цяла връзка ситно нарязан магданоз.
 Зеленчуците и месото се смесват и нареждат в сача, които заминава във фурната, която се включва на 150С и постепенно се увеличава до 230С.
 Необходимо за опичането са около 30-35 минути или малко повече зависи от силата на фурната и от това колко бързо е била усилвана температурата й.





  
Опечен е красиво зачервен и още топъл топъл изпуща пара - вижда се на снимката.
Хубавото му е, че може да се направи с цяло разнообразие от зеленчуци и/или с гъби, царевица, каквото е налично и т.н.
 Дзверски вкусен и издържа на доста питиета...

Миди с ориз и не само


























Лято е и има доста миди.
А миди с ориз е някаква класика, която е любима на много от нас. Само че този път ги приготвих по един различен начин и от полученото съм страшно доволен. Мога да кажа - малък принос към "класиката".
Затова и ще бъда изключително кратък:

Необходими продукти за 4 порции: ориентировъчно, разбира се:
поне 500 грама цели миди с черупките, пресни - ако са кило е разкош, но нямах толкова
1 ч.ч. ориз
поне 3/4 ч.ч. грах от консерва или замразен
10-15 маслини без костилките
100 грама сьомга (носи и повече, но толкова имах)
сол и черен пипер на вкус, риган и джоджен по 1 ч.л.
1 глава лук, нарязан на ситно
3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно
поне 1 ч.ч.  бяло вино
3/4 с.л. зехтин
бучка масло - колкото орех

Изпълнението е простичко:
Мидите се измиват добре и почистват с грапавата на страна на гъбата.
В тигана се загрява мазнината и последователно се запържват чесъна, лука. Слага се и измития ориз и като стане "стъклен" се добавят мидите и веднага след това поне 2 ч.ч. топла вода. Силата на котлона се намалява с 1/3 и се изчаква леко оризът да почне да набъбва. Тогава се налива и чашата бяло вино (дори може малко повече). Нека да покъкри така поне 7-10 минутки, пущат се граха, маслините, нарязаното на ситно сьомга (ползвам изрезки от филето), подправките. Необходими са му максимум 5-6 минути и след това съдината се захлупва и отстранява от огъня. Нека да престои ей така мъничко - поне 10-а минути.
Добавя се маслото и се разбърква.
Невероятна вкуснотия.

Страхотно си върви със студено бяло вино или бира. Кой каквото обича.

Наздраве!