неделя, 28 август 2016 г.

Млечен гювеч

























Правих един постен млечен гювеч, който се оказа изключително вкусен.
За 3-4 порции са необходими 3-4 средни картофа - нарязани на четвъртинки, по 1 червена и зелена капия - нарязани на шайби, 1-2 чорбаджийски чушки на ситно, 2-3 глави лук - нарязан на осминки, 3-4 скилидки чесън, шепичка зелен грах (замразен или консерва), 2-3 с.л. ориз, 1 кофичка кисело мляко, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган и малко пресен магданоз - за наръсване.

 Изпълнението е простичко:



В тиган с малко мазнина се запържват последователно лука и чесъна, картофите, чушките, зеления грах и ориза като си сипва съвсем малко вода.
 Осолява се и опиперява. Слага се и ригана.
 Нека да покъкри 10-а минутки.





Прехвърля се всичко от тигана в тавичка, в която ще се пече.
(при мене това не е необходимо, тъй като съдината става и за печене).
Залива се с кофичката кисело мляко.
За разкош може да се сложат и едно две лютиви чушлета и заминава в загрятата на 180С фурна за 30-а минути (е може и малко повече) - то си личи кога е готов гювеча.


При сервирането се посипва с нарязания на ситно магданоз като отделно се слага и купичка кисело мляко.
Просто и много вкусно.
Лично го възприемам като гарнитура за нещо печено на скарата, но си е цяло основно ястие...

петък, 26 август 2016 г.

Лесни питки с извара - за съботна закуска



























Утре е събота и предлагам нещо просто и изключително лесно за изпълнение.
Достатъчно е наличието на готово тесто - например лесното ми тесто или някаква друго. Ако няма, не е проблем да се направи...
Разчета е горе долу 50 грама за питка и 1 с.л. извара. Може да стане и с натрошено сирене, но предпочитам вкуса с извара.
Изпълнението е елементарно:
 Тестото и изварата се смесват.
  С намазнени ръце се оформят питки, които се поставят в тавата върху хартия за печене.
  Нека престоят така поне 20-а минути да си втасат.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180С - до зачервяване, някъде около 25 минути.
Страхотна закуска.
Ако се разрежат напречно, стават и хамбургери ...
Толкова са вкусни, че трябва да се предвиждат поне 2-3 бройки на човек.

сряда, 24 август 2016 г.

Питки със сирене и плънка



































Просто невероятни и неустоими питки за закуска и не само...
Започвам направо от продуктите

500 грама брашно, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.л. захар 
поне  100 грама настрошено сирене и толкова настърган кашкавал
1 ч.ч. прясно мляко смесено поравно с вода 
1-2 с.л. олио
3-4 стръка магданоз и  толкова пресен копър, нарязани на ситно

Изпълнението:

 Смесват се брашното, маята и захарта, добавя се разреденото прясно мляко и леко се омесва.
 В полученото тесто се слага натрошеното сирене и зелентиите и пак се омесва като при месенето се добавя олиото.
 Трябва да се получи еластично тесто.
 При необходимост може да се добави малко брашно.
 Покрива се с домакинско фолио и се оставя на топло да втасва - поне двойно.








 От втасалото тесто се откъсват равни топчета - по горе долу 50 гр., сплескват се в дланта на едната ръка - като питка (вижда се от снимката)















Както се държи в ръката, с другата ръка се поставя от настъргания кашкавал и лека полека питката се затваря.






Като се затвори, леко се оформя като питка и се нарежда върху застлана с хартия за печене тава.

Нещо напоследък не попадам на най-добрата хартия и затова започнах и нея да намаслявам по малко.








 Някои от питките могат да се оформят и по друг начин - плоска питка, върху нея кашкавал и похлупена с друга по-малка питка (като най-предната). 

Докато се оформят питките, фурната се загрява на 180С.












Този път засякох времето за печене - точно 40 мин. - до хубавото им зачервяване.




 Напоследък опечените питки, не ги пръскам с вода, не ги завивам с кърпа, а слагам в голяма йенска тенджера с капак и покривам тенджерата.

 Реших, че по този начин стават по-меки и се запазват в този си вид повече време.

 Не мога да опиша колко са вкусни и ароматни.









Разкош!







Вкуснотия!




  
И изобщо не са трудни за направия.
Разкошна закуска и не само.
Тестото може да се подготви от вечерта, да си втасва в хладилника и сутринта да се опекат.