петък, 16 септември 2016 г.

Патешки гърди конфи


 Патешкото конфи е класика и невероятен деликатес. При това много любим в къщи. Признавам си честно, че стана любимо семейно ястие преди доста години. И то по една случайност, но това е цяла история, на която тука няма да отделям място. Само ще спомена, че го купих във Франция - беше в огромна консервна кутия - 1,350 кг и то защото беше на най-нормалната цена в целия магазин за количеството си. Домъкнах си го до България, без даже да го знам какво е - пишеше нещо си като "канар(д) конфи". Единствено знаех, че "конфи" е особена технология на готвене в мазнина на ниска температура и затова реших, че ще е нещо вкусно...
 Сетне в България установих, че съм купил патешки бутчета конфи, които бяха не само вкусни, а Дзверски вкусни. 
  Тука и сега няма да пиша за технологията "конфи", която във Франция селяните са ползвали в миналото и която много прилича на нашето готвене на свинско в мас и продължителното съхраняване на месото по този начин.
 Та след това доста често патешките бутчета конфи се правеха в къщи- предварително овкусени, сложени в плик с малко олио или зехтин, а плика се вари във вода на бавен огън. Мазнината от варенето, добре прецедена, я ползвах за овкусяване на салати включително и на картофена. Ставаше някаква чудесия със салатите.
 След две-три години се сетих за гъшата мас, която по нашенските магазини за съжаление липсва и започнах да си я правя сам. В ония години в бившия Птицекомбинат бяха започнали да отглеждат патки и само в тяхния Фирмен магазин на входа продаваха патешки изрезки. Сега ги има почти във всеки хипермаркет или голям супермаркет. Та така, овкусените предварително бутчета (както са са си с мазнината и с добавката на гъша мас) се слагаха в плик и се варяха на бавен огън - поне няколко часа, докато месото започне само да се отделя от костите.
 После започнах с варианта - правене на фурна, поне не се висеше непрекъснато на котлона. И то си беше една епопея докато уцеля температурата на фурната - да не надхвърля 140 С, че иначе ставаха като печени.
 И поради големия зор за направията все правех поне по 10 броя, че и повече - да има и да не се мъча. Съхранявах или във фризера или в буркан заляти с гъшата мас. Истина е: издържат така по няколко месеца в хладилника. Явно френските селяни не са били толкова тъпи, па и нашите хора на село - нали по този начин съхраняваха свинското в мас.
 Преди година и нещо си купих Слоукукър, демек бавноготвеща тенджура, но не бях се сещал да я ползвам за тази цел - до онзи ден. Човек като си влезе в руслото на навика и някакси не се усеща ... Патешки бутчета конфи се правят ей така и си ги правиш ей така и се мъчиш. 
 Само че този път бях купил патешки гърди без кожа и без мазнина и като знам, че както и да се приготвят стават сухички, реших да ги направя конфи и то точно в слоукукъра.
 Идеята ми се оказа направо чудесна и се получиха Дзверски вкусни патешки гърди.
 Лелей, как се разприказвах ...!?

 Необходими продукти: нека да са поне четири броя патешки гърди без кожата, както и поне един буркан гъша мас.
 Изпълнението е като за начинаещи:
 Патешките гърди се овкусяват със сол и черен пипер и оставят така да престоят поне една нощ в хладилника, завити в домакинско фолио.
 В моя случай изобщо не ги овкусявах, защото едно временно с тях пуснах едно поизостанало и позасъхнало парче кайзеровано месо.

  


С остър нож патешките гърди се изчистват от всякакви ципи и др.п.






В купата на слоукукъра се слага гъшата мас.
(ако няма такава, заменя се с малко обикновена мас и олио, но не е същото).



Нареждат се върху нея парчетата гърди (в моя случай и изсъхналото кайзеровано месо - то ще си пусне подправките) и върху тях се слага още малко мас.





 Слоукукъра се включва на първа степен за 4 часа, а върху гърдите се слага 1/2 лимон - да не "изплуват".
  


 Проверява се от време на време след 3-я час - дали месото започва да се разкапва... 
  По някое време лимонът се маха...той дал всичко от себе си.
 Беше готово след 3 1/2  часа, но предпочетох да си постои всичките 4-ри. 
 Все пак целта е пълно разваряване на месото.


Колкото повече е развалено, толкова е по-вкусно.

 
Месото е станало превъзходно, а да не говоря за парчето сухо кайзеровано месо - омекнало е и е станало превъзходно.
 




 

Използваната мазнина се прецежда през цедка застлана с кухненска хартия. 





Прибира се в буркана - може да се използва отново.

Или пък останалото месо (което няма да се хапне веднага) да се сложи в буркана, и така в хладилника.

Може да изкара в този вид няколко месеца. Е, никога не ми се е заседявало толкова, но наистина издържа по толкова.

Просто вадиш, претопляш, и имаш страхотно хапване.



Готово е за сервиране - в случая с невероятното ми картофено пюре и запържен в гъшата мас грах от буркан.

Дзверска вкуснотия.


Па и се прави страшно лесно въпреки плашещото заглавие ...


Носи на яко пийване ...

сряда, 14 септември 2016 г.

Запеканка от червена капия и сирена



























 След като правих Кюфтета от печена червена капия със сирене, просто ми артиса доста от изходния продукт - бях направил доста голямо количество "заготовка", а беше безсмислено да напържвам всичко, тъй като двама човека не бяхме в състояние да ги хапнем - дори и с повечко питие.
 Затова пък направих една невероятно вкусна запеканка, която направо "обра точките" и то до толкова, че не мога да кажа кое беше по-вкусно - дали кюфтетата или запеканката? Въпреки че всяко от тях си има своите вкусови достоинства.
 Необходимите продукти са печени, обелени и блендирани червени капии, сирене (или няколко вида сирена), лук и чесън, подправки - всичко, както е посочено в описанието на кюфтетата, както и няколко яйца.
 А приготвянето - повече от елементарно:


Тавичката леко се намаслява и цялата смес се сипва в нея.

С лъжицата се правят няколко "гнезда", в които се чуква по едно яйце.

Един обелен домат се нарязва и се разхвърля тук таме.

Отгоре се настъргва моцарела (или кашкавал).




Така подготвената тавичка заминава във фурната, която е предварително загрята на 180С.


Пече се около 20-25 минути, т.е. докато яйцата леко се "забулят".

Може и повече, но ние ги харесваме с рохък жълтък.






Е това е - вечерята за 3-4 човека е готова.

Невероятно вкусно и актуално точно за момента.

Порцията е на началната снимка - върви си с цедено кисело мляко и чесънче.

Освен като основно безмесно хапване става и за мезе към изстуденото питие.

Невероятна вкуснотия!

понеделник, 12 септември 2016 г.

Кюфтета от ...печена червена капия



























Тези необичайни, доста необикновени, но за сметка на това Дзверски вкусни кюфтета (признавам си, макар и без месо), се появиха съвсем случайно.


Бях се засилил да си правя любимата разядка от печени червени капии със сирене.

Няма да споменавам колко ми е любима (почти колкото мръФките), а и при това е невероятно мезе за питието.
Впрочем май само с нея мога да пия ракия ракия с удоволствие и да "изневеря" на бърбъна си.

Изтърбуших чушките и вместо да ги сложа на скарата да се пекат като друг път (с тавичка с вода отдолу), ги нъхнат в една тава, хакнах 1 1/2 глава обелен лук, 1 лютивичко чушле, няколко чери доматчета, че и дори 2 филийки хляб (да поемат соковете). Леко осолих и ръснах със зехтинче.
Направих го, защото ме домързя да вадя голямата тава и да ги пека по обичайния начин.


Опекоха се на 230С за около 35 минути до пълна готовност. 

Бегло почистване на люспите на чушките и още всичко топло в блендера.
Смляха се чудесно и им бухнах една бучка сирене около 100 грама с идеята да бъде размачкано.
Само че нещо се поувлякох.




След натрошаването на сиренето последва и едно яйце.
(И досега не ми е ясно защо го сложих - май ми беше подръка).











 по 1 ч.л. кимион, риган и черен пипер.







 


последва 1/2 връзка магданоз на ситно

2 скилидки пресован чесън и 1 глава лук на ситно.

едно изостанало парче почти втвърден кашкавал - около 50 грама на ситно.

и още една бучка сирене - около 50 грама.



 В крайна сметка стана нещо, на което му казах "Сбогом разядка!". 
 Па и беше се получило доста гъсто и в този момент ми хрупна, че ако го сгъстя още малко, ще мога да оформя .... КЮФТЕТА.
 Последваха две супени лъжици брашно - да сгъсти и с омазнени ръце да се късат топчета, които оваляни в брашно станаха точно Кюфтета.


Речено и сторено:

Бяха оформени и запържени на среден котлон до хубаво зачервяване от двете страни.










Красавци - кюфтета.



 Нарочно не давам количества - всичко е описано по-горе, а и всеки може да го направи по свой вкус.




 



Разчупено - стегнато кюфте, пухкаво отвътре ...
Последва сервиране с кисело мляко (и пресовано чесънче).

Дзверски вкусни и пак невероятно мезе за питието.

Струва си да се опита....