сряда, 2 ноември 2016 г.

полезен съвет - яхния кюфтета с булгур



























Определено това не е рецепта, а начин да вдъхнем нов живот на изостаналите от вчера печени кюфтета.

Случва ми се често - да прекаля с количеството и да поизостанат от вчера кюфтета, които не ги харесвам нито студени, нито претоплени.
 Споко!
 Има няколко решения, но едно от тях е страхотно:
 - необходими са 1-2 с.л. мазнина, 1 - 2 главички ситно нарязан лук и 2-3 скилидки накълцан чесън, 2-3 чаши бульон и 2/3 ч.ч. булгур, може и един настърган морков (или нарязан на ситни кубчета) и един обелен и нарязан домат.

Изпълнението е елементарно:
В тигана се загрява мазнината, запържват се последователно лука, чесъна, морковчето и домата, добавя се булгура и се налива бульона (може и просто топла вода); Да не се пропуснат и кюфтетата.
След десетина минути варене на бавен огън, яхнията кюфтета с булгур е готова. Гъстотата може да се регулира по желание - малко повече или по-малко бульон.
Засищащо и невероятно вкусно ястие, което излиза направо и без пари.

неделя, 30 октомври 2016 г.

Милинки за закуска



























За неделната закуска получих заявка за масленицата на Баба. Само че се оказа, че нямам толкова мас - всъщност си мислех, че има, а се оказа 1 голяма с.л. Та трябваше в движение да променям нещата и така се получиха тези милинки, каквито, признавам си, не бях правил доста отдавна.
Необходими са: 
за тестото: 
2 ч.ч. брашно (350 грама излезе), 1 ч.ч. марно (демек леко затоплено) прясно мляко; 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и 1 ч.л. суха мая; 1 с.л. мас
за овалване на готовите топчета тесто:
2-3 с.л. разтопена мас, но поради липса на толкова мас - 1 с.л. мас и 1 голяма ч.л. масло
за посипване:
около 200 грама сирене натрошено
за заливката:
1 яйце, 50 грама натрошено сирене, 2 с.л. царевично брашно и 2-3 с.л. прясно мляко
Това е за тавичка 26-28 см.

Изпълнението никак не е трудно:

   

 Брашното се сипва в подходяща купа, в единия му край с малко брашно се се смесват захарта и маята и се наливат 3-4 с.л. прясно мляко. 
  Разбръква се леко и се оставя за 10-а минути да се активира маята. 









След 10-а минути "закваската" е шупнала.

Слага се солта и разтопената мас, излива се наведнъж останалото мляко.

Омесва се меко тесто. Първоначално може с лъжица, а сетне на ръка. 






 Омесва се меко тесто, което се покрива с домакинско фолио и се оставя да втасва - докато стане двойно.
 В случая го сложих във фурната на 50С и за 20-а бухна направо тройно.




 





Маста и маслото се разтапят в микровълновата фурна или на слаб огън на котлона.

Оказа се, че са по-вкусни с масло, отколкото само с мас ...




 


 




Тавичка (за препоръчване с тефлоново покритие) се намаслява.
От втасалото тесто се късат топчета, потапят се в разтопената мазнина и нареждат в тавичката близко едно до друго.








Натрошеното сирене се поръсва между топчетата тесто.

Носеше още - следващия път ще увелича количеството на сиренето.













В купичка се разбиват царевичното брашно, яйцето и останалото сирене. Трябва да стане кашеобразна смес и затова при необходимост се добавя малко прясно мляко. 





 
Фурната в това време се включва на 180С - нека си  загрява.

Със супена лъжица сместта се полива отгоре - върху тестените топчета.

И заминава да се пече - за около 45-50 минути.

Пека без вентилатор - може би с него ще стане по-бързо.




След 50 минути е готова и страхотно добре опечена.

(Жалко че от снимката не личи нито цвета, нито страхотния аромат на прясно опечено).

Добре е след опичането да се извади върху решетка и да се завие с кърпа за 10-а минути.



 
  

Нямаше кой да чака тавата с милинките да се охлажда.

Веднага бе поднесена на масата, нападната и начупена.

Страхотна закуска - върви с айрян.

  

 





Веднага поднесени в допълнение с още бучки сирене.



 








 
Страхотни милинки - пухкави, ароматни и Дзверски вкусни .... 

Това си е изцяло моя вариант - из нета има много други, но гарантирам, че тока стават неустоими ...

И най-важното - правят се лесно. 

 

събота, 29 октомври 2016 г.

Просто няколко снимки от един празник




 "Родопска" салата - варени и настъргани картофи, яйца и кубчета шунка




Мезета разни






моят домашен луканков деликатес, който свърши първи




Любимо мезе - гъши дроб на скара в комбинация със сладко от боровинки и панирани сиренца.





сотирани в масло малки картофки




Една невероятна комбинация от няколко разкошни туршии - еле лютите пукани чушлета бяха върховни





невероятно и дзверски вкусно плато от вратни пържоли, котлети, надунички и ребра - все на скара, правени от Майстор



Бисквитена торта за именника - определено не е от него, а е за него
 





Е като е за него - той си похапна добре от нея














Е, имаше и доста питиета - по избор




Но на тези се наблегна основно.

Тази година скромно.
Догодина - още по-добре.


Наздраве!