сряда, 2 ноември 2016 г.

Свински уши на скара (грил)


























Е за свинските уши няма да пиша много - едно простичко, отричано от доста хора ястие, което в действителност когато е приготвено добре е много вкусно.
Твърдят, че в Стара Загора едва ли не във всяка кръчма ще ти ги предложат - на мен не ми се е случвало във всяка кръчма и няма да влизам в спор със Заралии. Ако е така, евала им, знаят що е Дзверски вкусно ...
Единствената особеност на свинските уши е, че в голямата си част са хрущял, който ако не е сварен както трябва, е труден за дъвчене и от там идва т.нар. нехаресване ...
И така: необходими са ни свински уши, малко подправки - сол, дафинов лист, лук, чесън, черен пипер, бахар (носи и 1-2 карамфилчета) ...



Свинските уши се нарязват на ивици и се измиват много добре.

Могат да се накиснат с малко водичка и 1 ч.л. сода за час-два.

Някои правят тази процедура с цели уши, но предпочитам нарязани - намалява се времето на варенето.


 Слагат се в кукъра със сол на вкус, както подправките - дафинов лест, цяла глава лук, цяла глава чесън, зърна черен пипер и бяхар, едно - две карамфилчета;
Носят и морков и т.н.
Варят се до пълна готовност, т.е. като се боцнат с вилицата - да влиза като "в масло".
Някои твърдят, че можело и в Микровълновата, но не съм съгласен - няма как да се овкусят толкова добре.

  Като се сварят, се оставят да престоят известно време във бульона си - според мене до пълното изстиване, е най-добре.
 Така поемат всички аромати от варенето.
 Припомням, че който ги обича по-лютиви може да добави при варенето и лютивично или допълнително да ги овкуси.
 Преди печенето допълнително ги омазнявам.
 Този път съм нарязал на по-ситно и бяха на грила..



Пекат се максимум за по 4-5 минути като се обръщат ...

Дзверска вкуснотия.

Хрупаш и си пийваш хубавото питие, без да се притесняваш ...

полезен съвет - яхния кюфтета с булгур



























Определено това не е рецепта, а начин да вдъхнем нов живот на изостаналите от вчера печени кюфтета.

Случва ми се често - да прекаля с количеството и да поизостанат от вчера кюфтета, които не ги харесвам нито студени, нито претоплени.
 Споко!
 Има няколко решения, но едно от тях е страхотно:
 - необходими са 1-2 с.л. мазнина, 1 - 2 главички ситно нарязан лук и 2-3 скилидки накълцан чесън, 2-3 чаши бульон и 2/3 ч.ч. булгур, може и един настърган морков (или нарязан на ситни кубчета) и един обелен и нарязан домат.

Изпълнението е елементарно:
В тигана се загрява мазнината, запържват се последователно лука, чесъна, морковчето и домата, добавя се булгура и се налива бульона (може и просто топла вода); Да не се пропуснат и кюфтетата.
След десетина минути варене на бавен огън, яхнията кюфтета с булгур е готова. Гъстотата може да се регулира по желание - малко повече или по-малко бульон.
Засищащо и невероятно вкусно ястие, което излиза направо и без пари.

неделя, 30 октомври 2016 г.

Милинки за закуска



























За неделната закуска получих заявка за масленицата на Баба. Само че се оказа, че нямам толкова мас - всъщност си мислех, че има, а се оказа 1 голяма с.л. Та трябваше в движение да променям нещата и така се получиха тези милинки, каквито, признавам си, не бях правил доста отдавна.
Необходими са: 
за тестото: 
2 ч.ч. брашно (350 грама излезе), 1 ч.ч. марно (демек леко затоплено) прясно мляко; 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и 1 ч.л. суха мая; 1 с.л. мас
за овалване на готовите топчета тесто:
2-3 с.л. разтопена мас, но поради липса на толкова мас - 1 с.л. мас и 1 голяма ч.л. масло
за посипване:
около 200 грама сирене натрошено
за заливката:
1 яйце, 50 грама натрошено сирене, 2 с.л. царевично брашно и 2-3 с.л. прясно мляко
Това е за тавичка 26-28 см.

Изпълнението никак не е трудно:

   

 Брашното се сипва в подходяща купа, в единия му край с малко брашно се се смесват захарта и маята и се наливат 3-4 с.л. прясно мляко. 
  Разбръква се леко и се оставя за 10-а минути да се активира маята. 









След 10-а минути "закваската" е шупнала.

Слага се солта и разтопената мас, излива се наведнъж останалото мляко.

Омесва се меко тесто. Първоначално може с лъжица, а сетне на ръка. 






 Омесва се меко тесто, което се покрива с домакинско фолио и се оставя да втасва - докато стане двойно.
 В случая го сложих във фурната на 50С и за 20-а бухна направо тройно.




 





Маста и маслото се разтапят в микровълновата фурна или на слаб огън на котлона.

Оказа се, че са по-вкусни с масло, отколкото само с мас ...




 


 




Тавичка (за препоръчване с тефлоново покритие) се намаслява.
От втасалото тесто се късат топчета, потапят се в разтопената мазнина и нареждат в тавичката близко едно до друго.








Натрошеното сирене се поръсва между топчетата тесто.

Носеше още - следващия път ще увелича количеството на сиренето.













В купичка се разбиват царевичното брашно, яйцето и останалото сирене. Трябва да стане кашеобразна смес и затова при необходимост се добавя малко прясно мляко. 





 
Фурната в това време се включва на 180С - нека си  загрява.

Със супена лъжица сместта се полива отгоре - върху тестените топчета.

И заминава да се пече - за около 45-50 минути.

Пека без вентилатор - може би с него ще стане по-бързо.




След 50 минути е готова и страхотно добре опечена.

(Жалко че от снимката не личи нито цвета, нито страхотния аромат на прясно опечено).

Добре е след опичането да се извади върху решетка и да се завие с кърпа за 10-а минути.



 
  

Нямаше кой да чака тавата с милинките да се охлажда.

Веднага бе поднесена на масата, нападната и начупена.

Страхотна закуска - върви с айрян.

  

 





Веднага поднесени в допълнение с още бучки сирене.



 








 
Страхотни милинки - пухкави, ароматни и Дзверски вкусни .... 

Това си е изцяло моя вариант - из нета има много други, но гарантирам, че тока стават неустоими ...

И най-важното - правят се лесно.