понеделник, 7 ноември 2016 г.

Крехък телешки дроб на грил тиган (скара)




























 Оказва се май че съм прескочил телешкия дроб - писал съм за свинския дроб и как го правя, а виж телешкия нещо не съм го удостоил с внимание. И то напълно несправедливо, защото го предпочитам пред свинския и го правя дори по-често.
 Необходими са телешки черен дроб-по 100-150 грама на човек (направо си е достатъчно), малко черен пипер, по 2-3 с.л соев сос и олио, както и 1-2 с.л. оцет или лимонов сок. И малко търпение.




Парчето дроб (в случая почти 500 гр.) се нарязва на тънки филии по 1 см дебелина, измива се и се слага в купа със студена вода, в която е добавен оцета.
Изкисва се около час и след това водата се сменя един два пъти.








След изкисването, когато престане да излиза кръв, парчетата се подсушават от водата с домакинска хартия. Заливат се със соевия сос, ръсват се с черния пипер и оставят така да престоят известно време - поне половин час. След това се заливат и с олиото и за готови за печене на грила или скарата.





Грил тигана се загрява добре и след слагането на парчетата дроб се намаля силата на котлона с 1/3.
Пекат се от двете страни като се слагат при обръщането "на кръст", за да се хванат хубави чертички... 
Общо са им необходими не повече от 8-10 минути за печенето.





Ето го резнат - невероятно крехък и вкусен.

При цена 4,00 лв /кг какво да обяснявам - хем евтино, хем Дзверски вкусно.







П.П. Чувал съм, че за окрехкотяване на дроба може да се намаже със сода или пък водата да се сложи 1 - 1,5 ч.л. сода и да се изкисва в нея. Варианта с мазането не съм го пробвал, а вторият - да. Е, не забелязах съществена разлика с моя си вариант. В крайна сметка всеки си решава как да го направи.
 

петък, 4 ноември 2016 г.

Хелоуинска салата - тиква и морков


























Рядко пиша за салати - в блога ми почти няма такива и за отредя място на някоя салата наистина трябва да е нещо уникално.
Тази е точно такава - ако някой преди дни ми беше казал, че ще правя салата с прясна тиква, щях да му се изсмея ...
Случайно гледах едно предаване за здравословното хранене по руската ТВ и сравняваха тиквата с моркова - оказва се, че оранжевата тиква почти по нищо не отстъпва на моркова по каротин, витамин А и т.н., но има много по-малко захари и калории - там направо убива морковите. Препоръчваха да се хапва нарязани на тънки резенчета и топвана единствено в лимонов сок. Е, този начин не е за някои стари хора по бясни зъбни проблеми.

За салата са необходими примерно 300 грама тиква, обелена и нарязана на резени (за по-лесно настъргване), поне 3 моркова (обелени), 1 или 2 кисели ябълки- обелени и почистени; Един лимон - кората настъргана, сокът поизцеден и само месестата част нарязана на ситно, както и 1-2 с.л. зехтин, както и черен пипер на вкус.

Изпълнението е елементарно: почистените тиква, моркови и ябълки се настъргват на най-ситното ренде. Добавя се настърганата кора на лимона, а месестата му част се нарязва на ситни парченца, леко се изстискват и всичко се омесва много добре. Заминава в хладилника за 2-3 часа. Преди сервиране се овкусява с черния пипер и зехтина и се поднася.


Носи и други подправки - на собствен вкус.

Само не искам да обяснявам колко е здравословна и как издържа на пиене.

Просто доста ракийка трябва да бъде изстудена и да си върви с нея.

Наздраве!



Саздърма от телешка глава


 саздърмата в черво - страхотна





За домашната саздърма съм писал вече, но точно такава не бях правил и затова ще споделя тази уникално вкусна саздърма от телешка глава. Наистина е уникална и ми хареса много повече от другите ...
Съвсем наскоро открих, че в кварталната месарница доставят обезкостено месо от телешка глава, т.е. точно това, което ни необходимо, без да се борим с една телешка глава. И при това на скромната цена от 6,00 лв/кг. След като месото е купено, да пристъпим към направията ...
(С уговорката съм, че ползвам за варенето мултенджерата (кукъра демек), но става по-бързо в тенджера под налягане.)


Месото от главата се нарязва на сравнително малки късове, измива се и се накисва в студена вода за час-два. Водата се сменя един два пъти.
Целта е всичката кръв да се отмие и да остане чисто месо.
Може и без това, но сетне ще има доста мътнотии в бульона, които трудно ще се почистят... дори цеденето му няма да помогне.


  Месото заедно с подправките се слага в тенджерата и се вари не по-малко от два часа (при мене отне толкова време за 3 кг месо) или се вари до пълното му омекване.
Като се бодне с вилицата, да влиза като в меко масло.
  При варенето добавих и един два моркова и цяла глава чесън.




 След това съдината се оставя на хладно.
 Целта е лойта на месото да изплува отгоре и с решетъчна лъжица да се извади по-лесно, защото само тя ще ни трябва.
 После леко се затопля и с решетъчна лъжица се отделя само месото (моркова се изхвърля, както и се махат дафиновите листа). Зрънцата черен пипер и бахар се отделят -и те ще трябват.





Месото заедно с отделената лой се прехвърлят в голям тиган с незалепващо покритие и се пристъпва към пърженето на месото с често разбъркване. 







За около час месото е готово - трябва да остане само на мазнина. 
 То само просто си личи кога е готово.
 (Само в процеса на пърженето трябва да се издържи на неустоимия аромат, който се разнася из кухнята и да не се нападне месото, защото няма да остане за крайния продукт.)





Изчаква се малко - съвсем леко да поизстине и се пристъпва към пълнене в черво.
Това е защото реших да напълня в черво и ползвах за фуния отрязана бутилка от 0,5 лв и пълних с лъжичка. 







Тука е напълнената в червата.













Това с червата може спокойно да се прескочи.
Стандартно се пълни в отрязана бутилка (ползвах една квадратна) или в кутия от прясно мляко, от натурален сок.
Без значение е съдината - важното е да придаде хубава форма на готовото изделие.
Покрива се с домакинско фолио и заминава за една нощ (поне) в хладилника - до хубаво стягане.



След една нощ в хладилника.
Стегнала е разкошно.
Тази в червата може да издържи и повече от месец в хладилника, но няма кой да я чака толкова.
Месо има винаги, а два часа все ще се намерят, за да се направи...








Изрязва се с остро ножче и внимателно пластмасовата бутилка и се изхвърля.

Какъв разкошен калъп се е получил - заради оребрената бутилка, която ми откри по-големият ценител на красивото в къщи.






Следва опаковане в домакинско фолио и съхранение в хладилника - до "нападането" и бързото свършване....












Резната.
















Вече е сервирана и готова за хапване.


















 Просто неустоима и Дзверски вкусна.

 Съжалявам, че не опиша да опиша вкуса.

 Веднъж опитана, просто магазинската няма шанс пред нея ....








В общи линии това е технологията на направията, а количествата са по желание - все пак с под 3 кг месо не си струва играчката.
Подправките ги давам на кг месо:

сол - от 20 до 25 грама
черен пипер - зърна: 10-а
черен пипер - смлян: до 1 ч.л.
бахар - зърна: 5-6
дафинов лист - 3-4 листчета

При варенето на месото може да се добавят 1-2 моркова, 1 главичка цяла лук, 1 цяла глава чесън.
Придават по-хубав вкус на бульона, който след прецеждането може да влезе в много добра работа за сготвяне на нещо вкусно.
Чесънчето, изстискано ще влезе при пърженето на месото и ще го овкуси, без да се натрапва вкусово.

П.П. Хубавото е, че може да се регулира нивото на лойта и да се сложи малко по-малко (въпрос на предпочитание) и да остави с повечко бульон, който също се желира.
 



Така става по-лека за тези, които не обичат по-мазничката саздърма и които я предпочитат по-здравословна. 

Като на тази снимка, която специално е направена почти без мазнина.








Тука се вижда още по-добре - направо няма типичната лой за саздърма, а нищо не е загубила във вкусовите качества.

Май станаха две рецепти в една - за всеки вкус...

Наздраве!  




П.П. Много обяснявах, но се прави лесно и сравнително бързо.


П.П. няколко дни по-късно:
И саздърмата в червото бе нарязана и вече е спомен:


Е, снимката не е перфектна (от телефончето е, на лампа), но кой да чака подходящ момент за снимане.
Все пак се прави за хапване, а не заради снимките ....

Още веднъж - Наздраве!



8.12.2016 год.

Толкова ни хареса, че правих за пореден път. Този път отчет само в снимки:




Част напълних в обикновено черво.


Друга част - напълних в 3 л. бутилка от минерална вода.

 



Тази 3 л. бутилка се оказа най-подходяща за придаване на "автентичната форма" на саздърмата




 Резната, направо фантастична ...
















Вакумирана и готова да си "чака реда" за употреба по предназначение  ...