Оказа се, че мЕсоядно като мене, което предпочита да си направи сам всякакъв колбас, направо си е забравило да пусне и два реда за една най-обикновена домашна луканка. Дори си нямам обяснение за този пропуск ...
И сега няма да попълня този пропуск, защото предмет на публикацията ми няма да е съвсем за луканката, а нещо съвсем различно - различен начин на направия.
Затова за луканките ще пиша друг път, а този път ще карам по ей така - направо, защото приемам, че всеки си има собствена рецепта.
В случая става дума за експеримент, който отчитам за напълно успешен, и затова го споделям.
Накратко: ползвах 2 кг месо като се ръководех от принципа 60 % телешко (говеждо), 20 % свинско нетлъсто месо и 20 % свински гърди.
Тъй като ставаше дума за експеримент, ползвах една готова подправка, която се продава в пакетчета и беше означена за 2 кг.
А иначе подправките за кг са:
сол 23 гр.
черен пипер и кимион по 3 грама
захар - 5 грама
червен пипер - 4 грама и бърбън около 30 гр. - и двете не са задължителни, но ги слагам (дори пипера е лютив).
За овалването: червен пипер, малко черен пипер, чили пипер, риган ...
Сега за изпълнението:
Месото се охлажда добре, нарязва на парчета и се смила.
Оставя се в хладилника за една нощ.
След това се слагат подправките, добре се омесва и нека отново да престои в хладилника - поне 12 часа.
В голяма чиния се смесват подправките за овалването.
Готовата кайма се разделя на четири части и оформя като правоъгълни парчета, които се овалват в сместта за овалване.
Поставят се върху решетка, застлана с домакинска хартия хартия.
Решетката се изнася на терасата - на проветриво място.
За решетка ползвах капак против пръскане - за тиган.
Първите дни се сменя всеки ден хартията, която попива част от влагата на каймата.
И внимателно всяко парче с ръка се притиска, за да се оформи като парче луканка.
Сушенето продължава около 2 седмици.
Но нали е експеримент:
След 5 дни едното парче замина във фурната - на 70С на вентилатор за около 2 часа.
Ето го готово- изсушено.
Затова за луканките ще пиша друг път, а този път ще карам по ей така - направо, защото приемам, че всеки си има собствена рецепта.
В случая става дума за експеримент, който отчитам за напълно успешен, и затова го споделям.
Накратко: ползвах 2 кг месо като се ръководех от принципа 60 % телешко (говеждо), 20 % свинско нетлъсто месо и 20 % свински гърди.
Тъй като ставаше дума за експеримент, ползвах една готова подправка, която се продава в пакетчета и беше означена за 2 кг.
А иначе подправките за кг са:
сол 23 гр.
черен пипер и кимион по 3 грама
захар - 5 грама
червен пипер - 4 грама и бърбън около 30 гр. - и двете не са задължителни, но ги слагам (дори пипера е лютив).
За овалването: червен пипер, малко черен пипер, чили пипер, риган ...
Сега за изпълнението:
Месото се охлажда добре, нарязва на парчета и се смила.
Оставя се в хладилника за една нощ.
След това се слагат подправките, добре се омесва и нека отново да престои в хладилника - поне 12 часа.
В голяма чиния се смесват подправките за овалването.
Готовата кайма се разделя на четири части и оформя като правоъгълни парчета, които се овалват в сместта за овалване.
Поставят се върху решетка, застлана с домакинска хартия хартия.
Решетката се изнася на терасата - на проветриво място.
За решетка ползвах капак против пръскане - за тиган.
Първите дни се сменя всеки ден хартията, която попива част от влагата на каймата.
И внимателно всяко парче с ръка се притиска, за да се оформи като парче луканка.
Сушенето продължава около 2 седмици.
Но нали е експеримент:
След 5 дни едното парче замина във фурната - на 70С на вентилатор за около 2 часа.
Ето го готово- изсушено.
Просто след двата часа "печене", изключих фурната и го оставих там до пълно изстиване.
Стана превъзходно (но за съжаление снимката на нарязаното нейде се загуби - както и мръФката остана в историята).
След още два дни, второто парче, което вече се беше доста втвърдило, бе подложено на термична обработка - за по около 3-4 минути на грил тигана.
Странното е, че при печенето леко "бухна" ...
Нарязох го още топло, а трябваше да поизчакам добре да изстине.
Вкусът не подлежи на описание.
Следващите дни нещо се подмаих и за останалите две парчета направо си забравих.
На снимката се на 18-я ден от изнасянето на терасата. Едното парче не се беше променило, а другото беше хванало яко бяла плесен.
Просто плесента се отмива с малко ракия или оцет.
Ето ги почистени и готови за проба.
Понеже бях сложил повечко чили, се наложи и по- старателно чистене.
Резната.
Превъзходна.
Единствената разлика с обикновената луканка е, че няма черво за белене и че трябва малко по-старателно да се почисти от подправките (въпрос на желание) и че има съвсем лека коричка отвън.
П.П. Супер лесна за изпълнение. Прави се буквално за час-два като сумарно време ... А ако човек разполага с хубава готова неовкусена кайма, му отнема буквално 20-а минути. Необходимо е само търпение в чакането докато стане ...
П.П. Може и да се направи в по-голямо количество. Може и да се направят по-големи и по-дълги, но в този случай съхнат по-бавно. Съхраняват се увити в стреч фолио в хладилника или фризера...