неделя, 13 ноември 2016 г.

Домашна луканка - суперлесна,без черва, без марли




























Оказа се, че мЕсоядно като мене, което предпочита да си направи сам всякакъв колбас, направо си е забравило да пусне и два реда за една най-обикновена домашна луканка. Дори си нямам обяснение за този пропуск ...
 И сега няма да попълня този пропуск, защото предмет на публикацията ми няма да е съвсем за луканката, а нещо съвсем различно - различен начин на направия.
Затова за луканките ще пиша друг път, а този път ще карам по ей така - направо, защото приемам, че всеки си има собствена рецепта.
В случая става дума за експеримент, който отчитам за напълно успешен, и затова го споделям.
Накратко:  ползвах 2 кг месо като се ръководех от принципа 60 % телешко (говеждо), 20 % свинско нетлъсто месо и 20 % свински гърди.
Тъй като ставаше дума за експеримент, ползвах една готова подправка, която се продава в пакетчета и беше означена за 2 кг.
 А иначе подправките за кг са:
сол 23 гр. 
черен пипер и кимион по 3 грама
захар - 5 грама
червен пипер - 4 грама и бърбън около 30 гр. - и двете не са задължителни, но ги слагам (дори пипера е лютив).

За овалването: червен пипер, малко черен пипер, чили пипер, риган ...

Сега за изпълнението:



 Месото се охлажда добре, нарязва на парчета и се смила.
 Оставя се в хладилника за една нощ.
 След това се слагат подправките, добре се омесва и нека отново да престои в хладилника - поне 12 часа.









 В голяма чиния се смесват подправките за овалването.












 Готовата кайма се разделя на четири части и оформя като правоъгълни парчета, които се овалват в сместта за овалване.

 Поставят се върху решетка, застлана с домакинска хартия хартия.

 Решетката се изнася на терасата - на проветриво място.


  За решетка ползвах капак против пръскане - за тиган.

 Първите дни се сменя всеки ден хартията, която попива част от влагата на каймата.
 И внимателно всяко парче с ръка се притиска, за да се оформи като парче луканка.
  Сушенето продължава около 2 седмици.






 Но нали е експеримент:
 След 5 дни едното парче замина във фурната - на 70С на вентилатор за около 2 часа.

 


 
 


 Ето го готово- изсушено.

Просто след двата часа "печене", изключих фурната и го оставих там до пълно изстиване.

Стана превъзходно (но за съжаление снимката на нарязаното нейде се загуби - както и мръФката остана в историята).






 След още два дни, второто парче, което вече се беше доста втвърдило, бе подложено на термична обработка - за по около 3-4 минути на грил тигана.

 Странното е, че при печенето леко "бухна" ...











Нарязох го още топло, а трябваше да поизчакам добре да изстине.

Вкусът не подлежи на описание.

 Следващите дни нещо се подмаих и за останалите две парчета направо си забравих.
 На снимката се на 18-я ден от изнасянето на терасата. Едното парче не се беше променило, а другото беше хванало яко бяла плесен.
 Просто плесента се отмива с малко ракия или оцет.







Ето ги почистени и готови за проба.

Понеже бях сложил повечко чили, се наложи и по- старателно чистене.








 Резната.

Превъзходна. 

Единствената разлика с обикновената луканка е, че няма черво за белене и че трябва малко по-старателно да се почисти от подправките (въпрос на желание) и че има съвсем лека коричка отвън. 





П.П. Супер лесна за изпълнение. Прави се буквално за час-два като сумарно време ... А ако човек разполага с хубава готова неовкусена кайма, му отнема буквално 20-а минути. Необходимо е само търпение в чакането докато стане ... 

П.П. Може и да се направи в по-голямо количество. Може и да се направят по-големи и по-дълги, но в този случай съхнат по-бавно. Съхраняват се увити в стреч фолио в хладилника или фризера...

събота, 12 ноември 2016 г.

Табуле - арабска салата с булгур




























Често правя тази салата по мой си начин, но този път се доверих на рецептата на опаковката на булгура:


Необходими продукти
2/3 ч. ч. булгур, 3 големи връзки магданоз, 3-4 листа мента, 2 бр. малки домати, 1 връзка зелен лук (или една глава кромид), 1 бр. лимон, зехтин, сол.
Опция: 2-3 скилидки чесън, пресовани и 1/2 ч.л. млян черен пипер
Приготвяне: Булгурът се слага в купа и залива с вряла вода. След половин час водата се излива и отново вряла вода. Нека се кисне така поне 1-2 часа. Булгурът се прецежда през цедка и се оставя хубаво да се отече водата от него. 

 Магданозът, ментата и лука се нарязват на ситно. Вместо прясна мента може да се ползва сушена - около 1 ч.л. 
Доматите се режат, вадят се семенцата и сока и нарязват на ситно.
Всичко се смесва добре и заминава в пладилника за час - два.
Час преди сервирането се овкусява със солта, черния пипер, настърганата кора на лимона. След това лимонът се обелва и нарязва на ситно и добавя в салатата. Полива се със зехтина, разбърква се и пак след кратък престой в хладилника, салатата е готова за сервиране.

П.П. Ако се добави ситно нарязана печена червена чушка, направо ще си стане един вид арменска салата.

Паниран телешки мозък


























Нещо невероятно - паниран телешки мозък. 
Дзверска вкуснотия.
Субпродуктите у нас в последно време са адски пренебрегвани, а те са наистина Дзверски вкусни. Явно си забравяме старата българска традиция, че нищо от "животинчето" не се изхвърля и всичко става за хапване и се подвеждаме по разни евроидеи, че били много вредни. 
Затова няма да обяснявам колко полезни вещества се съдържат в тях, а ще разкажа как правя любимия си телешки мозък ...
Необходими са ни един телешки мозък - около 500-600 грама (толкова е), за панировката: 1 ч.л. куркума, 3-4 с.л. брашно, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. сода, 2 яйца, 1/2 ч.л. черен пипер и 1/2 ч.л. лютив червен пипер - чили (може и без него), 2-3 капки лимонов сос и много мазнина за пържене.

Изпълнението е лесничко.


 Най-важното е мозъкът да се почисти от останалата в него кръв:
 Измива се добре.Накисва се за час в студена (почти ледена) вода. 
 После се нарязва на естествените си три части и отново се накисва в студена вода вече с добавката на 1 с.л. оцет или лимонов сок - пак за около час.




След това се нарязва на филийки и отново се изкисва в студена вода, пак до час, но във водата се слага и поне 1 ч.л. сол.
Готови са като побелеят добре и се подсушават с домакинска хартия до хубаво изсъхване.
 



 
В купа се разбиват всички продукти за панировката като при необходимост се разрежда с малко водичка. Не препоръчвам бульон или бира, защото ще отнемат от натуралния вкус на мозъчето.
Гъстота се регулира по желание - по гъсто - с по-дебела панировка, по редичко - по-малко панировка (предпочитам точно такава).


Нарязаните парчета се прехвърлят в купата с панировката, омесват се добре и нека така да постоят известно време - поне 30-а минути. Така мозъка ще се овкуси допълнително.
Куркумата в панировката да не смущава никого - не променя вкуса, а само цвета към красиво жълто при пърженето.





Парчетата се пържат в силно загрята мазнина, която да е поне два пръста в касеролата - както се казва "да плуват" спокойно в съдинката.

Пърженето - до хубаво зачервяване.








Изпържените парчета се вадят върху домакинска хартия, за да поеме излишната мазнина.





 






 ето едно парченце в разрез - страхотно крехък и вкусен, обвит в хрупкава панировка....














 Как ще се сервира е въпрос на желание, по-важното е хубавото питие да е повечко.

 Дзверско мезе към питието!

 Наздраве! 




П.П. при цена 5 лв/кг, за цели почти 3,00 лв имаме страхотно мезе, с което и гостите могат да бъдат очаровани.