понеделник, 21 ноември 2016 г.

Пуешки бутчета с картофи




























Това е една публикация от сорта на "Бързите рецепти", а не нещо особенно - просто един начин да се сготви нещо вкусно за много кратко време.
Всеки от нас бърза, не му стига времето, а все нещо трябва да се направи набързо, но пък е задължително да е вкусно.
Няма да обяснявам как се правят пуешки бутчета с картофи на фурна - изисква доста време: подготовка, овкусяване, запичане под фолио и сетне още - каквото и да си говорим поне 2-3 часа врътня.
В този вариант, ястието става страхотно бързо, особено за притежателите на мултитенджера (демек кукър). Но дори и да я нямате, пак се приготвя бързо.

За 4-ма човека са необходими максимум две пуешки бутчета (като се има предвид, че всяко гони почти 0,5 кг може и да дойдат в повече, но нека има); около 1 кг обелени картофи; 1 цяла глава лук; може и цяла глава чесън; 1-2 моркова; дафинов лист, сол, черен пипер, 1-2 ч.л. червен пипер,риган и/или копър. Малко мазнина - 2-3 с.л., но може и повече (може и без нея, ако се готви диетично).
Изпълнението е елементарно (затова няма и приложен снимков материал):
Бутчетата се измиват и почистват (ако имат нужда) и се слагат в купата на кукъра заедно с поне 1-1,5 л вода; Добавят се целите глави лук и чесън (добре измити), моркова (желателно е измит и обелен); 1 ч.л. сол, няколко зрънца ч.п. и дафиновия лист. Вари се на режим "яхния" (готвене) за 30 мин. (този етап с кукъра може да се направи и сутринта преди излизане за работа- умната машинка ще се самоизключи, и при прибирането ястието ще е почти готово).
В това време се измиват и обелват картофите и нарязват на едри късове (въпрос на желание). Остава доста време, в което може да се направи салатата или да се подреди масата или да се свърши някаква друга работа. Като свърши цикъла на варенето, се добавят картофите и нека си изкара още един цикъл - но и 20-а минути са достатъчни картофите да уврат.
В това време фурната се загрява на 180С.
Метална тавичка (или с незалепващо покритие) се намазнява малко и в нея с решетъчна лъжица се прехвърлят от кукъра бутчетата и картофите, както и моркова. Слага се един черпак от бульона и във фурната. Отгоре се поръсват се червения пипер, ригана или копъра.
Пече се максимум 15-а минути на вентилатор - до хубаво зачервяване.
Цялата процедура по приготвянето отнема максимум 15-а минути, а през останалото време може да се свърши сума ти работа из къщи.




Ефектът е вкусно ястие на фурна - доста здравословно и при това наличие на поне литър, литър и нещо невероятно вкусен бульон, който на другия ден може да послужи за една хубава супа или друго ястие.

Бързо, лесно и вкусно!


неделя, 20 ноември 2016 г.

Домашен течен шоколад - уникално здравословен




























Просто уникален домашен течен шоколад без масло, без сухо мляко, без захар. 
Напълно здравословен и Дзверски вкусен.
Такова месоядно като мене дет` не накусва нещо сладко, направо изпадна в луд възторг от вкуса.
Признавам си, идеята не е моя, но развитието й и изпълнението са си мои. Мярнах в едно руско предаване за интересен и здравословен начин на поднасяне на авокадо - разбъркано с какао и ето го резултата.
Необходими продукти:
едно авокадо, обелено и нарязано на кубчета
2 с.л. мед (може и повече - въпрос на сладост)
2 с.л. какао (неподсладено, натурално)
1 ванилия (въпрос на вкус)
2 с.л. стафиди + 1 ч.л.топла вода (или коняк, бърбън)
(пропорциите са ориентировъчни - всеки може да си ги нагласи спрямо вкуса)
Изпълнението е просто елементарно:
За предпочитане е да се ползва малък буркан от лютеница - около 400 мл.


В бурканчето се слагат стафидите, меда и течността (вода или алкохол).

Добавят нарязаните късчета авокадо, ванилията и какаото.

Разбива се с пасатора до хомогенна маса и заминава в хладилника.

Невероятна вкуснотия и адски здравословна.


какаото се слага под авокадото, а не както на снимката.

Иначе пасатора го "издухва" ...













това е какаото, което ползвах ...













Е и някой трябва добре да го разбърка.

Просто е невероятно- беше одобрено на Ура - особено от тези, които не искат сухо мляко, захар и разни вредни добавки, за да се намажат палачинките с нещо Дзверски вкусно.

Просто трябва да се направи и оцени.

П.П.Нямах търпение за по-добри снимки ...и за някаква особена презентация. Вкусът е просто уникален ...




П.П. След 12 часа в хладилника.




На препечената филийка - просто уникален.

Вуйнини питки или содени питки за закуска

 Една изключително лесна рецепта за бързи и невероятни вкусни питки за закуска и не само за закуска. Знам я от Вуйна, която ги прави много отдавна и стават много по-сполучливи от моя вариант.
Затова ще споделя нейния начин изцяло, който пробвах:
Необходими са:
1 кофичка кисело мляко
3 яйца (на едното жълтъкът се отделя за намазване)
1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сода
1-2 с.л. олио
около 200 грама натрошено сирене (от него се отделя съвсем малка част - около 1/5-та)
твърдо масло (демек от хладилника) - около 30-а грама
приблизително 2 кофички от кисело мляко с брашно (може и малко повече в зависимост от самото брашно)

Изпълнението е страшно лесно:
В голяма купа се сипва киселото мляко, добавя се содата и се разбърква. Сетне захарта и солта (тя зависи от солеността на сиренето), олиото, както и яйцата (без единият отделен жълтък) и почти всичкото натрошено сирене. Брашното се сипва на части и се разбърква леко с лъжица докато се сгъсти. Сетне вече с няколко движения с ръка се доомесва. Трябва да се получи средно твърдо тесто.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да си почине няколко минути. В това време фурната се включва да загрява на 180С.



Тавичка се застила с хартия за печене. 
От тестото с леко намаслени ръце  се откъсват топчета с големина на малко яйце и във всяко в средата се слага по едно малко парченце масло и малко от сиренето.
Нареждат се на разстояние едно от друго, намазват се с разбития жълтък с малко вода.
Пекат се 25-30 минути във фурната - до зачервяване.



След изваждането се покриват с кърпа за няколко минути.
Страхотни за закуска - и топли, а студени са още по-вкусни. 

Важното е, че се правят страшно бързо. Стават максимум за 40 минути  заедно с времето за печене.





Тези са със сусамова поръска и са още по-вкусни....