петък, 25 ноември 2016 г.

ДОМАШНА СЪЗДАРМА от телешки джолан и шилешко



За да не се повтарям, тъй като технологията е същата като при саздърмата от телешка глава, просто продължавам с поредната саздърма от телешки джолан и шилешко.
Необходими са един телешки джолан - излиза около 2,8 - 3 кг и шилешко - по-тлъстичко откъм гърба (ребрата) - около 1 кг или малко повече. Имах и едно пуешко бутче, което също влезе в употреба ...
Подправките са същите, както при другата по -горе, но този път добавих и 2 ч.л. лютиво чили.






Тъй като телешкият джолан е много голям, желателно е в месарницата да го нарежат на по-малки части - на мен ми резнаха на три ...













Следва процедурата по варенето - то си се вижда - докато месото окапе от костите.....
Вари се по познатия начин - с лук, чесън, дафинов лист, морков, корени от магданоз - ще остане един разкошен бульон сетне ...






 Следва обезкостяването и почистване, прецеждане ...


 Сетне пърженето, докато остане на мазнина....
 Бърка се непрекъснато, тъй като количеството е доста и рискът да загори е доста голям ...












Пълни се в отрязани бутилки от каквото има, оставя се да стегне и сетне пренощува в хладилника ...











 Бутилките се изрязват и изхвърлят ...

 От това количество, впрочем, излезнаха 3 кг създарма ...













Готовият продукт се нарязва на парчета - колкото за едно -две хапвания ....














 Направо е разкошна и леко, ама почти неуловимо пикантна ...














При това количество, естествено вакумиране и в хладилника.

По(ти спокойно ще стигне до Нова година ..., ако не свърши още този месец ....

Не мога да опиша вкуса...

Наздраве! 


 

четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Бульон по всяко време - полезен съвет



























Направо изпадам в тих потрес когато видя в магазина млади хора да купуват от готовите бульони и супи. Знам им оправданието - става бързо и вкусно, при това винаги с еднакъв вкус.
Като са решили за себе си да се тровят, нека си се тровят, но защо трябва да тровят децата си, да им предизвикват алергии и болести?!
По-вредни от тях с безкрайната си соленост, мононатриев глутамат и консерванти, просто не знам....
А реално да се направи бульон е нещо изключително лесно: просто като се вари месо за някакви нужди, то се пуща в студена вода, слагат се един два моркова, глава лук, чесън (дори дръжките на магданоза - защо да се изхвърлят) и т.н. Сетне част от този бульон се слага в шишета от по 0,5 л или в двойни дебели найлонови пликове и се замразява във фризера.


Ако не ни се харесва мазнината в такъв бульон, просто се оставя да изстине хубаво и се отделя.
Толкова.

Просто и лесно. И винаги под ръка.

Нарочно не обяснявам за по-сложните начини на правене на бульон...

Пържола от заешко бутче на скара



























Заешкото бутче на скара се оказа някаква Дзверска вкуснотия, която надмина очакванията ми, а хапващите просто търсеха още, ама ...
Да се купят само заешки бутчета вече не е проблем.

Необходими са заешки бутчета по едно на човек, но може да се предвидят и едно-две за "спешен резерв", както и подправки - сол, черен и червен пипер (за любителите на лютичкото и малко лютив), смлян кориандър, кимион - количествата зависят от броя на бутчетата. Не бива да се забравят и 1-2 с.л. алкохол (уиски, водка, но не и ракия с аромат), както и 2-3 с.л. олио или зехтин.

В изпълнението няма нищо особено:





Бутчетата се поставят с външната страна към дъската и с много остър нож - само с върха, се разцепват покрай костта по дължина като се оформя една хубава голяма пържола.







Подправките хубаво се втриват с ръка в така оформените пържоли.

Заливат се с алкохола и мазнината и нека да си престоят така поне 2 часа в хладилника.




 Може и повече, но магазинските бутчета са крехки и 2 часа им стигат. 













Пекат се от двете страни на силно загрята скара като от време на време се напръскват с по малко мазнина.
В интерес на истината им стигат по 4-5 минути.








Опечените бутчета се прехвърлят в йенска тенджера с капак. Хем ще се задушат, щем ще си починат.

В този момент може да се направи една малка "магия" - докато са тенджерата да се "залеят" със ситно нарязан лук и идея чесън, леко осолени и смачкани с малко ябълков оцет. Въпрос на желание ...


Сервират се с гарнитура по желание.

Невероятно вкусни и на "първо четене" дори наподобяват пилешки бутчета ...

Остана само питието ...

Наздраве!