петък, 9 декември 2016 г.

Майонеза с рохко сварено яйце



























В последно време на различни места (форуми, ФБ и т.н.) често срещам един повтарящ се въпрос - а не е ли опасна майонезата от прясно яйце и дали не носи някакви опасности от зарази и др.п.?
Въпросът е доста спорен, но тази майонеза е най-подходяща точно за такива хора, които се притесняват от прясното яйце в майонезата.
По-горе съм писал за майонеза от твърдо сварено яйце, а тази е от рохко сварено яйце.
Необходими са едно рохко сварено яйце, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 ск. чесън, идея бял млян пипер, 1 с.л. лимонов сок и поне от 200 до 250 мл олио (или смес от зехтин и олио - зависи от предпочитанието).




Сварява се рохко яйце - максимум 3-4 мин., леко се зачупва и с лъжичка се изгребва съдържанието от черупката и се слага в купата на пасатора.
От снимката се вижда - белтъкът леко е стегнал, а жълтъкът си е направо течен.






 В купата на пасатора се добавят солта, пипера, горчицата, олиото и лимоновия сок. 
 Пасаторът се опира до дъното на купата и се пасира - за около 30-а секунди, майонезата е готова.

За по-гъста може да се добави малко повече мазнина. 
Ако е станала съвсем гъста, може да се разреди с малко топла вода - 1 с.л. и да се разбърка.



П.П. За пикантен вкус може да се добави 1 ч.л. джинджифилова паста или хрянова такава.
Невероятно вкусна става тази майонеза.  

Повече за майонезите съм писал тука.  
 

четвъртък, 1 декември 2016 г.

Домашен хайвер от попчета



























 За домашния тарама хайвер съм писал доста в блога си, но този път е направен по коренно различен начин и затова го споделям.
 В края на септември последно ходихме ей така за един уикенд до морето и на връщане яко се "запасих" с кефал, паламуд, попчета, миди и куп други неща, които си отлежават във фризера и чакат по-добри времена.
 Миналия ден дойде ред на едни попчета, които реших да изпържа. При почистването им бях направо шашардисан - почти всяко имаше хайверче в него и то бе отделено старателно. От шест попчета "добих" цели 4 с.л. хайвер, който след леко изкисване и почистване бе прехвърлен в бурканче и "засипан" със сол - почти 2 с.л. Така си престоя два дни в хладилника и му дойде реда да бъде направен.
 За това количество - почти 300 гр. невероятен хайвер са необходими 1 с.л. хайвер от попчета, 1 ск. чесън (разбира се обелена), почти 1 ч.ч. олио и зехтен (смесени поравно), щипка бял пипер, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. лимонов сок и 2-3 с.л. топла (почти вряла вода).
 Изпълнението е простичко:
Хайверът се поставя в голяма чаша със студена вода, която се сменя един два пъти - за да се обезсоли.
Прецежда се и се слага в купата на пасатора. Слагат се чесънчето, черния пипер, горчицата и 3-4 с.л. от мазнината. Започва да се разбива като пасаторът се държи на дъното и леко полека се долива останалата мазнина. Получава се много гъста консистенция, която се разрежда с лимоновия сок и с вряла вода - 2-3 с.л. - в зависимост от желаната гъстота. Трябва да се има предвид, че като престои в хладилника, се сгъстява още.

Желателно е готовият хайвер да престои в хладилника няколко часа и да се опита на вкус - може и да има нужда от малко солчица.

Поднесен с препечени филийки и малко масълце е страхотно мезе към добре изстуденото питие.

Получи се по-скоро крем-хайвер, а не обикновената тарама.

Дзверски вкусен!

петък, 25 ноември 2016 г.

ДОМАШНА СЪЗДАРМА от телешки джолан и шилешко



За да не се повтарям, тъй като технологията е същата като при саздърмата от телешка глава, просто продължавам с поредната саздърма от телешки джолан и шилешко.
Необходими са един телешки джолан - излиза около 2,8 - 3 кг и шилешко - по-тлъстичко откъм гърба (ребрата) - около 1 кг или малко повече. Имах и едно пуешко бутче, което също влезе в употреба ...
Подправките са същите, както при другата по -горе, но този път добавих и 2 ч.л. лютиво чили.






Тъй като телешкият джолан е много голям, желателно е в месарницата да го нарежат на по-малки части - на мен ми резнаха на три ...













Следва процедурата по варенето - то си се вижда - докато месото окапе от костите.....
Вари се по познатия начин - с лук, чесън, дафинов лист, морков, корени от магданоз - ще остане един разкошен бульон сетне ...






 Следва обезкостяването и почистване, прецеждане ...


 Сетне пърженето, докато остане на мазнина....
 Бърка се непрекъснато, тъй като количеството е доста и рискът да загори е доста голям ...












Пълни се в отрязани бутилки от каквото има, оставя се да стегне и сетне пренощува в хладилника ...











 Бутилките се изрязват и изхвърлят ...

 От това количество, впрочем, излезнаха 3 кг създарма ...













Готовият продукт се нарязва на парчета - колкото за едно -две хапвания ....














 Направо е разкошна и леко, ама почти неуловимо пикантна ...














При това количество, естествено вакумиране и в хладилника.

По(ти спокойно ще стигне до Нова година ..., ако не свърши още този месец ....

Не мога да опиша вкуса...

Наздраве!