четвъртък, 29 декември 2016 г.

Агнешко с булгур


Много простичко и страхотно вкусно ястие, което се приготвя само от няколко съставки.
Необходими са: за 3-4 порции
400-500 грама агнешко месо, нарязано на кубчета примерно 2х2 см. Месото може да е от гърдите, от бутчетата - в общи линии каквото има, но колкото е по-тлъстичко, толкова по-добре.
1 главичка лук, нарязана на ситно
2-3 скилидки чесън - също на ситно
3/4, максимум 1 ч.ч. булгур
1-2 с.л. мазнина
за подправяне - сол, черен пипер - на вкус, и джоджен (най си върви с агнешкото).
Изпълнението е простичко:
В голям тиган или тенджерка се загрява мазнината и се пуща нарязаното месо. Пържи се докато промени леко цвета си, добавят се лука и чесъна и след като поомекнат се добавя малко бульон колкото да покрие месото. Намаля се силата на котлона с 1/3 и се оставя леко да си къкри. Добре е това да става под капак.
В същото време булгурът се накисва с вряла вода за 10-а минути и след като се отцеди се сипва при месото. Долива се бульон (зеленчуков или месен, или пилешки, какъвто има) или просто топла вода. Количеството трябва да е в съотношение 1:3 - булгур-долята течност.
Оставя се да къкри - за около 30-а минути месото е готово (или поне до омекването му) като в края на готвенето се подправя със солта на вкус, черния пипер и подправката.




Простичко и невероятно вкусно.












П.П. Почти по същия начин може да се приготви и пилешко (става значително по-бързо) или с телешко (изисква повечко време).

П.П. П. Най-бързо става, ако месото е предварително сварено или печено.
Запържват се лука, чесъна, веднага накиснатия булгур, бульона и месото. В този случай ястието е готово за 10-15-а минутки.

сряда, 28 декември 2016 г.

Пуска (мини) - попова манерка, от свински врат


Пуската е един от любимите ми сушени деликатеси. Писал съм доста за нея (виж линка), давал съм и изчистена рецепта.
В общи линии винаги държа "на склад" поне 4-5 пуски за пълнене. В началото на декември тръгнах на голяма обиколка по пазара, за да подновя запасите си и да направя една партида от пуски, които до март април да си се ветролеят, зреят и чакат реда.

В един два, че и три месарски магазина попаднах ей на тази гледка. Само цените варираха от 7,90 до 9,50 лв за кило - направени и готови за сушене.
Поисках етикети и какво съдържат.
Уви, това се оказа непосилна задача за продавачите - ами били от месо и гарантирали, че няма Е-та и добавки...



Уморих се от питане, намерих няколко пуски (цената им като миналата година). Турнах ги в торбичката и се юрнах да си купувам месото - свински врат, бут и плешка, малко сланина.
И до тук- тогава видях в същата месарница ей тия "красавци" - по 0,70 лв/броя.
Е как няма да ти се прииска да направиш мини пуски от свински врат.

Само ще вметна, че в момента при нас са направо хит - доста производителите ползват тези опаковки и ги пущат на пазара като мини бабек или месни бомбички. В готов за сушене вид ги продават парчето почти по 5 лв, а в изсушен по около 7-8 лв, а грамажа им в готов вид е около 220 гр.
Както и да е, това бе лирическо отклонение - предубеден съм към това, което слагат в тях - та нали все пак трябва да гарантират трайност и други изисквания на БАХ, па и да им се връзват сметките ...
Много се разприказвах с риск да стана досаден и затова набързо ще разкажа какво и как се прави, а накрая ще дам точните количества.

Свинският врат и сланината се слагат във фризера за около час - да се охладят и леко стегнат.
Свинският врат се реже на кубчета произволно 1,5Х2 или 2х2 см.
След нарязването му се вади и сланината и нарязва на ситно примерно 0,5х0,5 см.
Празът се нарязва на ситно.






В подходяща съдина се слагат месото, сланината, празът и подправките.
Добре се омесват, завиват се с домакинско фолио и заминават на студено поне за 24 часа.
Може в хладилника, може на терасата ...







След узряването на сместа, всяка мини пуска внимателно се навляжнява с четка като се пазят ръбчетата да не се намокрят (иначе се къса).
С фунийка и на ръка се пълнят с месото като добре се натъпква да не остава въздух.
 
Връзват се като се прави и клуп - да има на какво да се провисят.
С дебела игла се понадупчват тук таме - където се вижда, че е има въздух.
Оставят се така да престоят при стайна температура за поне една нощ.
Сетне си висят на саръка поне 2-3 дни и се пресоват добре за 24 часа.
Преди тази процедура всяка минипуска се претегля и слага етикетче с дата и грамаж.
Така по-лесно се контролира процеса на съхнене.











  Тука са след пресоването.














Ей така си висят на остъклената тераса при отворен прозорец - да им играе вятъро и си правят компания с едни суджучета и др.п., дет не се виждат на снимката.









Това е на 23-ти : вижда се как е губило от теглото сиу а на 23-ти беше 235 грама. 







 






От тук нататък е ясно:
белене, тънкофайско нарязване и.....












 по-добре историята да остане до тука, че ... 











Необходими продукти
свински врат и сурова сланина в съотношение - на кг врат - 200 грама сланина
подправки на кг месна маса: 22 грама смляна морска сол, 11 грама захар, 5 грама черен пипер, 4 грама кимион, 4 грама червен пипер, 1 ч.л. риган (или чубрица) и поне 150 грама праз.

П.П. Най-точното им име е "попова манерка", както и да се възприеме ...

Коледна супа с печено месо


Тази сравнително бърза и лесна супа е по-скоро публикация от рода на "как да спестим или да оползотворим ястие от вчера?".
Не веднъж се случва да остане парче печено месо от предния ден, на което се чудим как да "вдъхнем нов живот" и превърнем в нещо пак много вкусно. 
Да се приготви тази изключително вкусна супа от вчерашното печено, е точно този начин.
Необходими са за 6-8 порции - печено свинско поне 350-400 грама (ако има и сос от печенето още по-добре - в случая цяла ч.ч.); 2-3 картофа (обелени и нарязани на кубчета); 1/2 глава праз (нарязана на ситно)- но може и повече - става още по-вкусно, 3-4 скилидки чесън - нарязани на ситно; шепа фиде (ако няма - шепа макарони), 1-2 сушени чушки (по желание - едната лютива, за пикантен вкус). За подправяне сол и черен пипер на вкус, риган и мащерка - по 1/2 ч.л.
Носи и добавянето на морков или с.л. сушени зеленчуци.
Може да се направи и с друго печено месо - телешко, агнешко и т.н., но с лека промяна на подправките.

Изпълнението е лесно и сравнително бързо:
Подготовката на всички продукти (измиване,обелване,нарязване) отнема максимум 10-а минути. Печеното месо се накъсва на произволни късчета. 




Ако няма фиде, а има макарони, тогава има малка играчка - просто макароните леко се заваряват във вода - не да се сготвят, а колкото да омекнат. Оцеждат се и се нарязват на ситно под лек ъгъл, демек диагонално.
На снимката се вижда ясно.






В тенджерата се загрява малко мазнина и в нея се задушават чесъна и празът - с добавка на малко водичка. Като поомекнат се добавя накъсаното на ситно месо и соса от печеното и се долива бульон (или топла вода) - общо около 2 л. Добавят се и нарязаните на кубчета картофи и натрошените чушки като силата на котлона се намаля с 1/3 и се оставя така да покъкри 10-а минути. 



Слагат се фидето (или послусварените  нарязани макарони), подправките и максимум за още 10-а минути месната ароматна сума е готова.










При поднасянето може да се наръси със ситно нарязан магданоз или с лъжица заквасена сметана.

Хареса ми обилно полята с лимонов сок и ръснато черно пиперче.
Просто неустоимо вкусна.