събота, 7 януари 2017 г.

Лесно домашно "сирене" втора част


Хванах се с това лесно домашно "сирене" и нали съм си инат, реших да изпробвах различните варианти и как става.
Направих първата публикация, водейки се изцяло по това, което видях в телевизионното предаване и което съм чел из разни руски сайтове.
Получи се нещо много вкусно, което определено с уговорка бих нарекъл "сирене" и то по една единствена причина - не му действат млечно-киселите бактерии, не зрее във времето, а е един вкусен продукт за бърза консумация.
Нямаше да съм си аз, ако не бях решил да пробвам и с готово купешко мляко.
Много добре знам, че то е минало процес на пастьоризация и на хомогенизация. Знам, че от него не може да се прави домашно сирене. И въпреки това ....
Та минах през кварталния магазин, купих 1 л. прясно пастьоризирано мляко в пакет, 1 кутийка заквасена сметана 200 гр и 1 кофичка кисело мляко. Яйца си имам в къщи.
И така прясното мляко сложих в тенджерка да завира. В купа разбих заквасената сметана с 1/2 кофичка кисело мляко и 2 яйца. Млякото завря и добавих разбитите продукти. 

 
Всичко вря заедно 20 мин. И никакъв ефект. Просто си стои едно такова леко сгъстено, но и на крем не става.



Сложих му 1 ч.л. лютив червен пипер на люспи и 1 ч.л. суха чубрица.

Все тая.... ври си и не ще да се коагулира.







Разбих още едно яйце с 2-3 с.л. кисело мляко и го сипнах вътре.

Слава Дяволу, започна да се пресича ....





Прецедих през цедилото и оставих да си виси около 30-а минути.

Получи се нещо като сирене.

Само че по-скоро приличаше на пресована извара.




На снимката се вижда онова предишното и това направеното с пастьоризирано прясно мляко.
Беше вкусно, но не бих го нарекъл "сирене".
Разликата е очевидна- едно е като сирене на вид и вкус, а другото ...

Извод: този млечен продукт, достоен заместител на домашно сирене, може да се прави с всичко друго, но не и с пастьоризирано мляко. Получава се нещо като изварен продукт за бърза консумация, макар и вкусен.
От описаните продукти се получиха точно 400 грама изделие, което никак не е малко.
Все пак трябва да се има предвид, че това не е истинско сирене и трябва да се консумира бързо. При него няма процес на зреене, на втасване и т.н. Всички млечно-кисели бактерии, които правят сиренето сирене, са "избити".
Мога само да допълня - не пробвайте този вариант, не си струва. В другия става направо идеално, макар за бърза консумация, а разликите са трудно отличими.
П.П. Докато го приготвях, ми се обади приятел, който е огромен сиренар и признат при това. Даде съвет вместо яйца в сметаната, да се разбие 1 ч.л. лимонтузу. Ефектът бил поразителен.
Ще пробвам и пак ще пиша. 
П.П. Считам, че и несполучливите опити трябва да се споделят, за да не "хлъзгаме" по разни съвети по ТВ, макар и от признати майстори.

сряда, 4 януари 2017 г.

Лесно домашно "сирене" без мая


 Домашно сирене правя доста често и няма за какво да го показвам в блога си - обикновено се прави по рецептата на самата опаковка мая.
 Само че тази сутрин гледах в едно предаване шеф Петров да показва как се прави "тракийско сирене" или сирене по хилядолетна рецепта на старите българи - прясно мляко, сметана и яйца. Показа Човекът как го прави, показа и вече направено. 
 Отначало бях заинтригуван от анонса за домашно сирене по "стара тракийска рецепта" и виснах до го гледам.
 И докато го гледах включих, че преди много години, когато маята за сирене за сирене се намираше с връзки, бях попаднал на подобни рецепти от разни руски сайтове. Беше преди доста години - "творожный сыр" и т.н. Бях пробвал да го правя - прясно мляко, толкова извара, яйца и сметана или кефир. Не ми се получи вкусно - може би заради изварата. А другият им вариант - само със сметана и яйца, така и не го пробвах - очевидно заради другото сирене.
 Та се разрових из старите си записки и намерих подобна рецепта от руски сайт отпреди 10-а години- само прясно мляко, сметана и яйца.
 Ей, тези руснаци, правели домашно сирене по "тракийска рецепта" от години, пък ние да не знаем?!
 Та да си дойдем на думата за сиренето ....
 Необходими са
1 литър прясно мляко (може и пастьоризирано), 
300 грама сметана (незаквасена, а млечна, сладкарска - поне 30 % масленост)
2 яйца 
и 
1 с.л. сол (по рецепта е 1 ч.л.), но така става по-вкусно.
Това е и нищо повече.
В зависимост от количеството мляко са и останалите съставки- въпрос на смятане.
 Изпълнението е елементарно:
 В моя случай млякото е прясно - домашно, 1,5 л и съответно другите количества са увеличени с 1/2.

Млякото се слага в подходяща съдина и му се слага солта.

Вари се почти до кипване ...
  







.
 В това време в друга купа се разбиват яйцата и сметаната.
 Сметаната се слагала за повишаване на маслеността.
 При хубаво домашно мляко сигурно може и без нея - ще пробвам ...







Сипват се в тенджерата при млякото, което е завряло и се разбъркват постоянно.











Бърка се и за около 10-а минути се получава ей това.

Млякото се съсирва и се получават една красива ей такава маса ...







Веднага се прехвърля в цедка, застлана с цедило или сгъната на две или три марля.

След това се увисва да се отцеди за около 30-а минути.

Може леко да се притисне с тежест да се оформи.






След 30-а минути е готово и може да се осоли малко.


Стана страхотно.

Чак съм изненадан от резултата.

Дзверско домашно сирене - просто страхотно и без всякакви врътки.... 




Салатка с това сиренце.

Дзверски вкусно е ...


П.П. Както писах, ползвах 1,5 л домашно прясно мляко. Получиха се точно 500 грама краен продукт. 







П.П. Все пак трябва да се има предвид, че това не е истинско сирене в този смисъл, в който сме свикнали да възприемаме сирената. Какъвто и да е вид сиренето, общото е в начина на коагулация, която се предизвиква от кисело-млечните бактерии или т.т. закваски, ферменти и т.н.
В случая ги няма - за коагулация е използвано яйце. И температурния режим е значително по различен. Поради това в този продукт не протича допълнителна ферментация (зреене). Трайността му е малка заради яйцата и приготвен трябва да се консумира бързо - в рамките на 3-4 дни като се съхранява в хладилник.
 

събота, 31 декември 2016 г.

ЧЕСТИТА НОВАТА 2017 год.!


 Отмина 2016-та год. - беше със своите хубави моменти, беше със своите проблеми, беше с много лоши загуби, които трудно се преживяват... но и тя си се изтъркаля бързо и някак си неусетно. 
 Загубих изключително близък човек и приятел, който ме подкрепяше във всички ми начинания. Празнината няма да се запълни, но животът продължава...
 
 Идва Новата година и по традиция възприемаме, че ще ни донесе нещо ново, повече здраве и късмет. Нека да е така!
 Да изпратим Старата и посрещнем Новата година подобаващо!

 Благодаря на всички, които отделят малко от собственото си време и ми се отбиват на гости!


  

Дано и през следващата година да ни е Дзверски вкусно !





Наздраве!