сряда, 11 януари 2017 г.

Огретен "Тони" с картофи, броколи и шунка

 

Едно изключително вкусно ястие, което се приготвя лесно и бързо. Не изисква особени усилия, а резултатът е изненадващ. При това не само за любителите на броколи, но и за тези, които имат някакво предубеждение към тях.

Необходими са за 4 порции:
1 кг картофи
1 глава броколи
300 грама шунка (или друг колбас по желание, но с шунка става най-добре)
350 мл течна сметана
70 грама кашкавал (или друго твърдо сирене)
сол и черен пипер на вкус, поне 1 ч.л. риган

Изпълнението е лесно:
Картофите се измиват добре и се слагат да се варят в леко подсолена вода. Сетне се белят и нарязват на шайби.
Главата броколи се накъсва на розички, слагат се в решетката за варене на пара и направо над картофите. Стигат им 7-8 минути. Ако липсва подобно приспособление, просто за варят в леко подсолена вода за 6-7 минути и сетне се оставят в цедката добре да се отцедят, след което се нарязват на по-ситни парчета.
Шунката се нарязва на ситни кубчета и се разбърква с нарязаното броколи и леко се овкусява с черния пипер и ригана. Може да се поосоли и леко.
Следва "сглобяването" на ястието:



В подходяща съдина, леко омаслена, се нареждат плътно на дъното кръгчета картофи и върху тях се изсипва сместа от броколи и шунка.






Отгоре се нарежда още един ред картофени кръгчета.








Залива се със сметаната.

(По желание може  в сметаната да се разбият едно две яйца).







Отгоре се настъргва кашкавала и заминава във фурната да се пече на 180С.


Пече се до хубаво зачервяване.

За около 30-а минути е готово (все пак зависи от фурната).

В това време из къщата се разнася неустоим аромат.




Може да се поднесе с лъжичка две кисело мляко.

И ако някой не се издаде, че вътре има броколи, трудно се познава.

Просто невероятно ястие.

Па и си върви с бира или бяло вино...

вторник, 10 януари 2017 г.

"Бухти" от телешки мозък


 Просто уникално лесен начин да се приготви телешки или свински мозък.  
 Обикновено купувам пресен и го приготвям или паниран или в масло. Този път попаднах на един замразен телешки и разбира се, не го подминах.
 Като го размразих, направо ахнах - вместо цяло мозъче, пакетът беше пълен с парчета. Е няма страшно, и на това му има цаката - така се получиха тези изключително вкусни "бухтички" от телешки мозък.

 Необходими продукти: поне 500 грама мозък, сол и черен пипер на вкус (но 1 ч.л. сол е достатъчна и поне 1/2 ч.л. черен пипер); риган и/или ситно нарязан магданоз (един два стръка); щипка мляно индийско орехче; едно яйце (може и две по-малки); 2-3 с.л. брашно (2 с.л. обикновено и 1 с.л. царевично в случая); 1/2 ч.л. сода. Добавих и 1 ч.л. горчица.
За пърженето - бучка масло и 1 с.л. олио. И по желание 2-3 скилидки чесън.
 Изпълнението е простичко: 
Мозъкът се нарязва на произволни парченца и се изкисва в студена вода. Водата се сменя на няколко пъти, докато престане да пуща кръв.


 В купа се смесват всички продукти и добре се разбъркват.

 Оставят се да си починат малко.

 Гъстотата трябва да е достатъчна, че да може да гребва с лъжицата. Регулира се с количеството брашно.


 В тиган се загряват маслото и олиото, пущат се скилидките чесън.
 Със супена лъжица се взема от сместа и пуща в мазнината. Оформят се горе долу да имат еднаква форма, но може в произволна форма.






С лопатка се обръщат и се пържат до хубаво зачервяване от двете страни. 











Изпържените "бухтички" се вадят и слагат върху домакинска хартия - да се отцеди излишната мазнина.





Сервират се с гарнитура по желание.

 Стават много сполучливи и бих казал, че са доста по-вкусни от обикновения паниран мозък. 


 Наздраве!

понеделник, 9 януари 2017 г.

Боб с печени свинска кожа и ушички



 От печеното свинско си артисаха кожичките и ушичките - кой ще ги яде кат` има дзверски вкусно печено прасенце.
 Ама няма да се изхвърлят я ... какво по-хубаво да се сготвят с фасулец ... ама по най-мързеливия начин.
 То няма и много да се разказва:





Поизостаналите кожички и ушички се нарязват на ивички.







 В подходяща съдина се слага малко мазнина и се запържват 1 главичка лук и 3-4 скилидки чесън. Добавят се нарязаните кожички и ушички, заливат се с водичка (ако има изостанал бульон от печенето още по-добре) и се варят до пълното им омекване. По някое време в съдината се хвърлят една - две сушени чушки и 1/2 буркан нарязани консервирани домати.

 Сипва се един буркан готов сварен фасул, овкусява се с малко черен пипер и джоджен.
 Ястието е готово - бързо и лесно.




 П.П. Ако ги няма готови, не е проблем да се купят, да се подварят и леко запекат и след това да се сготвят по този начин.

Дзверски вкусно и любимо.