Едно изключително вкусно ястие, което се приготвя лесно и бързо. Не изисква особени усилия, а резултатът е изненадващ. При това не само за любителите на броколи, но и за тези, които имат някакво предубеждение към тях.
Необходими са за 4 порции:
1 кг картофи
1 глава броколи
300 грама шунка (или друг колбас по желание, но с шунка става най-добре)
350 мл течна сметана
70 грама кашкавал (или друго твърдо сирене)
сол и черен пипер на вкус, поне 1 ч.л. риган
Изпълнението е лесно:
Картофите се измиват добре и се слагат да се варят в леко подсолена вода. Сетне се белят и нарязват на шайби.
Главата броколи се накъсва на розички, слагат се в решетката за варене на пара и направо над картофите. Стигат им 7-8 минути. Ако липсва подобно приспособление, просто за варят в леко подсолена вода за 6-7 минути и сетне се оставят в цедката добре да се отцедят, след което се нарязват на по-ситни парчета.
Шунката се нарязва на ситни кубчета и се разбърква с нарязаното броколи и леко се овкусява с черния пипер и ригана. Може да се поосоли и леко.
Следва "сглобяването" на ястието:
В подходяща съдина, леко омаслена, се нареждат плътно на дъното кръгчета картофи и върху тях се изсипва сместа от броколи и шунка.
Отгоре се нарежда още един ред картофени кръгчета.
Залива се със сметаната.
(По желание може в сметаната да се разбият едно две яйца).
Отгоре се настъргва кашкавала и заминава във фурната да се пече на 180С.
Пече се до хубаво зачервяване.
За около 30-а минути е готово (все пак зависи от фурната).
В това време из къщата се разнася неустоим аромат.
Може да се поднесе с лъжичка две кисело мляко.
И ако някой не се издаде, че вътре има броколи, трудно се познава.
Просто невероятно ястие.
Па и си върви с бира или бяло вино...