четвъртък, 19 януари 2017 г.

Домашни колбаси - салам, наденица и др.



 Това ще да се получи една сборна публикация за няколко изключителни домашни деликатеса - направо два вида салами, сурова наденичка за печене, сурово сушена наденица и т.н. 
 Всичко е плод на поредните експерименти в тази насока, особено като "открих" пуешкото за една от изходните суровини. Това си има причини - пуешкото месо е полезно, не е мазно, много добре се комбинира със свинското и не на последно място - има невероятно ценово предимство.
 Затова как се обезкостява пуешкото съм писал и няма да го обяснявам.
 Без да се разпростирам много много, ще направя още една предварителна бележка за приготвянето на домашните салами:
 Много е важно при обработката на месото то да студено - температурата му да надвишава 10-12 С. При правенето на суджуци, луканки и др.п. това не е фатално, но за саламите е необходимо. Иначе се променя много консистенцията и дори влияе на вкуса.
 Та така този път се подхванах със свинско и пуешко с идеята да направя наденици за сушене (или суджук в зависимост от формата). В хода на направията ми хрумнаха разни идеи и просто експериментирах какво ще се получи, но за това малко по-долу.
 Необходимите продукти: свинско по-тлъсто - от гърдите и плешката в равно съотношение и пуешко от бута, което ще рече за кг примерно 400 грама гърди, 200 грама плешка и 400 грама пуешко.
  Подправките малко варират, но и тях ще спомена:
на кг месна маса - 20 грама сол; 10 гр. захар; черен пипер 6 грама; кимион - 3 грама; червен пипер - 5 грама, както и парче праз - около 25 см (не съм го теглил).


Месото се нарязва, смила се на едрата решетка на машинката. Оставя се да си почине малко и пак се смила, но на ситната решетка. Добавят се всички подправки и ситно нарязания праз.
Омесва се и се оставя за 24 часа на хладно.

 След 24 часа е готово за пълнене.
 Свинските черва се накисват в хладка вода за час два и се измиват.
 Как се прави пълненето с машинка и фунийка е напълно излишно да обяснявам.

 Първо се напълни една голяма тава с една огромна и дълга наденица.
 Сетне още толкова и отделни парчета с дължина около 30 см.






 Преглеждат за въздушни мехурчета и където има такива, се надупчват с игла.

 Така приготвените наденици се оставят на хладно върху домакинска хартия да си пренощуват.


1.Една част от суровата наденица се нарязва на еднакви парчета, вакумира се и заминава във фризера - готова е за печене, когато й дойде времето.
Може да се завие плътно и в торбичка да се съхранява по същия начин.
Така във фризера може да съхранява поне година, но кой ще я чака толкова?
По-същественото е, че като се прави веднъж поне няколко месеца няма да си играем с домашната наденица за печене.

Ето такава наденичка - може да се опече на скарата, на грил тигана, в тавата с добавка на нещо.

Излишно е да обяснявам колко е вкусна.

2.Идва ред на домашното "печено" саламче - тук солта е с 2 грама по-малко и не трябваше да има праз (ама като смесих каймата първо с праза никой не е крив).
Дъното на тавичката се застила с алуминиево фолио, парчетата от наденицата се слагат върху решетката и фурничката се включва на 50С. След час температурата се повишава на 60С, след 30-а минути на 70С и се включва вентилатора като след още 30 мин. се минава на 80С. След час се проверява температурата на продукта - ако е достигнал 70С вътре, значи е почти готов. От тук нататък му трябва максимум 20-а мин. Оптималната температура е 74С. Достигне ли я, веднага се вади и бързо се охлажда в ледена вода.
Веднага след това заминава саламчето в хладилника и след 24 часа е готово за хапване.

3.Ред е и на вареното домашно саламче. Разбира се, че за тази цел се ползва вързано от двата края парче.
Съставките са същите и като на печеното.
Слага се в подходяща съдина върху скара, залива се със студена вода, похлупва се с някаква чинийка и започва варенето. За тази цел най-удачни са мултукукъра на режим подгряване или слоукукъра на режим слоу. Вари се около 2 часа, може и по-малко зависи от дебелината на парчетата. Температурата също се проверява с термометъра - стигне ли 72С, значи е готов.
Веднага се охлажда по вече описания начин и минава в хладилника в режим на "изчакване".


Ето ги първите експериментални парчета домашен салам.











"Печеното" саламче е резнато и дегустирано.





Това пък е варената.
Освен разлика в цвета има и осезаема разлика във вкуса.
По моя преценка в полза на "печената", макар че изходните продукти са еднакви.





4.Това пък е четвъртият вариант - сушена наденица.
Тука разликата е, че в каймата има добавена малко ситно нарязана сланинка.
Стана превъзходна. Едни парчета си се сушаха ей така, други минаха през известно пресоване. 
Празът направо се стопи и изобщо не се усещаше.
Някои от тях направо приличаха на луканка по вид и форма.




Ей така от едно си станаха направо цели четири неща.

По същия начин може да се направи от свинско и телешко и нещо да не се променя.

Струваше си усилията.

Наздраве!

вторник, 17 януари 2017 г.

"Баница" от кисело зеле


 Тази "баница" е един просто страшно лесен начин да се сготви едно невероятно вкусно ястие.
 Технологията на приготвянето е изцяло като на редена баница и затова няма да обяснявам много.
 Необходими са за 6-8 порции:
една кисела зелка, на която се отделят листата един по един и с остро ножче се изрязва дебелата жила от всяко листо
3-4 с.л. мас (че и повече)
1 ч.ч. ориз
1-2 глави😩чки лук, обелен и нарязан на ситно
4-5, че и повече скилидки чесън - също на ситно
1-2 моркова, нарязани на кубчета
400-500 грама печено свинско (изостанало от вчера - то и ме подтикна към направията на тази "баница" - нали свинско с кисело зеле си е класика)
ако няма такова - просто толкова от ребрата, плешката, нарязано на много ситно
(нищо не пречи и да се направи с кайма)
поне 1 ч.л. червен пипер (понеже ми харесва пикантно лютив)
черен пипер - 8-10 зрънца, прясно счукан
поне 1 ч.л. джоджен и толкова риган
1 ч.л. микс от сушени зеленчуци (винаги имам такива под ръка - овкусяват всяко ястие много подходящо)
резенчета сланина

 Изпълнението е лесно и сравнително бързо:


Започва се от печеното месо, което се нарязва на ситно.

Ако се прави с прясно месо, също се нарязва на много ситно. При наличие на сатърче може и да се понакълца малко.



В тенджера или голям тиган се загрява маста и последователно се запържват лука и чесъна, морковите, ориза, червения пипер и веднага се добавят 3 ч.ч. топла вода.
Последно се слага месото и след него подправките.
Ако месото е сурово - първо се запържва добре то, а след него лук и останалите неща, както е посочено.


Тавата за баница (32 см) се намазва добре с мас.

Нарежда се един ред зелеви листа, които леко да излизат по стените на тавата. Тук таме може да се сложат и парченца листа.




Върху зелевите листа се разстила от плънката.


Отново ред зелеви листа, ред плънка, ред зелеви листа - докато свършат продуктите.

Получиха се четири реда листа и три реда плънка.



"Баницата" е готова, нарязва се на квадрати и тавата се завива с алуминиево фолио и заминава във фурната на 170С за около 1,45 - 2 часа. За толкова време зелето омеква перфектно.



Тавата се вади, поръсва се с една идея червен пипер, върху всяко парче се слага по резенче сланина и се връща във фурната.

Пече се вече на 180С с вентилатор за 10-15 минути, колкото да се зачерви отгоре и да хване лек загар.

После нека да си постои малко - леко да изстине и е готова.



Сервира се на парчета с малко кисело мляко.

За питиетата не споменавам, те са задължителни.









Лесно и изключително вкусно.

понеделник, 16 януари 2017 г.

Содена питка за Антоновден


Содената питка е всъщност възможно най-простият вид хляб. При нас е традиционна за Коледа, за Антоновден и за Атанасовден.
Антоновден се празнува за предпазване от болести. Според поверията на този ден се появявали всички болести, а на Атанасовден - тръгвали сред хората.
Съществуват много народни поверия за този ден, но само накратко ще спомена, че на този ден се мързелува, тъй като който подхване работа, ще боледува през цялата година. Не бива да се правят много неща - жените не предат и не бива да пипат вълна (в нея "спяла" чумата), не плетат, не варят боб и леща, за да не се разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка" и да не се разболяват децата; мъжете не трябва да впрягат добитъка.
Традиционно се правят постни содени питки (брашно, сода, сол и вода), които се поднасят с петмез (или с мед) като задължително се раздава на близки и познати като дори една се оставяла в тавата за през нощта - за "лелята", тъй като не смеели да произнесат думата чума.
Содената питка за празника задължително се набожда на много места с вилица - според поверието, така децата нямало да хващат шарка и другите болести.

Е, у нас се спазва традицията и се прави задължително содена питка, но не постна, а просто обикновена каквато и ще споделя.

Необходими са:
1 кофичка кисело мляко (без значение е дали е 400 мл или 500 мл) - просто мярката ми е в кофички от кисело мляко
2 кофички с обикновено бяло брашно, изравнено до ръба + по 1 с.л., което се пресява предварително
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат (дори с малко връх) + няколко капки ябълков оцет
2 с.л. олио (става още по-ароматна, ако се сложи разтопено масло)

Изпълнението е простичко:


В подходяща купа се чукват двете яйца (като половината жълтък на едното се отделя за намазване). Слага се кофичката кисело мляко, солта и захарта.
Върху млякото се слага и лъжичката сода и се загася с оцета.
 Разбърква се добре и се оставя но топло за 10-а минути - вижда се как сместа започва да шупва.
 Оцета се слага, защото не винаги млякото е достатъчно кисело и содата не може добре да се "загаси". Па и така няма мирис на сода.
На части в яйчно-млечната смес се слага пресятото брашно и се разбърква с лъжица.
Много е удобно с лъжица, отколкото с ръка или с миксера.






Получава се гъсто тесто, което "държи форма". При необходимост може да се добави още малко брашно - зависи от водността на киселото мляко и от брашното.




Последно се слага олиото (или маслото в случая). Разбърква се и с лъжицата се оформя на топка.
Оставя се за малко на топло да си почине - докато включената на 170С фурна загрее добре.


Тавичката за печене за застила с хартия за печене.
С ръце тестото се оформя на топка и се слага в нея.
Добре се намазва с 1/2 отделен жълтък смесен с малко мазнина или 1 с.л. вода.


Надупчва се добре с вилица и заминава във фурната да се пече на средна решетка.
За около 45-50 мин. (в зависимост от фурната) е добре зачервена и готова.
Може да се провери с шишче по някое време- ако излиза суха е готова.
Вади се от тавичката, слага се върху решетка. Напръсква се с водичка (или се намазва с масло)и се завива с кърпа.
Нека да си почине поне 15-а минути.

Питката е готова и надали някой може да устои на ароматите й повече ...
Просто перфектна - невероятно вкусна и ароматна.

П.П. Хубавото на тази питка е, че може да се направи от два  три вида брашно, да се добавят семена в нея, да се поръси със сусам и т.н. - въпрос на предпочитания.


Честит празник на всички именници!
И да не забравят, че денят е за празнуване, а не за работа.
Наздраве!