събота, 4 февруари 2017 г.

Хляб с кисело мляко - за двама


Много лесен домашен хляб с минимум съставки и направо без месене, па направията му отнема буквално 5 минути.
Без да навлизам в подробности, но се получи съвсем случайно - бях тръгнал да правя едно, а стигнах съвсем до друго.
Та накратко:
Необходими са
1 кофичка от 500 мл с брашно, което излиза 300 грама
1 кофичка кисело мляко от 400 мл (без 1-2 с.л.)
1 ч.л. суха мая - примерно 5 грама
2 с.л. олио
Изпълнението е от просто по просто:
В купа се изсипват брашното и маята, разбъркват се и се сипва почти цялата кофичка кисело мляко. Бърка се с дървена лъжица - буквално 2-3 минути, докато се смесят съставките и стане тесто. Слага се олиото, разбърква се буквално на 2-3 и в този момент за първи и единствен път се намесват ръцете ни.

Мекото тесто се взема и се прехвърля в силиконова форма за печене на кекс (моята е 22х10х7 см). Прехвърлянето може да стане и с лъжицата и само да се разравни във формата.
Може и в друга форма, но поръсена с брашно да не залепва
Оставя се да втасва на топло докато удвои обема си. Могат да се ползват и разни трикове - например да се сложи в друга съдина с топла вода, или пък във фурната - на 50С или върху радиатора за малко и т.н.


Пече се в предварително загрята фурна на 200С до готовност. За около 40-45 минути е готово хлебчето - познава се по коричката - става твърда и леко кънти при чукване.


Пекох го и във втори вариант - формата се покрива с алуминиево фолио. Фурната се загрява на 230С и в нея се слага на дъното купа с вода. За около 30 мин. е готово като в последните 5 минути се маха фолиото.
В този вариант коричките станаха малко по-твърди, но вътрешността е пухкава и мека.


Още топло топло, поднесено с прясно сиренце е направо върховен този хляб за двама.
Ама защо за двама - ами защото на двама, които почти не ядат хляб, си го хапнаха на едно сядане...

петък, 3 февруари 2017 г.

Зимна салата - ІІ-ри вид



Още една "зимна" салата от категорията "полезни съвети", за която не се изисква някаква особена рецепта.
Необходими са сварени 4-5 картофа, 2-3 моркова и нарязани на кубчета; 4-5 кисели краставички, нарязани на ситно; 2 сварени яйца, също нарязани на ситно; около 250 мл домашна майонеза.
Всичко се смесва, подправя се при необходимост със сол и черен пипер и това е.
Лесно, бързо и вкусно.

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Кюфтета конфи - полезно предложение


 Това определено не е рецепта, а един интересен и вкусен начин да се приготвят кюфтета. Нещо от рода на полезни съвети, за тези които имат слоукукър или мултикукър.


В купата на слоукукъра се слага гъша мас и се включва на втора степен. За мултикукъра - включва се на режим подгряване.
Когато се разтопи гъшата мас, се пущат кюфтета вътре и се "забравят" за 3 часа.


Стават направо перфектни и не поемат мазнина, дори част от мазнината в кюфтета "изчезва".
Може да се сервират върху пърленка и с картофено пюре.


Наистина са много вкусни от гъшата (патешка) мас, която може пак да се използва.
Да Ви е сладко и НАЗДРАВЕ!