четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Бърза и лесна зимна супа с месо

 

Отчитам го като грешка, но не съм от големите почитатели на супите - все ми се е струвало, че са много трудоемки и отнемат време.
Е, сега с ползването на мултикукъра взе да ми се променя мнението. Стават изключително бързо и лесно всички видове супи и все по-често се правят.
Този път бях купил 1 кг от нар. "свинско рагу" - демек кокъли с малко месце, за цели 1,80 лв. Бидоха сварени до окапване на месото в мултито с добавка само на малко сол.
Сетне и обезкостени - получиха се около 400 грама сварено месо и почти 2 литра бульон.
Може да се направят доста неща от тези изходни продукти, но реших, че след като е зима, най-добре е супа.
Половината от бульона и от месото бяха отделени и замразени за употреба друг път - с тях следващата супа ще е готова буквално само за 10 минути.
За сготвянето на супата са необходими 2 главички лук (обелени и нарязани на ситно), 1 голям картоф - също обелен и нарязан на ситно, 2-3 моркова - по същия начин и шепичка макарони, както и 1-2 с.л. сушени зеленчуци.




Всички продукти се слагат в купата на кукъра и се включва на режим варене - при моя е 10 минутки програмата. Това време им достатъчно.
Получава се вкусна и ароматна супа.
Най-важното е, че става много бързо...

сряда, 8 февруари 2017 г.

Свинска глава (или "саздърма" и пача от нея)



 След като писах как да оползотворим свинската глава, този път дойде ред на нещо още по-вкусно - как да направим от свинска глава саздърма и пача.
 Попаднах в кварталната месарница на едни страхотни свински глави:

  




Цената се вижда - 0,80 лв/кг и естествено няма как да бъдат подминати и некупени.





Бях си наумил да направя само пача от свинска глава, но след като я накълцах и подготвих, реших, че сега е моментът да пробвам и с направията на саздърма от свинско. 
Принципно имам предубеждения за саздърма от свинско, но какво пречи да се опита и да се направи. 

Накълцаната глава замина в тенджерата под налягане да се вари в компанията на 1 с.л. сол, 1 цяла скилидка чесън, 2-3 дафинови листа и 1 цяла глава лук.
При нея добавих и едно голяма тлъсто парче телешко. 
След около час и малко месото беше почнало да пада от костите.

Телешкото бе отделено в друга съдина, а свинското извадено и старателно обезкостено. И двата вида меса се накъсват на парчета.
Бульона в тенджерата бе оставен на терасата на студено да се охлади, па той направо си се и желира. Отгоре изплуваха лойта и мазнината от свинското. 
Е, те това бе най-трудоемката част - да се отдели поне част от лойта от свинската мас, но си струваше играчката.
Свинското месо бе разделено на две равни части.

  Телешкото и свинското месо заедно с малко от желирания бульон и отделената лой се запържват в тиган с добавката на зрънца черен пипер и дафинов лист (който сетне се изважда).
 Пробва се на сол и при необходимост се добавя малко.
 Пържи се докато остане на мазнина и още топло се сипва с изрязана пластмасова бутилка и отива да се охлажда.

 
Другата част от отделеното свинско заедно с малко от бульона от варенето също минава през тигана за 15-а минути като му се добавя единствено сол (при необходимост), изцеденият чесън (от онази цяла главичка дето вря с месото), добавя се малко черен пипер и още 1/2 ч.л. чесън на прах.
 Малко като поизстине, се пресипва в пластмасова кутийка, за да заеме подходяща форма.


Без бой си признавам, че бях очарован от саздърмата от свинска глава и телешко, па и "пачата" имаше имаше друг вкус.
Дзверска вкуснотия! 

П.П. Нарочно не давам количества, защото всичко зависи от наличния материал, а подправките се съобразяват с количеството му.

Наздраве!

понеделник, 6 февруари 2017 г.

Домашен варен салам с пилешко


Домашното производство на различни видове салами и др.п. упорито продължава - в малки количества и в различни варианти с различни видоме месо и подправки.
Този път на дневен ред беше комбинация от свинско и пилешко - по 300 грама пилешки гърди, свински врат и плешка.
Подправките за това количество: 15 гр. сол, 10 грама захар, черен пипер на зърна -10-12 броя, идея (1/4 к.л. индийско орехче), 1 скилидка чесън, буквално щипка чубрица, около 100 мл ледена вода.
Изпълнението не е трудно, но трябва да се спазва технологията - всички продукти да са студени с температура от 0С до максимум 12С.
Това в тези дни поне не е трудно - само да постоят на терасата и направо са замръзнали.


Пилешките гърди се нарязват на едри кубчета - примерно 1Х2 см.
2/3 от свинския врат се нарязват на много ситно, а 1/3 се отделя и отива при плешката.


Нарязаната плешка и отделения врат се слагат в чопъра, добавят се зрънцата черен пипер и скилидката чесън, както и поне 50-60 мл ледена вода и всичко се смила много добре - почти до кашообразно състояние.

В емайлирана или стъклена купа се смесват смляното месо, нарязания врат и кубчета пилешки гърди.Добавят се и солта, захарта, индийското орехче, чубрицата.Меси се до получаване на еднородна маса като се доливат и останалите 50 мл вода.

Омесената кайма заминава на студено за поне 2 часа, а в това време се накисват и подготвят червата.
Реших да направя две малки саламчета и разделих червото на 2 парчета по 25 см.


Тука се вижда колко еднородна е станала каймата за пълнене.








С пълначката се напълват двете черва и връзват от двата края здраво.

С игла се надупчват, за да излезе въздуха, където го има.

Не трябва да се пълни яко - нека си стои леко рехаво.

Готовите саламчета за час два над мивката в бокса и са готови за варене.
Варят се в слоукукъра като се слагат в студена вода и режим 1 за 4 часа. В него се постига температура 85С почти на третия час. Значи за час са готови.
Могат да се варят на същия пренцип в обикновена тенджера, но с термометър трябва да се проверява да не надскочи 85 С. В този случай 1 час варене е достатъчен при тази температура.

Веднага след изваждането се пъхат в ледена вода с цел шоково охлаждане.

След това се подсушават и в хладилника за една нощ - или на терасата.



Двете парчета излизат общо 450 грама при изходен материал 620 грама.








Следва нарязване и дегустация.
Парчетата пилешко стоят красиво като сланинки.
Държи форма и се реже на тънкофайски...
А вкуса просто не мога да го опиша.

Тука е снимано без светкавица - има и добър цвят и разкошна консистенция.
Най-важното: няма Е-та, няма добавки, напълнители и др.п. Напълно естествен и здравословен продукт - салам.
Трайността му е малка - само 3-4 дни в хладилника, но и толкова не може да издържи душата, защото се хапва направо "на ура." Става и за сандвич и като мезе...

П.П. Получи се страхотно вкусен домашен салам с една сериозна забележка - леко суховато поради липсата на мазнини, демек на сланинка и по-тлъсто месо. 
Е, и това си има предимство - по-диетично е.

П.П. Па някой  ще попита - как така приготви малко повече от 1 кг изходен продукт, а направи само 620 грама?
Ами червата в наличност бяха за толкова ... а от остатъка бидоха направени и опечени на грила едни страхотни огромни кюфтета за двама:




Просто разкошни - само им добавих малко кимион








В разрез....

Изглеждат не само ефектно, но и бяха Дзверски вкусни!


Наздраве!