сряда, 15 февруари 2017 г.

Колбасно руло от свински гърди


 Крайният резултат от това деликатесно руло от свински гърди е плод просто на "грешка" или случайност ...
 В последно време правя разни домашни деликатеси, през няколко дни, но по малко и експериментирам различни варианти.

 Преди дни попаднах в месарницата на хубаво парче от гърдите с долната част от корема (т.нар. осмянка) с тегло от 2 кг и само няколко ребърца.
 Ребърцата отстраних за пекване, а останалото месо осолих и овкусих.


В солта и подправките престоя точно три дни.

 След това за 30-а минути в хладка вода и 1 ч.ч. бяло вино.




След леко подсушаване биде резнато на две по дължина.

И старателно всяко парче навито на руло.
В това време червата за пълнене (ф=55 мм) омекваха в марна вода.

Последва най-трудоемката част - напъхването в червото. Ползвах едно хитро приспособление - вижда се в дъното на снимката - резнато по дължина хартиено руло.


Двете парчета, както си бяха навити на руло, бяха напъхани в червата и старателно вързани.
След това следва надупчване с игла да излезе всичкия въздух от червата.
Престояха така една нощ и заминаха на терасата за ветролеене.
Кой знае защо, но реших едното парче леко да го поопуша в камината - в най далечния край, но за сметка на това с пушек.
Един два пъти го завъртях и ... съм се унесъл и го забравих.
Кат се усетих бяха минали цели 3 часа ...




В единия край (откъм огъня)беше чак леко прегоряло, но след като охладих бързо, се оказа, че само червото е пострадало.



Последва бързо нарязване и още по-бърза дегустация с хубаво питие.
Признавам - дзверски вкусно руло от гърдите.
Държи и формата на рулото, с тънко и апетитно слойче сланинка и вкусно месце.

Деликатесът бе приет без забележки.






Страхотно мезе към всякакво питие.








За направията са му необходими свински гърди.
Подправките и солта са на кг/месо. Парчетата се претеглят и се слага необходимото количество от тях:
сол - морска смляна или счукана на ситно, нейодирана - 22 гр
захар - 11 грама
черен пипер - 5 грама, счукани зрънца в хаванчето
червен пипер - 5 грама
10-а зрънца хвойна, също счукани (но може и без тях)
3-4 скилидки чесън - счукан в хаванчето с една идея оцет
Всички подправки се смесват добре и втриват много добре в месото, което се сгъва и слага в подходяща съдина. Така прекарва на хладно поне 3 дни като от време на време се обръща.

След като се напъха в червото след една нощ престой, заминава да си се суши на терасата. 
Обяснявал съм и с риск да се повторя, най-добър ефект има при сушенето, когато загуби около 35 % от първоначалното си тегло.

Забележка: това с "изпълнението" в камината бе случайност, но вместо в нея може да направи във фурната, както съм обяснявал по други поводи.
Все пак, класиката си е да си се изсуши на теферич, т.е. на хладно и проветриво място - до готовност.

вторник, 14 февруари 2017 г.

Икономични пърженки за закуска



Тези "пърженки" - нещо средно между бухти и мекичета, са невероятни за закуска и на практика се правят основно само от два продукта - кисело мляко и брашно.
Правя подобни пърженки за сутрешна закуска, но стават и за хапване и по друго време.

Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 1/2 кофичка брашно (или малко повече - все пак зависи от брашното и гъстотата на млякото)
1 ч.л. сода бикарбонат
при необходимост може да се добави и 1 ч.л. сол

Изпълнението е елементарно:
В купа се смесват киселото мляко със содата, разбъркват се и малко по-малко се добавя брашното като се бърка с лъжица.


Трябва да се получи гъсто лепкаво тесто - доста по-гъсто от такова за кекс.
Оставя се да престои така поне час.


С намазнена лъжица се гребва от тестото и се сипва в тиган със загрята мазнина. Най-добре е да се ползват две лъжици, че лепне по тях и като се пусне в тигана трябва леко да се притиснат, за да се оформят. Понеже тестото е гъсто, не се разстила само.
Пържат се до хубаво зачервяване като силата на котлона е средна. Желателно е мазнината да е малко повечко.
Бухват силно.


Готовите пърженки с вадят върху домакинска хартия - да поеме мазнината им.
Стават страхотно вкусни - могат да се поднесат със сирене, със сладко, с айрян и т.н.
Невероятно вкусна, лесна и икономична закуска.


П.П.
Просто не е за вярване, че стават толкова вкусни. А в зависимост от вкуса на киселото мляко (дали е по-кисело, дали по-сладни) всеки път са различни.

Правил съм и вариант само със суроватката, която остава от правенето на домашно сирене.
Дори повече ми харесаха.

понеделник, 13 февруари 2017 г.

Най-лесните зелеви сарми в гювеч

 


 Това са най-лесните и най-мързеливи зелеви сарми, които съм правил. И по-скоро не може да се нарече рецепта, освен полезен съвет за бързата им направия.
 Преди да започна, само ще кажа, че не обичам да правя сарми заради голямата врътня около тях, макар че иначе ги обичам и си ги хапвам с кеф.
  Необходими са: зелеви листа, тънка (а защо не и дебела) сурова наденица, ориз, черен пипер и чубрица или джоджен. Може да се добави и малко ситно нарязан лук.
  Количества не посочвам, защото всичко зависи от количеството, което ще се прави...
  Изпълнението е направо елементарно: 

 Зелевият лист се рязва под формата на триъгълник.
 В широкия край се слага парченце сурова наденица резнато с дължина 3-4 пръста, сипва се лъжичка ориз, ръсват се малко от подправките и се навива сармата. 
 Така се процедира с цялото количество ...
 Изрезките от зелето се слагат на дъното на гювеча, а отгоре се нареждат сармите.

Сипва се 1 ч.ч. разсол и 1 ч.ч. вода, колкото да се покрият сармите.
 Отгоре им се слага парче овкусено месо (може само да се покрият с чиния или със зелеви листа) и гювечът заминава във фурната на 150С поне за 2 - 2,5 часа.
 В общи линии пекат се готовност.



 Резултатът страхотни зелеви сарми, приготвянето на които отнема 15-а минути... и в добавка и добре опечено месо.

  Вместо с наденичка може да се направи с овкусена кайма, която просто се смесва с ориза и подправките.

  Бързо, лесно и вкусно!