събота, 8 април 2017 г.

Рула от рибно филе (от сом)

 

Това е едно страхотно предястие или ястие, което се прави с минимум продукти при това доста лесно, въпреки че изглежда "засукано".

Необходими продукти: 
рибно филе - в случая от сом, но може и от всякаква друга риба стига филето да е добре почистено и да няма кости.
поширани яйца - на брой колкото са филетата
за овкусяването: сол и черен пипер; това не пречи да се добавят и други подправки
за пърженето: царевично брашно и олио
за един човек е достатъчно едно филе, е ако е по-ящен максимум две

Изпълнението е изключително лесно: 

Първо се подготвят пошираните яйца - как се правят по възможно най-лесния начин съм показвал вече.


Филетата се подготвят като се разцепват по дължина на по-тънки парчета, опиперяват се и се осоляват.


В тънкия край на филето се поставя едно поширано яйце и се навива на руло.


Навитото руло се "защипва" с клечка за зъби. По същия начин се подготвят и останалите рулца.
След приготвянето на всяко едно най-удачният начин е веднага да се овалят обилно в царевично брашно. Така се поема по-добре и може преди пърженето още веднъж да се овалят.
Може и да се овалят в обикновено брашно, сетне в яйце, галета и пак в яйце.
Просто предпочитам варианта само с царевичното брашно.


Пържат се в тясна касерола в повечко олио до хубаво зачервяване като силата на котлона е намалена с 1/3. Още по-удачно става като се пържат под капак.
Като се извадят се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.

 

Могат да се сервират върху зелена салата или с гарнитура по желание. Желателно е да са вече леко охладени.
И никакъв случай да не се забравя клечката за зъби - трябва да се извади преди сервирането. (Впрочем това е най-пипкавата част от цялото приготвяне).



Впрочем най-вкусни са когато добре са изстинали - тогава се режат на тънко и стават невероятно мезе към всякакво питие - особено водка.

В комбинация със скариди мезето вече е Дзверско и яко издържащо на питие.

П.П. Има и още един още по-лесен вариант за направия, при който не са необходими дълги и здрави парчета филе, а могат и по-късички. При това яйцето може да бъде и не цяло, а на парчета.



В единия край на парчето филе се слага резнатото на две яйце и просто се захлюпва с другия край. Дори не е необходимо да защипва с клечка за зъби.


Така подготвеният "сандвич" се овалва с царевичното брашно и се пържи по описания начин.
Вкусово не се различава, но не са толкова ефектни.
Най-важното е, че всичко се прави  много лесно.

Наздраве!

сряда, 5 април 2017 г.

Патешки сърца "тапака"


Патешките сърца са един невероятен деликатес от субпродуктите - Дзверски вкусни са, когато са приготвени добре и са неустоимо мезе и хапване.
Много по-вкусни са от пилешките, па и са по-полезни, нищо че имат една ей такава мазнотийка по тях ...
Само един дефект имат - докато пилешки сърца могат да се купят едва ли не във всеки магазин, те са доста по-трудни за откриване в магазините. Има ги и то не винаги в големите хипармаркети (няма да им правя реклама), но този път се накупих направо от фирмения магазин на кланицата в Първомай. При цената си от 5,00 лв за кило са си направо атрактивни.
И още една излишна приказка - защо патешки сърца тапака? Ами това е грузинската дума за тиган и за едно популярно там ястие от разцепено и печено под тежест пиле върху тигана. Та затова, защото технологията е точно такава.
Какво е необходимо?
патешки сърца ("колкото повече, толкова повече"), 1-2 чаени лъжички гъша мас, а ако няма такава - масло.
за мариноването: 3-4 с.л. соев сос, 1 ч.л. сода, черен пипер, 20-30 мл уиски или водка, 1 с.л. лимонов сок и 1/2 ч.л. риган.
Изпълнението не е трудно:
Патешките сърца се размразяват (обикновено ги продават замразени - цяло щастие е да се намерят незамразени), измиват се добре и се почистват от остатъци от кръвоносни съдове и др.п.

Слагат се в подходяща съдина и се изкисват за половин час в студена вода с добавка на малко оцет. Прави се с цел да излезе излишната кръв от тях.


След това се вадят, леко подсушават и с остър нож се цепват наполовина, след това по още веднъж откъм всяка страна и се получава нещо като пържолка. От обратната страна съща леко се цепват с ножа ( вижда се на снимката). Стават едни такива плоски.


Прехвърлят се се в подходяща съдина и заливат с всички продукти за маринатата. Нека така да си постоят колкото може повече. Достатъчен им и час, но ако изкарат една тъжна нощ в хладилника, ще им се отрази много добре.


Тиган с незалепващо покритие се загрява добре, патешките сърца се подсушават с кухненска хартия. В тигана се "хвърга" малко гъша мас или масло и сърцата се нареждат в него. Отгоре им се слага нещо тежко да ги притиска (поради липса на точно такова, ползвах чинийка и пълнен буркан от компот).
Пекат се под тази тежест не повече от 2-3 минути и се обръщат от другата страна с поставяне отново на тежестта.
Стават едни такива красиви пържолки ...


Не бива да се пекат повече - иначе ще станат жилави. Просто две три-три минути са напълно достатъчни. Няма да останат сурови, а ще се топят направо в устата.


Могат да се сервират върху зелена салата, обилно поръсени с магданоз и полети с мазнината от тигана.


Могат да се поднесат с препечени филийки и салата.
Дзверски вкусни, невероятно крехки и при това Яко мезе за всЕкакво питие.
Наздраве!

понеделник, 3 април 2017 г.

Мармалад от коприва


 Почти съвсем "първоаприлско" сладко творение - мармалад от коприва и още нещо...
 Бях си наумил да правя я супа от коприва, я някаква яхния с телешко, но в един момент се сетих, че някъде бях чел за някакъв илач от коприва, лимони и мед. Действал полезно за кръвта, далака и какво ли не, па и копривата съдържала куп минерали и какво ли не ... Е не открих къде съм го чел, но реших да импровизирам ... Па съм правил сладко от лимони, защо да не им добавя и коприва и каквото стане.
 Направих всичко "на око" и в крайна сметка съм очарован от резултата - получи се невероятно сладко. Малко е трудно да опиша вкуса - хем сладко, хем леко стипчиво (от лимона), хем с един особен вкус от копривата, но много вкусно.
 Количествата посочвам каквито ползвах:
 около 500 грама коприва; 1 лимон; 2 ябълки; 1 ч.ч. захар; 1 с.л. пектин; 3 с.л. с връх захаросан мед.
 Изпълнението никак не е трудно:
Ябълките се почистват и нарязват на късове. Лимонът се измива и попарва с вряла вода за 10-а минути. След това заедно с корите се нарязва на късчета и се почистват семките.
Ябълките и нарязания лимон се слагат в тенджерка и заливат с вода, колкото да ги покрие и се варят до омекване на лимона.
Тенджерката се маха от котлона, изчаква се малко и всичко се пасира с пасатора. Получената смес е най-добре да се прецеди през едро сито.
Копривата се измива с течаща вода, след това се попарва с вряла вода за няколко минути, нарязва се и се пасира с пасатора.
Тенджерката с пасираните ябълки и лимон се връща на котлона и се слага смесената с пектина захар. Изчаква се заври и се намаля силата на котлона и се вари максимум 10-а минути. 


Добавя се и пасираната коприва и варенето продължава не повече от 5-6 минути или до сгъстяване - както при обичайното сладко.


Тенджерата се маха от котлона, изчаква се малко да поизстине и се слага меда, който се разбърква до разтварянето му.


Веднага след това се пълни в затоплени бурканчета, които се обръщат с капачката надолу до изстиването им.


Ето и едни палачинки с лапад, напълнени с мармалада от коприва.

Получава се невероятен на вкус мармалад от копривата.
Няма да описвам, че освен адски вкусен, е и страшно полезен...