сряда, 12 април 2017 г.

Майонеза само с жълтък - полезно предложение


Няма да изненадам никого с тази поредна майонеза.
За майонезите съм изписал доста, но тази понеже е малко по-различна я споделям. 
Необходими са за направата й един жълтък, 1 ч.л. горчица, 2 с.л. хладка вода, по 1/2 ч.л. черен пипер и сол, буквално толкова нарязан на ситно копър и около 200 мл олио.
Изпълнението е обичайното:
Продуктите се слагат в този порядък в купата на пасатора, пасатора се потапя до дъното и включва на пълна мощност. За 30-а секунди майонезата е готова.


След малък престой в хладилника става суперска. При желание да бъде по-гъста, малко повече олио, за по-рядка - още една-две с.л. вода.
П.П. : водата може да се замени с готов зеленчуков бульон. Тогава става направо неустоима.

неделя, 9 април 2017 г.

Крехки шишчета на скара (грил)


 Това определено не е рецепта, а един много простичък и лесен начин да се направят страхотно крехки шишчета.
 Преди доста години бях чел за един конкурс за шашлъци и наградата за най-вкусен бил спечелен от Еди Кой си, който отказвал да издаде тайната си. А като я споделил, никой не му повярвал. 
 Е, пробвал съм многократно тази "тайна" и резултатът винаги е бил удивителен - страшно крехки шишчета.
 Месото се нарязва на парчета - за шишчета, най-подходящо около 3х3 см и се слага в подходяща съдина (емайлирана или стъклена) и се залива със студена вода.
 Най-добре е водата да е от разтопен лед, или филтрирана, или престояла поне 3-4 часа след пущането от чешмата.


 Удачно е водата да се смени след 2-3 часа. Най-удачен е вариантът - престои в хладилник поне за 8 часа.


 След това месото се оставя да се отцеди добре и се наръсва с мерен пипер, червен пипер и малко чубрица. Могат да се сложат и други подправки, но тези са по вкуса ми.
 Понякога добавят и сок от нарязан и изцеден лук.
 Солят се като се нанижат на шишчетата, непосредствено преди печенето. Слагането на лук, чушка или друго е въпрос на предпочитания.

 Ако се пекат на грил тиган, не искат нищо повече, но ако ще се пекат на скара, не е зле предварително самите шишчета (месото де) да се омазнят малко като се напръскат с олио.
 И един малък трик - когато се пекат на грил тигана, може да се покрие с капак и силата на котлона да се намали с 1/3. Обръщат се два-три пъти.
 За още по-голяма вкуснотия, когато се допичат от едната страна, от горе им може да се сложат тънки ивички кашкавал или някакво твърдо сирене.

 Резултатът  е винаги Дзверски вкусни и крехки шишчета.

събота, 8 април 2017 г.

Картофено пюре с коприва - полезно предложение


 Това определено не е рецепта, а просто един начин да се разнообрази вкусното и любимо картофено пюре и да се направи много полезно.
 Необходими са освен обичайните за картофено пюре продукти, още и коприва. Приблизително на кг картофи около 250 грама коприва.
 Картофеното пюре се прави по начина, по който всеки си го прави.
 Копривата се измива добре, попарва се с вряла вода за 10-а минути. Оцежда се добре, нарязва се на ситно и след това се пасира добре с пасатора.
 Пасираната коприва се смесва с картофеното пюре и това е. В случая, за разкош, е добавени малко изсиснато в топла вода натрошено кашу.
 Дзверска вкуснотия.